• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat exeo nie dobija paliwa po otwarciu drzwi

szef901

Początkujący
Punktów
0
witam posiadam seata exeo 2.0 tdi caga 2009r Mam problem taki ze zawsze po otwarciu drzwi dobijała pompa ciśnienie paliwa albo po przekręceniu kluczyka.... teraz cisza obie pompy nowe sprawne czujniki na listwie cr profilaktycznie też wymieniłem na nowe:) bezpieczniki wszystkie zmienione w podszybiu i pod deską przekaźniki tez zakupiłem nowe 2 przekaźniki od pomy wstępnej dodatkowej wymienione oraz 2 obok od świec żarowych itp:) po kręceniu stacyjką prąd jest na obu pompach i działają vcds próby pomp także działają ...tylko jest problem ze nie dobija ciśnienia podczas otwarcia drzwi albo po przekręceniu kluczem i trzeba długo kręcić by odpalił...? jakieś pomysły na dniach przyjdzie mi jeszcze stacyjka na podmiankę ale wątpię ze to ona ..po otwarciu drzwi zapala sie światło w samochodzie oraz zapala sie przebieg w liczniku. .pomocy:(

Dodam ze zamke w drzwiach jest 9cio pinowy

Ostatnia edycja:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
A po otwarciu prawych załącza pompę ?

szef901

Początkujący
Punktów
0
nie;) jak dobrze pamiętam zawsze załączał pompe po otwarciu lewych drzwi ...i myśle czy nie przeoczyłem gdzieś zlamanego przewodu czy coś ale przemierzyłem piny od przekaźników do ecu nie pokazywało przerwy... co jeszcze sprawdzić albo jak bo oszaleję naprawdę z tym samochodem dziś jeszcze do świętego spokoju podmienię stacyjke..a jutro przyjdzie mi nowy zamek ale coś czuje ze to nie to
pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Zdejmij obudowe z któregoś przekaźnika i zewrzyj styki, czy ruszy któraś z pomp, jeśli nie to sprawdź czy dochodzi prąd do przekaźnika jeśli nie to sprawdź bezpiecznik ( chyba 28 i nie w podszybiu tylko w kabinie ) ale nie na górze bezpiecznika tylko na dole pod obudową czy skrzynką ( zwał jak zwał ) jak dalej będziesz szukał to postaram znaleźć Ci schemat
To 2 lata z tym walczysz ?
https://angliki.info/threads/seat-exeo-2-0-tdi-2009r-caga-brak-komunikacji-z-komputerem-ecu.15308/

Ostatnia edycja:

szef901

Początkujący
Punktów
0
Przekaźniki działają jak zewrze blaske jedna i 2 pompa sie włacza ;)
hehe to juz 2 raz poprzednio poległem oddałem do elektryka ale tak se policzył ze aż bolało ..więc teraz chce to sam ogarnąć...po kreceniu kluczykiem tak ze idzie rozrusznik prąd jest na bezpieczniku;) vcdsem jedną i 2 pompe tez odpale i daje cisnienie..jedynie problem jest taki ..przekręcam kluczyk i cisza dopiero pompy działają jaka kręcę rozrusznikiem a układ jest na bank pusty bo sam go spuszczałem przez popuszczenie rurek wtrysków aby dobił
Automatyczne połączenie postów:

Stacyjke podmieniłem bez zmian więc nie jest winna jeszcze sprawdzę jutro ten zamek bo wydawało mi sie ze przy otwarciu drzwi dobijalo cisnienie.. chodz kolegą ma taki sam i jak przekreci kluczyk dobija ..ciekawe jakieś pomysły ecu walnięty? Chodz mam 2 z takim samym numer i bez zmian juz myślę czy może jakiś 1 kabelek felerny ktory daje sygnal z ecu na 3sekundy na przekaznik ..bo może zły zmierzyłem przewod ..nie wiem juz sam ale od poniedziałku w nim.siedze i sprawdzam pokolei

szef901

Początkujący
Punktów
0
idzie jakoś na krótko poprowadzić przewód by po zapłonie odpalały się pompy na 3 sekundy?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Bezpiecznik 28 w kabinie i kabelki pod nim sprawdziłeś ?

szef901

Początkujący
Punktów
0
tak:) jest na nim zasilanie podczas kręcenia rozrusznikiem vcdsem jeszcze włączyłem pompę wstępną jest napiecie na obu i działają pompują...lecz po przekręceniu na zapłon powinny pompować przez 3 s a tu cisza.. mysle czy nie jest jeden kabel uszkodzony gdzieś odpowiedzialny za sygnał po zapłonie ...zamek podmieniony w drzwiach nic nie dało stacyjka tez nowa na podmianę:) wiec zostało albo cos ubite ale błedów brak albo gdzieś jeden przewód ubity jakieś pomysły?
bo jestem w stanie kupić już wiązkę silnika..dodam ze przeskanowałem wszystkie moduły brak błędów:) mozna jakoś druciarsko poprowadzić przewód po zaplonie pompe?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Tylko po co ciągnąć kabel do pompy jak nie masz sygnału na przekaźnik, jak już chcesz druciarstwo robić to podaj napięcie na ten przekaźnik z jakimś przełącznikiem zamontowanym w kabinie, bo na sztywno jak zrobisz i zapomnisz wyłączyć to albo spalisz pompe albo rozładujesz aku , wydałeś już tyle na podmiany podzespołów że sens druciarstwa jest żaden tym bardziej że znalezienie przyczyny dlaczego ze sterownika silnika nie ma napięcia na przekaźnik zajmie nie więcej jak 3-4 h, jak nie chcesz rozwijać całej wiązki odszukaj ( plus po zapłonie czerwono-czarny i sygnał z ECU niebiesko-żółty chyba ? ) kabel ze sterownika do przekaźnika ( miernikiem lub po schematach jak masz ) i daj drugi, pinów w kostce nie wypinaj jak nie masz czym bo urwiesz

Podobny schemat dla orientacji w temacie :

Załączniki

• pompa.jpg
    pompa.jpg
    193,6 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:

szef901

Początkujący
Punktów
0
No więc tak żółto niebieski przewodnik sprawdzony do sterownika ( po przekreceniu stacyjki daje stale 12v po wyłączeniu stacyjki jeszcze przez 30s jest napiecie potem przekaznik cyka i znika... pompa nadal cicho ...czyli winna chyba gdzieś w komunikacji tych 2 przekaznikow pomp?bo do przrkaznika pierwszego idzie sygnal z ecu ...Jak to połączyć by działało? I jeszcze chyba przekaznik powinien dawać kilka sekund 12v tak jak się załacza pompa zawsze a nie stały?...
na przewodzie czerwono czarnym ze stacyjki -Po przekręceniu kluczyka nie ma prądu dopiero jak kręcę rozrusznikiem to prąd jest

Na jednej i 2 stacyjce taki sam objaw..
Jakieś pomysły co jeszcze gdzie połaczyć na krótko?

Załączniki

• 17549042708319171307967670573651.jpg
    17549042708319171307967670573651.jpg
    549,9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnia edycja:

szef901

Początkujący
Punktów
0
No więc tak Panowie wymieniona cała wiazką pociągnięte dodatkowe masy problem powiedzmy ze rozwiązany...ale wrócił stary problem ...
Pompa cr jest nowa na gwarancji sprawdzona ...podczas kręcenia sinikiem pompa Cr nie nabija ciśnienia jak by wszystko w powrót puszczała dodam ze pompa z baku i pomocnicza dzialaja dalem nawet za nimi filtr przezroczysty do diesla to widze jak paliwo szybko przepływa.... gdy dlugo krece rozrusznikiem by nabic cisnienie dupa nawet wtrysk na zewnątrz podłączyłem zeby zobaczyć czy sika paliwem...podmieniałem 3 zaworu na pompie to samo prąd na pompie jest cały czas 12v wiec nie wiem czemu pompa nie nabija cusnienia;/ sprawna jest na 100% sprawdzałem nawet w innej firmie test wydajności..

szef901

Początkujący
Punktów
0
halo Panowie potrzebna pomoc ? dlaczego pompa bije ciśnienie w powrót zamiast tłoczyć na listwę;/?po podaniu napięcia 12v na zawór cr pompy nadal to samo...

Do góry Bottom