• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

roadtax

pulpa

Nowy
Punktów
0
Miasto
lódzkie
Witam mam juz auto w polsce od jakiegos czasu i skączyl sie roadtax 2miesiece temu autem juz nie wracam do uk zapomnialem na czas wyslac odcinek 11 v5c/4 mam takie pytanie jaka date wpisac zebym nie musial placic zaleglego roadtax czy wpisac date taka jak skączyl sie roadtax 30,09,2009 czy date dzisiejsza

pulpa

Nowy
Punktów
0
Miasto
lódzkie
roadtax cdn

Dzieki za odpowiedz kwit z exportem wyslalem mam jeszcze jedno pytanie auto kupilem 27-04-2009 przyjechal do polski na poczatku maja nie oplacilem jeszcze akcyzy a minelo juz 8 miechow nie moge zmienic daty na umowie bo auto jest zajerestrowane na mnie a w dowadzie angielskim jest data z kwietnia kiedy je kupilem jak teraz zalatwic sprawe tych 14 dzni od przekroczenia ganicy.

MoBart

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Huntingdon / Gryfino
Re: roadtax cdn

pulpa napisał:
Dzieki za odpowiedz kwit z exportem wyslalem mam jeszcze jedno pytanie auto kupilem 27-04-2009 przyjechal do polski na poczatku maja nie oplacilem jeszcze akcyzy a minelo juz 8 miechow nie moge zmienic daty na umowie bo auto jest zajerestrowane na mnie a w dowadzie angielskim jest data z kwietnia kiedy je kupilem jak teraz zalatwic sprawe tych 14 dzni od przekroczenia ganicy.

Po prostu zgłaszasz, że przyjechałeś np 10-12 dni przed zgłoszeniem w UC (praktykowane)

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
Diablotik napisał:
Mozesz wyslac z data dzisiejsza a jak przyjdzie Ci jakies zapytanie z DVLA co sie dzialo z autem od skonczenia sie roadtaxu do dnia wyeksporotwania to odpisujesz im ze auto nie stalo na drogach publicznych (wszystkie druki + koperty zalaczaja).
tu się nie zgodzę gdyż jeżeli będą chcieli cię udupić za brak tazxu to to że auto było w pl i nie na drogach publicznych cię nie usprawiedliwi, ja bym wysłał z datą końca taxu, myślę jednak ze nie będziesz miał żadnych problemów

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Witam

Mam takie pytanie, swojego anglika sprowadziłem niecały miesiąc temu. RoadTax mam jeszcze opłacony ale to nieistotne bo nie poruszam się nim w UK tylko w Polsce. Moje pytanie brzmi następująco: Czy odsyłając V5C/4 (Permanent Export) wyrejestrowuje samochód w UK? Nie chce go wyrejestrować bo będę nim jeździł po Polsce a za kilka - kilkanaście miesięcy zrobię przekładkę. Poradźcie co mam zrobić. Czy do instytucji od road tax wysłać jakieś osobne pismo, że mam auto poza UK? Pozdrawiam

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
voltra napisał:
Czy odsyłając V5C/4 (Permanent Export) wyrejestrowuje samochód w UK?
Tak. Auto w momencie wyslania tego odcinka jest wyrejestrowane zgodnie z data jaka zostala wpisana na tym wlasnie świstku.

Jezeli masz auto ubezpieczone i masz przeglad a chcesz jezdzic autem w PL to sugestia moja jest taka zebys nie wyrejestrowywal auta na razie i poczekal az Ci sie skonczy MOT lub TAX i dopiero wtedy wyrejestrowal.

Bodajze pol roku w ciagu 12 miesiecy mozna poruszac sie autem poza UK bez koniecznosci przerejestrowywania.

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Bardzo dziękuje za informacje kolego. Powiedz mi jeszcze jak załatwić sprawę z roadtax? Nie będę go przedłużał chwilowo. Wiem, że można powiadomić DVLA o chwilowej nieobecności i nie płaci się road taxu... . Przepraszam, że może daje jakieś lamerskie pytania ale dopiero czytam forum i nie do wszystkiego doszedłem. Pozdrawiam

krissexe

Nowy
Punktów
0
Miasto
exeter
Witam jestem nowy na forum i mam takie mały pytanko odnośnie V5C/4

Planuje powrót do polski autem zarejestrowanym w uk , chce nim poruszac sie po polskich drogach przez około miesiąc (posiadam tax, mot , ubezpieczenie ) nastepnie bede chciał wyrejestrowac auto i sprzedac w pl na cześći. Nie wiem na jaki dokladnie adres mam wysłać wycinek 11 (permanent expotr). Czy słać na taki sam adres jak w UK czyli DVLA, Swansea, SA99 1BA z dopiskiem ENGLAND czy być możę potrzebuje bardziej szczegółowego adresu gdy chce to wysłac z terytorium naszego kraju . Prosze napiszcie na jaki adres wy słaliscie tą część dowodu.

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Lepiej zaadresowac: WALES ,GREAT BTITAIN lub UNITED KINGDOM ,ale nie ENGLAND.. bo SWANSEA nie lezy w ANGLII.

Załączniki

• uk_colour_map_big_178.gif
    uk_colour_map_big_178.gif
    18,7 KB · Wyświetleń: 1

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
mala sugestia jeseli wysylasz z polski to lepiej wpisz Wielka Brytania ( ja tak robie i zawsze dochodza do DVLA)
wszelkie dopiski England lub Wales moga namieszac w glowach naszym pocztowcom :haha:

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
tak jak ze slynna scena z filmu :

nie ma takiego miasta LONDYN, jest LĄDEK .......

sorry za OT.. wracamy do tematu .

Do góry Bottom