Nie znam sie na prawie ale znam sie na zyciu. Jesli chcesz to sam poszukaj albo popytaj diagnostow. Ja mieszkam w UK i malo mnie to obchodzi, ktory paragraf jakiej ustawy o tym mowi. Wazne dla mnie jest to, ze moge zalatwic ta sprawe bez problemu i bez bezsensownego jezdzenia 1500km na przeglad.
Na przegladzie widnieje adnotacja "Pojazd przystosowany do ruchu lewostronnego nie spelnia wymagania technicznego art. 66 ustawy" W polowie kwietnia moge wrzucic zdjecie takiego badania bo wtedy bede w Polsce.
A tak na marginesie to nie widze w art. 66 prawa o ruchu drogowym zadnej wzmianki o tym po ktorej stronie ma byc kierownica ale moze zle patrze. Moze ktos inny znalazl taka informacje?
Ja jedynie znalazlem to:
Warunki techniczne pojazdów
Art. 66. 1. Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego:
1) nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę;
2) nie zakłócało spokoju publicznego przez powodowanie hałasu przekraczającego poziom określony w przepisach szczegółowych;
3) nie powodowało wydzielania szkodliwych substancji w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych;
4) nie powodowało niszczenia drogi;
5) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy oraz łatwe, wygodne i pewne posługiwanie się urządzeniami do kierowania, hamowania, sygnalizacji i oświetlenia drogi przy równoczesnym jej obserwowaniu;
6) nie powodowało zakłóceń radioelektrycznych w stopniu przekraczającym wielkości określone w przepisach szczegółowych.
1a. Autobus, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i ciągnik samochodowy, dla którego określono dopuszczalną masę całkowitą zespołu pojazdów powyżej 3,5 t, powinny być wyposażone w homologowany ogranicznik prędkości montowany przez producenta lub jednostkę przez niego upoważnioną, ograniczający maksymalną prędkość autobusu do 100 km/h, a samochodu ciężarowego i ciągnika samochodowego do 90 km/h.