• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
:( i znowu to samo, co musi sie stac w tym glupim kraju zeby w koncu zaczeli zdawac sobie sprawe ze przynaleza do Unii Europejskiej i takimi wyrokami ograniczaja wolnosc czlowieka jako obywatela ? Mam nadzieje ze UE doj...takie kary tym gnojom ze sie nie pozbieraja, tylko jak zwykle Wy podatnicy zaplacicie za to w swoich podatkach..:(

Powodzenia i badzmy dobrej mysli..

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
rmboss napisał:
:( i znowu to samo, co musi sie stac w tym glupim kraju zeby w koncu zaczeli zdawac sobie sprawe ze przynaleza do Unii Europejskiej i takimi wyrokami ograniczaja wolnosc czlowieka jako obywatela ? Mam nadzieje ze UE doj...takie kary tym gnojom ze sie nie pozbieraja, tylko jak zwykle Wy podatnicy zaplacicie za to w swoich podatkach..:(

Powodzenia i badzmy dobrej mysli..

Tym gnojom, jak ich nazwałeś, kary nikt nie dowali. Oni nie zapłacą ani grosza. Karę zapłacimy my, zapłaci podatnik.

MARIOUX

Nowy
Punktów
0
Miasto
wrocław
Witam.
Moim zdanie jeżeli Pan Grzegorz Dorobek złoży skargę dalej tzn.do Trybunału Sprawiedliwości w Luxemburgu a oni oczywiście uchwalą się za Nami to nie ma siły by rząd Polski mógł dalej blokować ustawę o zakazie rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie,dlaczego? dlatego ,że z chwilą gdy weszliśmy do Unii Europejskiej zgodziliśmy się na prawo unijne które jest prawem wyższym niż prawo państwowe .Jesteśmy w Unii i musimy miec takie same prawo jak inne państwa członkowskie,dziadki w starostwie dalej myślą ,że moga sobie wybierać co im się podoba w prawie a co nie.Korzystamy z Uni pełnymi garsciami budujemy autostrady i stadiony nie z naszych pieniedzy tylko Unijnych więc przestrzegajmy także ich prawa które zarazem jest też naszym PRAWEM!!!!!! Jestem zdruzgotany dzisiejszą postawą NSA.Mam tylko nadzieje ,że osoby które zaczeły walczyć tak jak Pan Grzegorz Dorobek nie zaprzestana tego działania pamiętając o tym ,że ogrom ludzi śledzi waszą wojne o legalną rejestracje samochodów z Angli i licza na to że się uda i że uwierzymy że żyjemy w panstwie prawym.Osobiściue czekam na wniosek Do Trybunału w Luxemburgu z niecierpliwością.Pozdrawiam.

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Pewnie masz racje tylko chodzi o czas, a to może potrwać ładnyh parę lat. Do tego czasu mój anglik to bedzie złom.

Jacekn8

Gaduła
Punktów
0
Miasto
tarnów
Czyli dalej przekładamy... Też sądze że kiedyś bedziemy rejestrować angole. Pytanie kiedy... do ku..y nędzy

MARIOUX

Nowy
Punktów
0
Miasto
wrocław
Sądze ,że nie,jeżeli bedzie wyrok to Polska ma wtedy bardzo mało czasu na wprowadzenie dyrektywy,bo zdaniem Trybunału był czas wczesniej i nie będą się już cackać ,poczekajmy.
Ja tym czasem bede jezdził dalej Moim Anglikiem i nie przejmuje sie zawistnym ludziom którzy próbuja coś komentować na mieście że mam kierownice po prawej stronie a komentując stoja na przystanku czekając na autobus na mrozie -15 ,a może mi jeszcze powiedzą ze mam wyjechac z nim za granice tak jak tu nieraz czytałem ,że muszę przekroczyć granicę raz na pół roku bo inaczej nie mam prawa poruszac się po Polsce ,wiec sie pytam JAKĄ GRANICE MAM PRZEKROCZYĆ I W KTÓRYM MIEJSCU????
Pozdrawiam.

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
:mur: :mur: :krzeslo: :krzeslo: :krzeslo: :krzeslo: :box: :box: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: brak mi słów normalnie!!!! :weez: Polska ----to nawet nie 100 lat to milion za murzynami!!!!

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
Zgodzic sie musza tylko po jakim czasie ?
Kare do UE pokryjemy MY oczywiscie jako podatnicy nikt nie obciazy urzednikow za bezsensowne decyzje.

Ciekawe co by podali jakbym chcial swojego anglika na niemieckich rejestracjach zarejestrowac w polsce [swiala EU, przeciwmglowe EU, lusterka EU tylko kierownica GB] ? Wiadomo ze ten przepis nic nie znaczy dla obywatela polskiego, bywajac w polsce widze po osiedlowych parkingach duzo aut na brytyjskich rejestracjach wiekszosc pewnie z jakims dziwnym badaniem technicznym dokonanym w polsce lub ubezpieczeniem ktore moze sie okazac nie sciagalne w razie stluczki - czy to lepsze niz prawne uregulowanie tego stanu rzeczy ? Ktos kto bedzie chcial jezdzic anglikiem po polsce to juz to robi nie patrzac ze lamie przepisy [jak jazda bez prawa jazdy mandat tylko 500zl chyba a ile razy Cie skontroluja ?]

PS. Przy czym to nie jest wyrok ale ucieczka od ogloszenia orzeczenia w tej sprawie, przypomina to walke z ZUS'em i ich praktykami w sadzie nikt nie chce sie okreslic kto jest winny ZUS czy petent.

Bolo96

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
EU
MARIOUX napisał:
,a może mi jeszcze powiedzą ze mam wyjechac z nim za granice tak jak tu nieraz czytałem ,że muszę przekroczyć granicę raz na pół roku bo inaczej nie mam prawa poruszac się po Polsce ,wiec sie pytam JAKĄ GRANICE MAM PRZEKROCZYĆ I W KTÓRYM MIEJSCU????
Pozdrawiam.

W Twoim przypadku to chyba bedzie najblizej do Zgorzelca lub Olszyny, granice dalej istnieja nic mi nie wiadomo o tym zeby je zlikwidowano ?! Niestety takie prawo i maja racje a precyzuje TO wlasnie prawo unijne a nie prawo danego kraju, raz chcecie sie powolywac na prawo unijne zee dobe a drugi raz mowicie beeee .... zdecydujcie sie. I zgodnie z tym co mowi owo prawo samo przekroczenie granicy nie wystarcza bo bierze sie pod uwage terytorium gdzie spedzasz wiecej czasu tam ma byc przerejestrowany Twoj samochod. Wystarczy wejsc na strony unijne [jest jezyk polski] sa przyklady np. w oparciu o francuzke ktora pracuje codziennie w Hiszpani a weekendy jest w domu w Francji i interpretacja gdzie jej auto ma byc zarejestrowane. I nie wieszaj psow na ludziach ze tak mowia a raczej na polskich urzednikach ktorzy pierw wepchali polske do UK a pozniej nie umieja czytac ustawodastwa unijnego lub udaja slepych. Juz raz przerabialismy akcyze co nasz rzad twierdzil ze wszystko jest OK a pozniej co sie okazalo ?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Juz raz przerabialismy akcyze co nasz rzad twierdzil ze wszystko jest OK a pozniej co sie okazalo ?
A pozniej wymyslili oplate recyklingowa i tak przez kilka lat ja ciułają, ciułają, Unia juz sie o to burzy, zlikwidują ją i wymyślą cos nowego i tak w kółko macieju.

Sorry za Off Top ale nie moglem sie powstrzymac :zloo:

wojkul

Początkujący
Punktów
0
Miasto
polska
prawo

no i NSA sie nie popisał,skarga na odmowe rejestracji "anglika"została oddalona
potwórzono argumenty o zagrożeniu dla ruchu,że brak widoczności przy wyprzedzaniu etc.etc. zaraz się znalazł usłuzny "fachowy "dziennikaz motoryzacyjny ,który oczywiście pochwalił orzeczenie bo zagrożenie przy wyprzydzaniu etc.etc. Niestety ani Sąd ani dziennikaz (podobno fachowy) nie dostrzegają, że manewr wyprzedzania nie jest w polsce obowiązkowy i zawsze wiąże się z wjazdem na pas ruchu z przeciwka,co samo w sobie juz jest niebezpieczne.Manewr ten nalezy wykonywać mając 100% pewności czy nie ma pojazdu z przeciwka.Prawostronna kierownica utrudnia uzyskanie tej pewnosci ale tego nie uniemożliwia.Prawo jazdu uzyskałem w 1966 i od tego czasu przejechałem po drogach polski i europy pare kilometrów róznymi pojazdami(jestem kierowcą zawodowym) nie powodując wypadku i z doświadczenia wiem,że pojecie samochód niebezpieczny nie istnieje bez względu na to gdzie ma kierownicę.Nie bezpieczny bywa dopiero człowiek w samochodzie,zwłaszcza człowiek nieodpowiedzialny pozbawiony zdrowego rozsadku i wyobraźni i położenie kierownicy nie ma tu żadnego znaczenia.Konsekwencją tego wyroku powinno być ustawienie na polskich granicach posterunków,które zawracałyby auta z kierownicą po prawej stronie,jak niebezpieczne to niebezpieczne .

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Szkoda słów jak to przeczytałem po pracy... :dol: Co za kraj... Co za przepisy... . Jedna osoba, która procesuje się z urzędniczymi absurdami nie zdziała nic. Zróbmy coś razem, może jakiś protest? Może coś żeby nas zawuważono ile jest osób... Wyślemy do kilku miejsc. Mogę sporządzić dobrze napisane pismo w języku angielskim i polskim... podpiszemy się i odeślemy to dalej... . Niech zobaczą ilu nas jest. Będziemy zbierać podpisy przez np. miesiąc... . Musimy Panowie coś z tym zrobić bo z chu :cenzura: mi nie wygramy :cenzura: :cenzura: :cenzura:

Co Wy na to?

Jacekn8

Gaduła
Punktów
0
Miasto
tarnów
niestety nie tylko urzedasy są debilami w polsce ale również obywatele niestety, którzy widzieli w tv anglika i stwierdzili "to musi być niebezpieczne". Wystarczy zobaczyć komentarze na forum na onecie itp. Niektórzy mają nawet takie pomysły że EU ma narzucić UK dostosować się i zrobić ruch z prawej... :wack:

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
No są chorzy ludzie, generalnie wiele tych głupich komentarzy na onecie czy innych podobnych serwisach rodzi się z zazdrości i ciemnoty. Nie wierzę, że każdy z nas nie zebrał by kilkanaście podpisów od znajomych? Coś musimy zrobić i zaprotestować. Może władze strony pozwoliły by żeby zrobić to pod szyldem właśnie forum?

adamek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
londyn
:ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke: :ke:
MASAKRA JESTEM ZALAMANY

ale ...
moze jest na to sposob...
idac za przykladem naszego kolegi DOROBKA powinnismy sie udac do wydz komunikacji w celu zarejestrowania naszych autek z kierownica po prawej stronie
wiem ze bedzie odmowna
ale
przepisy i tak sie zmienia wczesniej czy pozniej
potrzebujemy na to widocznie czasu .
moze dostaniemy odszkodowania? za strate czasu nie mozliwosc użytkowania pojazdu itp itd?
:t3:
a na powaznie to jest zalamka .
jak tu funkcjonowac w kraju ciemnoty i bezprawia???????????????????
:krzeslo: :krzeslo: :krzeslo:

chyba zostalo nam juz tylko

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Z checią bym poszedł zarejestrować ale nie mam już ważnego MOTu a o polskim przegladzie mogę tylko pomarzyć.

Trzeba w jakimś wiekszym miescie zablokować ruch naszymi anglikami... inaczej nikt nas nie dopusci do głosu. Nitk nie zauważa naszego problemu. Trwa typowa decyzyjna spychologia.

...ale jestem dziś przez to :cenzura: :dol:

** Komentarz dodany przez: Marlena: 27-01-2010, 18:57 **
Nie używamy wulgaryzmów.

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Dobry pomysł z blokadą :klaszcze: :klaszcze: Ściągnąć media i zrobić 1h blokady ;-> Ale jak nie zbierze się grupa osób to lipa... . Coś trzeba wymyślić ;->

manolo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ostrow Maz.
Proponuje, aby wszyscy zainteresowani powtorzyli sciezke administracyjna Pana Grzegorza. Podziwiam upor i zaangazowanie kilku osob, ktore walcza tak naprawde nie tylko w swoim imieniu, ale w imieniu nas wszystkich. Niestety, nie kazdy z nas ma czas i ochote na te biurokratyczne ceregiele i dlatego przydalaby sie jakas pomoc ze strony tych, ktorzy juz to przerabiali. Nie wiem czy Pan Grzegorz czyta to forum, ale bylbym nawet za tym, zeby jego dzialania wspomoc takze finansowo

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Dyskusja odnosnie ewnetualnych zorganizowanych akcji z powodu niemozliwosci rejestrowania anglikow zostala przeniesiona do nowego tematu ktory mozecie znalezc tutaj: KLIK
Bardzo prosze organizowac sie tam bo widze ze to grubszy temat a ten wątek prosze zostawic do dyskusji na temat mozliwosci rejestracji anglikow w PL.

Do góry Bottom