• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta z kategorią C

pablora

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Radom
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś jest nie tak.
Interesuje mnie sprawa rejestracji auta sprowadzonego z Anglii z kategorią C. CZy ten cały przegląd powypadkowy to jakaś skomplikowana procedura i czy konieczna jest wycieczka z naprawionym autem do UK.
Myślałem nad takim sposobem aby auto zakupić na obywatela lub firmę niemiecką (lub w każdym innym państwie UE gdzie mozliwa jest rejestracja auta z kierownicą z prawej strony), przywieźć go do Polski, tu naprawić, a następnie zawieźć na przelgąd do Niemiec, tu go zarejestrować (otrzymując niemiecki brif) i z powrotem atk jakby "sprowadzić" go do Polski i tu go zarejestrować. Wim że to troche zawiłe ale zawsze to wycieczka z autem do Niemiec jest tańsza niż do Anglii (i mamy dodatkowo niemiecki brif). Czy ktoś może przerabiał podobny temat?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
CZy ten cały przegląd powypadkowy to jakaś skomplikowana procedura i czy konieczna jest wycieczka z naprawionym autem do UK.
Nieskomplikowana, potrzebna wycieczka do UK.
Myślałem nad takim sposobem aby auto zakupić na obywatela lub firmę niemiecką (lub w każdym innym państwie UE gdzie mozliwa jest rejestracja auta z kierownicą z prawej strony), przywieźć go do Polski, tu naprawić, a następnie zawieźć na przelgąd do Niemiec, tu go zarejestrować (otrzymując niemiecki brif) i z powrotem atk jakby "sprowadzić" go do Polski i tu go zarejestrować. Wim że to troche zawiłe ale zawsze to wycieczka z autem do Niemiec jest tańsza niż do Anglii (i mamy dodatkowo niemiecki brif).
Nie znam sie ale czy czasem nie bedziesz potrzebowal dowodu rej. zeby zarejestrowac w Niemczech?
Czy ktoś może przerabiał podobny temat?
Wątpię.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Mozliwe, ja nie wiem. Nigdy nie rejestrowalem ani nie probowalem rejestrowac auta w Niemczech ale jezeli chcesz rejestrowac w Niemczech to musisz miec tam albo znajomych/rodzine albo samemu mieszkac w dojczlandach takze nie problem sie dowiedziec. Predzej dostaniesz odpowiedz dzwoniac do odpowiedniego urzedu w .de niz pytajac tutaj na forum.

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Anglik na niemca

Aby zarejestrowac akie auto na niemieckie blachy musisz miec oprocz meldunku jeszcze pelny przeglad TUV [vollmacht jakos tak] koszt to okolo 200eur w tym jest przeglad glowny HU i spaliny AU. Wymiana reflektorow przod, tylego swiatla przeciwmglowego, ew. lusterka jak jest za krotkie, od '99 rocznika musi byc regulacja swiatel elektrycznie. Wydzial komunikacji jakies 90eur i tablice 30eur.

pozniej podatek drogowy jakies 140eur rocznie no i ubezpieczenie OC jakies 500eur rocznie ... nie wiem czy sie oplaca lepiej zostac na tablicach angielskich i przeglady robic w niemczech.

jankes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam, a mozna zrobic w niemczech przeglad anglikowi? I mam na mysli normalne badanie okresowe a nie jakies wstepne w celu rejestracji ktore ma termin waznosci np 14 dni. Pytam, bo aktualnie jestem w takiej sytuacji ze mam anglika, ubezpieczenie polskie (bez warunku ze musze zarejestrowac w Polsce w ciagu 30 dni lub etc) a konczy mi sie MoT i zastanawiam sie czy czy niemcy robia HU (czy tez TUV) dla aut na obcej rejestracji?

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Tak robią .

jankes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Tak, ale czy auto musi byc wyrajestrowane z kraju pochodzenia(czyli UK)? Bo w Polsce na okregowej stacji diagnostycznej mi powiedzieli tak powiedzieli (o tym ze pojazd jest RHD nawet nie wspominalem).

karol5

Nowy
Punktów
0
Miasto
Świdnica
dokumenty do rejestracji Anglika z kat. C

Aby zarejestrowac akie auto na niemieckie blachy musisz miec oprocz meldunku jeszcze pelny przeglad TUV [vollmacht jakos tak] koszt to okolo 200eur w tym jest przeglad glowny HU i spaliny AU. Wymiana reflektorow przod, tylego swiatla przeciwmglowego, ew. lusterka jak jest za krotkie, od '99 rocznika musi byc regulacja swiatel elektrycznie. Wydzial komunikacji jakies 90eur i tablice 30eur.

pozniej podatek drogowy jakies 140eur rocznie no i ubezpieczenie OC jakies 500eur rocznie ... nie wiem czy sie oplaca lepiej zostac na tablicach angielskich i przeglady robic w niemczech.

a czy do rejestracji w Niemczech potrzebują angielski dowód rej.?
pozd,.

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan
widzialem na forum kolesia co zaltwia wszystkie procedury za 3k. legalnie auto po przekladce jedzie do niemiec na alvecie i jest rejestrowane.

Do góry Bottom