• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja auta po przekładce, która ma się odbyć 3 mies po sprowadzeniu. Proszę o pomoc

Mati291

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie,

Jestem nowy na forum, i ogólnie laikiem do spraw rejestracji i prawa w Polsce.

Kupiłem auto w Angli gdzie mieszkałem, kilka miesięcy jeździłem tym autem w Angli. Mam dokument v5 na siebie. Następnie przyjechałem tym autem do Polski, ponieważ zjechałem na stałe. Akurat kończyło mi się ubezpieczenie w Angli kupiłem miesięczne ubezpieczenie w Polsce. Po czym oddałem auto do przekładki, która miała trwać "dwa tygodnie" od 1.09 a auto dopiero będzie gotowe w następnym tygodniu ;// Poprostu brak słów.
Proszę powiedzcie mi bo wyczytałem, że powinienem zapłacic akcyze zaraz po sprowadzeniu auta? Czy to prawda? Czy poniose jakieś dodatkowe koszta w związku z tym?

Czy są jeszcze jakieś kwestie, które mnie zaskoczą przy rejestracji auta w następnym tygodniu?

Bardzo proszę was o pomoc

Domi

Bywalec
Punktów
0
Co do akcyzy, masz 14 dni na złożenie deklaracji AKC-u w celnym a na opłatę do 30dni od sprowadzenia. Jednak nikt nie jest Ci w stanie udowodnić kiedy przekroczyles polska granicę. Dobrze by było żebyś miał ciągłość ubezpieczenia z tym krotkoterminowym 30 dniowym ale żeby kupić na cały rok musisz mieć zarejestrowany samochód w PL. Nie wiem czy UFG ma wgląd do ubezpieczeń samochodów jeszcze na angielskich tablicach. Co do rejestracji pojazdu, u mnie w Bielsku dramat i kwitologia. Mając angielski dowód rejestracyjny na siebie, musiałem mieć też dwujęzyczna umowę kupna sprzedaży która w UK nie funkcjonuje zwyczajnie gdyż dowód rejestracyjny angielski nie jest dokumentem stwierdzającym własność pojazdu. Oczywiście musisz mieć tłumaczenia dowodu na polski ale to standard. Ja rejestrowalem na współwłaściciela z żoną więc musiałem dodatkowe kwity kombinować. Ja mam zarejestrowane z kierownica po prawej bo póki co ciężko znaleźć kogoś kto mi przełoży civica za ludzkie pieniądze i ktoś kto to potrafi dobrze zrobić ;)

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Najwidoczniej u Ciebie w Bielsku w WK siedzą idioci że w przypadku rejestracji auta z V5 na własne nazwisko robili problemy. Trzeba było żądać pisemną odmowę rejestracji z uzasadnieniem, ciekawe co by wyrzeźbili.
PS. UFG ma w bazie tylko i wyłącznie pojazdy już zarejestrowane w PL

Domi

Bywalec
Punktów
0
No też stwierdziłem że to idioci ale nic to nie dało. Twierdzili że nie mam dokumentu potwierdzającego własność. Dodam że w tłumaczeniu sporządzonym przez tłumacza przysięgłego bylo zawarte sformułowanie odnośnie dowodu rejestracyjnego " niniejszy dokument nie jest dokumentem stwierdzającym własność a jedynie określa użytkownika" czy coś w ten desen. Pewnie by mi dali jakieś pismo w którym zawarli by że nie mam dokumentu własności czy umowy i na tym by się skończyło. Twierdzili że takie są przepisy. Grzyby nie to co napisał tłumacz, prosił bym o odmowę rejestracji na piśmie.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Typowe utrudnianie życia przez urzędasów i tyle. Ja mimo to brałbym odmowę z samej ciekawości co by napisali i przede wszystkim na jakim przepisie by się opierali. Bo Pani w urzędzie ma wzornik zagranicznych dowodów rejestracyjnych i wie że V5 to dowód własności. A ponieważ jest bardzo "inteligentna" interpretuje wszystko po swojemu

Punktów
0
Miasto
Grudziądz
Kupiłem auto z aukcji i muszę złożyć wniosek o V5kę. Czytając powyższe wypowiedzi rozumiem, że lepiej nie robić jej na siebie, a na znajomego w Anglii i sporządzić umowę? Auto jest już w PL, czeka na skompletowanie części do przekładki.

Do góry Bottom