• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

samochód bez faktury

aro06

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
warszawa
Witam wszystkich,

zakupiłem samochód w anglii i posiadam tylko polsko-angielską umowę kupna sprzedaży zaś właścicielem była firma i teraz pojawia się pytanie czy urząd skarbowy nie będzie robił z tym problemów i umowa wraz z dowodem v5 im wystarczy?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
nie możesz mieć umowy z firmą, musi byc rachunek lub faktura i zaznaczone kto zapłacił vat

aro06

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
warszawa
więc jak mam to teraz załatwić? dowód mam umowa jest więc jak mam to załatwić żebym mógł teraz go zarejestrować? kontaktować się z tą firma od taxi?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
zadzwoń jutro po 12

thecybel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Witam mam ten sam problem. Co najdziwniejsze tutaj nie ma żadnej ściemy, kupując auto nie dostałem żadnej faktury i dzisiaj pani w urzędzie skarbowym mówiła, że mogą być problemy. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

maciek1630

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Nasielsk
witam mam ten sam problem, z tym że auto kupiłem w Polsce od polaka, mógł bym mieć fakturę tego polaka który kupił samochód w angli z aukcji, była by ona nie na moje nazwisko.
Trzeba by było spożądzić umowę kupna-sprzedaży między mną a osobą kupującą z aukcji spożądzona w angli? może tak być? czy musi być odrazu na moje nazwisko ta faktura?

olymp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WLKP
Witam:)
Niestety muszę podłączyć się pod ten temat. Ja również tak jak poprzednicy posiadam tylko umowę kupna-sprzedaży jak i V5C. Kupiłem auto od Polaka, który sprowadził je do Polski. W dowodzie widnieje on jako właściciel auta (zameldowany jest w Anglii co może stanowić dodatkowy kłopot po tym co wyczytałem na Forum). Raczej nie będę już w stanie załatwić faktury za pojazd. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

thecybel

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Chorzów
Warto na umowie kupna-sprzedaży napisać taką sentencję, że od auta został odciągnięty podatek i że już nikt nie będzie zwracał się o jego zwrot czy coś takiego. ( Declaration by the seller: I declare that I am the seller of the above vehicle at the price stated. Input tax deducation has NOT been and will NOT be claimed by me in respect of the vehicle sold on this invoice) Ja miałem taki zwrot napisany właśnie na umowie z komisem dzięki czemu nie robili problemów w urzędzie skarbowym. Ale to tylko w przypadku kiedy w dowodzie rejestracyjnym mamy jako właściciela wpisaną firmę a nie mamy faktury.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
firma nie może wystawić umowy k-s tylko i wyłącznie fakture

Gates

Początkujący
Punktów
0
Miasto
JG
Moja historia wygladala nastepujaco: Wybralem firme ktora kupila mi auto w UK, przywiozla do Polski, dala dowod V5 i... tyle. Chcieli abym na kolanie napisal sobie umowe z wlascicielem z dowodu V5 i z tym szedl do celnego itd. Jak wiadomo nielegalne i mozna sobie smrodu narobic. Wiec wyciagnalem od nich fakture. Faktura spisana w PL, poszedlem z ta faktura do celnego i okazalo sie ze nie moge byc podatnikiem, podatnikiem w tym wypadku jest ta firma. Wyslalem papiery do tej firmy, fima zaplacila akcyze (4 razy wieksza niz ja wyliczylem!!!!!!!!!!!!) :O (zamiast 250zl - 1000zl!!!!!). Otrzymalem potwierdzenie akcyzy dowod V5, fakturke... ale nie mam zaplaconego podatku w skarbowce i nadal jestem w dupie.

Proponuje spisac umowe poza granica Polski- tak zeby auto wg papierow odsprzedane bylo tobie poza granica polski. Wtedy zgodnie z prawem w PL ty jestes podatnikiem i lecisz bez problemu ze wszystkim. polecam lekture: http://vat.wieszjak.pl/akcyza/283414,Kto-placi-akcyze-od-samochodu-sprowadzonego-z-zagranicy.html

Do góry Bottom