• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta w UK - procedura

mizoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL/UK
Witam! Ciesze sie, ze udalo mi sie znalezc to forum. Co prawda glownie dotyczy aut eksportowanych ale moze znajde tez tutaj kilka innych informacji.

Wybieram sie do UK w nastepnym tygodniu i chcialem tam kupic i zarejestrowac auto. Nie wiem jaka jest procedura ani czy kupie auto od prywatnego wlasciciela czy z komisu. Nie wiem czy auto bedzie mialo zaplacony TAX (na pewno bedzie miec wazny MOT).
Co do ubezpieczenia znalazlem juz kilka porownywarek (gocompare, i moneysupermarket), ktore podaly mi najnizsze oplaty (w firmach elephant i bell).

Prosze o informacje jak zarejestrowac, krok po kroku, samochod w przypadku:

- kupna od prywatnej osoby bez lub z TAX'em
- kupna z komisu bez lub z TAX'em

Z gory dzieki!
Tomek

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
1/ kupna od prywatnej osoby bez lub z TAX'em
Wypelniasz dokument (dowod rejestracyjny) V5C, ktory dostaniesz od sprzedajacego (lub moze nawet sam sprzedajacy to wypelnic) swoimi danymi i wysylasz na adres podany z tylu tego dokumentu. Po dwoch tygodniach wyciagasz ze skrzynki na listy nowy dowod rejestracyjny auta na swoje dane.

2/ kupna z komisu bez lub z TAX'em
Podajesz komisantowi swoje dane i cierpliwie czekasz na dowod, po dwoch tygodniach wyciagasz ze skrzynki na listy.

mizoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL/UK
Dzieki Misiek! Co za szybka odpowiedz. :))

Jesli nie bedzie ubezpieczenia, to czy musze je wykupic przed kupnem auta czy moge np. zrobic to on-line w ten sam dzien i wydrukowac?

mizoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL/UK
I jeszcze jedno - jaki dokument uprawniajacy mnie do kierowania tym pojazdem, przez te 2 tyg. oczekiwania, bede miec ze soba w razie kontroli policji?

mizoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
PL/UK
Misiek, :zdrowie:
Dzieki wielkie za pomoc!

PS Zeby tylko u nas bylo tak latwo jak w UK z rejestracja.... ;-D

Do góry Bottom