• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
nie wiedzialem ze "cholera" tez nie mozna uzywac;] wydawaloby sie ze to takie nieszkodliwe slowo :lol: sorry :happy: a jeszcze do wszystkich co narzekaja na drogie ubezpieczenia w anglii to polecam zapomniec o wszystkich confused.com i tym podobnych pierdolach---->sprawdzcie DirectLine, ja jestem bardzo zadowolony,sa prawdziewe rozsadne ceny i nikomu nie odmawiaja ubezpieczenia.Pozdro dla marleny ze czuwa nad naszym slownictwem :zdrowie: :thumb:

szpynda

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork/Limerick
Witam serdecznie!
Mam w związku z info na głównej stronie takie pytanie: czy w związku z żądaniem KE w sprawie zmian przepisów dotyczących rejestracji aut z kierownicą po prawej stronie, Polska/rząd ma jakiś określony na to termin czy może sobie bimbać z prawa UE w nieskończoność?
Może jakiś pan Zbychu/Ruchu/Zdzichu dostał propozycję kupna nowego auta ze 100% rabatem od lobby dealerów ;) ? W zamian za opóźnianie lub zablokowanie działania prawa UE.
Można przecież rozwiązać to tak:
1. Ubezpieczenia takich aut będą droższe i/lub dla młodych kierowców dostęp do aut max. 1.4 coś jak w Irlandii - mały motorek 1.0 i 2000E ubezpieczenia :)
2. Pozwolić rejestrować takie auta jako mienie przesiedleńcze dla powracających lub mających stale status rezydenta IE/UK. Ograniczyłoby to handel autami czego boją się sprzedawcy nowych aut. Wyobrażacie sobie co by się działo po bezwarunkowym "otwarciu" granic dla "anglików" :) Wyspy wymiecione ze wszystkiego co jeździ albo i nie oraz młodzi macho w 3.0 zabijający całe rodziny.
P.S. Jest chyba jakiś projekt co do pkt 1.? Jestem za!
Swoją drogą wolę jeździć dobrym anglikiem niż odzyskanym ze złomu niemcem.
Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na jakieś info.

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
ale co wyscie sie tak przyczepili tych "mlodych maczo", "20 latkow" itp.. ? sami nie macie wiecej jak kilka lat od nich i to jest powod zeby tak pisac ? Ja mam 25 lat ale w wieku 19 lat mialem swoja VR-e, dla niewtajemniczonych Golfa 3 z silnikiem 2.8 VR6, przeciez kazdy taki mlody moze sobie kupic BMW 750 za 4 tys w starej budzie albo za 12 tys w nowszej i tez sa szybkie :) nie ma tu nic do rzeczy wiek, ja mysle ze przeciwnikami rejestracji sa przede wszytskim firmy przekladajace, plus handlarze prywatni, komisy i inni dealerzy, ktorym skonczy sie po 2 latach budowac dom, tylko naucza sie ze trzeba pracowac zeby cos osiagnac :) kazdy, nawet najgorszy anglik jest lepszy od auta z tureckiego komisu w niemczech albo od auta z rusko-polskiego komisu w belgi :) Pozdro

szpynda

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork/Limerick
Zgadzam się w większości z postem powyżej. Tylko, że ubezpieczalnie biorą pod uwagę statystyki. No ale wracając do tematu to jaki czas ma Polska na zmianę prawa tak żeby dostosować je do UE? Ktoś wie?

OT.
Jeśli młody miałby kupić sobie BMW 3.0 za 12tys i zapłacić za ubezpieczenie na rok kolejne 12tys. to kupiłby Opla 1.0 zapłaciłby 2tys. i przez kolejne lata będzie uzyskiwał zniżki. Po 5-6 latach bezwypadkowej jazdy może już kupić sobie te swoje 3.0

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
ale przeciez pojdzie na allegro kupi u kolegi z kompa BMW 3.0 za 12 i zaplaci za OC 2 tys i problem z glowy ? gdzie Wy wydzicie problem ? Na rtnek wchodzi AXA, Allianz i inne nie zadne monopole jak PZU :) Zycie staje sie latwiejsze Pozdro :)

szpynda

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Malbork/Limerick
AXA jest i w Irlandii ;) Ceny ubezpieczeń dla świeżych kierowców niezależnie od ich wieku są masakryczne. Po prostu nie stać takigo delikwenta na ubezpieczenie dużego auta lub w ogóle mu nie ubezpieczą. Ale gdy pojeździ kilka lat małym autkiem to nabierze doświadczenia. Może bierze się to stąd, że nie musisz umieć jeździć żeby dostać prawko.
No ale koniec OT.
Czekam na jakieś reakcję polskiego (nie)rządu.

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
Piszesz madrze ale nie do konca jest tak jak mowisz, w Anglii, w Irlandii i w kazdym innym kraju narazie powoli kwota insurancu zalezy od miejsca w ktorym mieszkasz, rodzadju - marki samochodu i jego wersji, w mniejszym stopniu od pojemnosci silnika, bo np., mercedes 3.0 benzyna moze naskoczyc nowej Corsie turbo kumasz ? dlatego ja tez jestem za tym jak ktos mieszka w centrum w-wy powinien placici wiecej niz "Marian" ktory ma swoj garaz w miejscowie ok 20 tys ludzi...:p Tobie i wszytskim Polakom z reszta na obczyznie wydaje sie ze insurance zalezy od pojemnosci i kupujecie te Corsy dla oszczednosci a tak nie jest, grupa Insurance zalezna od marki, pozniej post code itp...i tak dla przykladu Yaris jest w pierwszej grupie insurancu moze w 2 giej kiedy ma 1.6 16 V ale polo 1.9 Diesel 97 rok jest w 14 grupie rozumisz cos z tego ? Ale temat nie o tym temat o tym ze te peda....maja swoje przepisy i nie pozwola zarejestrowac komus samochodu nikogo nie obchodzi tu ze ktos pracowal pol zycia zeby kupic se fure, jego sprawa co roboi z kasa, Oni maja swoje prawa....albo wojna bedzie albo ktos ich tam w tym sejmie i senacie wymorduje :) Pozdro

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
ja jestem za rejestracja anglikow w PL ale poki co to sobie mozemy :banan: :zdrowie: :banan2:

mateusz_gti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
Witam Panowie.
Jak naprawdę zależy nam na tym, aby rejestracja anglików była możliwa polecam zacząć działać w tym kierunku/
Ja osobiście napisałem dwa dni temu emaila omyłkowo do trybunału sprawiedliwości, i po 48h otrzymałem odpowiedź:

"Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana maila pragnę poinformować, że sprawa, o której Pan pisze została skierowana do Komisji Europejskiej, a nie do Trybunału Sprawiedliwości. Komisja toczy obecnie przeciwko Polsce postępowanie w tej sprawie. Sugeruję zwrócenie się do Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej w celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji na ten temat.

Z poważaniem,

Ewa Magiera"

Email do komitetu integracji europejskiej poleciał, zacznijmy się tym interesować może oni też zaczną :)

Paddy

Początkujący
Punktów
0
mateusz_gti napisał:
Witam Panowie.
Jak naprawdę zależy nam na tym, aby rejestracja anglików była możliwa polecam zacząć działać w tym kierunku/

poszlo:

Dzien dobry
Prosze o informacje w sprawie procedury rejestracyjnej samochodu sprowadzonego z Wielkiej Brytanii, fabrycznie przystosowanego do ruchu lewostronnego i bedacego moja wlasnoscia.
Obecnie wlasciwy urzad w miejscu mojego zamieszkania (Rzeszow) odmawia mi prawa do rejestracji auta, co jest niezgodne z obowiazujacymi przepisami EU.
Uklony

adamek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
londyn
masakra -tu nic sie niezmienia

witam
sledze temat od jakiegos czasu
to jest jakas masakra...
z polskim prawem trzeba walczyc .

widze ze narazie nic sie jeszcze niezmienilo w sprawie rejestracji.
ale to sie musi zmienic potrzebujemy jeszcze kilku miesiecy,1000 pism uni no i 4,6 mln euro kary za niedostosowanie sie do unijnych przepisow
upss
a wtedy ktorys z politykow sie obudzi...zablyszczy i na tym sie skonczy.
no chyba ze dowala np 5 tys zl akcyzy
a wtedy znowu unia i znowu skargi pisma i sady..
:wack:
ja narazie czekam
mieszkam w anglii ale wkrecily mi sie terenowki
mam dwie w garazu na mazurach
TOYOKE HILUXA I VITARE (obie oczywiscie angielskie z kierka po prawej ,dokumenty mam )
i jestem zblokowany bo ile mozna placic angielskie ubezpieczenie?
:t3:

Załączniki

• image3800_130.jpg
    image3800_130.jpg
    368,9 KB · Wyświetleń: 2

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
rmboss napisał:
ja mysle ze przeciwnikami rejestracji sa przede wszytskim firmy przekladajace, plus handlarze prywatni, komisy i inni dealerzy, ktorym skonczy sie po 2 latach budowac dom, tylko naucza sie ze trzeba pracowac zeby cos osiagnac :)

hahaha nie no teraz to uraziłeś mnie i myślę niejedną firmę na tym forum (czy też handlarza), niektórzy w tym kraju mieli olej w głowie i nie musieli uciekać do UK na magazyn żeby jak to ty mówisz "NAUCZYĆ SIĘ PRACOWAĆ ŻEBY COŚ OSIĄGNĄĆ" bo właśnie się mylisz, to w Polsce trzeba się napracować (czy to fizycznie czy intelektualnie) żeby coś osiągnąć bo w UK to największy głupek będzie miał dobre życie bo tam za najmniejszą pensję można godnie żyć.

a w sprawie tematu - już się zmienia powoli na stacjach diagnostycznych, w poniedziałek jade na przegląd moim prywatnym autem (nieprzełożonym) i dostane polski przegląd na rok z adnotacją "auto sprawne technicznie, dopuszczone do ruchu, jednakże nie można auta zarejestrować"

pozdrawiam

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
KZ1 napisał:
rmboss napisał:
ja mysle ze przeciwnikami rejestracji sa przede wszytskim firmy przekladajace, plus handlarze prywatni, komisy i inni dealerzy, ktorym skonczy sie po 2 latach budowac dom, tylko naucza sie ze trzeba pracowac zeby cos osiagnac :)

hahaha nie no teraz to uraziłeś mnie i myślę niejedną firmę na tym forum (czy też handlarza), niektórzy w tym kraju mieli olej w głowie i nie musieli uciekać do UK na magazyn żeby jak to ty mówisz "NAUCZYĆ SIĘ PRACOWAĆ ŻEBY COŚ OSIĄGNĄĆ" bo właśnie się mylisz, to w Polsce trzeba się napracować (czy to fizycznie czy intelektualnie) żeby coś osiągnąć bo w UK to największy głupek będzie miał dobre życie bo tam za najmniejszą pensję można godnie żyć.

a w sprawie tematu - już się zmienia powoli na stacjach diagnostycznych, w poniedziałek jade na przegląd moim prywatnym autem (nieprzełożonym) i dostane polski przegląd na rok z adnotacją "auto sprawne technicznie, dopuszczone do ruchu, jednakże nie można auta zarejestrować"

pozdrawiam

o czym Ty piszesz ? Czy Ty wogole wiesz o czym Ty piszesz najarales sie ? Kazdy dobrze wie ze w Polsce jest tylko kombinowanie, cofanie licznikow, klepanie i prostowanie rozbitkow wmawiajac ludzia ze sa bezwypadkowe w 100 %, i narzuty czasami siegajace nawet do 5 tys zl na aucie ? Handlowalem w Polsce samochodami i wiem cos o tym, nie sugerowalem tu ze kazdy jest oszustem tylko ze jedni dorabiaja sie na stracie innych nie ma sprawiedliwego handlu. Widzisz ja np nie pracuje na magazynie i mialem wystarczajaco duzo oleju w glowie zeby sobie poradzic i w Polsce ale wole zyc godnie, nie kombinowac, szukac luki prawnej czy czegokolwiek zeby sie dorobic, w Polsce to sie lezy a nie pracuje uwierz mi :)

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
rmboss napisał:
o czym Ty piszesz ? Czy Ty wogole wiesz o czym Ty piszesz najarales sie ?
napisałem o warsztatach oraz o handlarzach, wiem o czym pisze bo to dla mnie codzienność

Kazdy dobrze wie ze w Polsce jest tylko kombinowanie, cofanie licznikow, klepanie i prostowanie rozbitkow wmawiajac ludzia ze sa bezwypadkowe w 100 %, i narzuty czasami siegajace nawet do 5 tys zl na aucie ?
Wiesz co mam paru kumpli sprowadzających auta średnie (50-70tys 2-3 letnie) oraz ekslkuzywne (120-250tys, bmw x6, e65, audi a8) oraz takich dla pospulstwa (passaty b5fl, vectra c - oczywiście wszystko w tdiku) i każdy z nich sprowadza tylko 100% bezwypadkowe (niemcy, holandia, belgia wyłącznie) i nie zrzucają przebiegów. A narzuty? 5tys to czasami jest jak się nie uda, powiem ci, że na takim aucie za 70tys mają minimum 15tyś zł (bo takie auto w dobrym stanie sprzedaje się minimum miesiąc). Czemu widzisz w tym coś złego? Że ktoś zarobi na jednym aucie więcej niż ty w miesiąc za granicą? Mi to tam zwisa, bo są w polsce ludzie, którzy zarabiają 100tys na miesiąc nic nie robiąc.

w Polsce to sie lezy a nie pracuje uwierz mi :)

wierze, ja leże bo już są ludzie, którzy pracują na mnie - ale od nikogo tego w spadku nie dostałem, sam się tego dorobiłem ciężką pracą intelektualną

Wielkie sorki za offtop :) w pon wrzuce skan przeglądu anglika o którym pisałem 2 posty wyżej ;)

mateusz_gti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Sącz
5tys to czasami jest jak się nie uda, powiem ci, że na takim aucie za 70tys mają minimum 15tyś zł

Super, skoro to takie proste dlaczego wszyscy tego nie robią...
aha ja też mam kumpla pilota, dealera samochodów, i jest władcą pierścieni.

ja leże bo już są ludzie, którzy pracują na mnie

Napiszę dla ciebie komentarz który chciałbyś z pewnością przeczytać.
"Jaaaaaa nie mogę, ty to masz dobrze musisz zarabiać dużo pieniędzy nie robiąc nic... Gość z Ciebie! Chciałbym być twoim przyjacielem"

Co do tego co piszesz o Anglii ze tutaj nie trzeba pracować... zapraszam. Byłeś tu kiedyś? widziałeś? żyłeś? , przyjedź proszę nie pracuj i miej za co żyć to ci załatwię nobla.

rmboss co do artykułu dzięki wielkie :) Jeden z niewielu postów które ukazują nam postępy w sprawie.
Pozdrawiam :)

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
wlasnie co do artykulu, w sumie jest to to samo o czym juz wiemy, dostali 2 miesiace czasu ale nie wiadomo od kiedy liczac hehe :) Mam nadzieje ze juz z nowym rokiem sie zmieni cos w zwiazku z rejestracja :)

Co do wypowiedzi naszego kolegi to jednak sie nie mylilem, kiedys moze zrozumie ze przez to ze handlarze maja tak wielkie narzuty i dorabiaja sie w krotkim czasie inni cierpia, zaden szary "Marian" nie moze sobie pozwolic w Polsce na kupno dobrej klasy samochodu.

Rejestracja anglikow bedzie legalna wierze w to, mam nadzieje ze dzieki temu spadna ceny aut w Polsce i wszytsko powoli sie wyrowna :) a kazdy kto sobie chwile pojezdzi anglikiem zauwazy ze nie ma zadnej roznicy, smialo moge nawet stwierdzic ze latwiej prowadzi sie anglika.

Pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Zostań handlarzem :eek:kulary:

** Dodano: 22-11-2009, 15:00 **
W Łodzi na bałuckim rynku jeszcze wisi stara tabliczka z napisem "sprzedaż z zyskiem zabroniona" zastosujesz sie do niej i ulżysz narodowi,bedą w końcu mieli tanie,dobre auta :eek:kulary:

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
rmboss napisał:
Rejestracja anglikow bedzie legalna wierze w to, mam nadzieje ze dzieki temu spadna ceny aut w Polsce i wszytsko powoli sie wyrowna :)
nie spadną, to wtedy cała europa by zaczęła z polski europejczyki sprowadzać

a kazdy kto sobie chwile pojezdzi anglikiem zauwazy ze nie ma zadnej roznicy, smialo moge nawet stwierdzic ze latwiej prowadzi sie anglika.

nie no sorki, jeżdże po polsce ciągle anglikami ale stwierdzenie, że łatwiej się jeździ anglikiem to już jakieś herezje

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
jak masz jakies spostrzezenia co do moich wypowiedzi kolego to pisz na PW a nie zasmiecaj forum swoimi zdaniami na kazdy temat, jak narazie nic nie napisales madrego tylko negujesz moje wypowiedzi jakbym Ci cos zrobil :) Napewno reprezentujesz grupe przeciwnikow rejestracji i z tad Twoje spostrzezenia, nie ma roznicy jak dla mnie czy po Polsce czy po Anglii - samochodem RHD jezdzi sie latwiej jak dla mnie i tyle :) Nie mam potrzeby wyprzedzania kogokolwiek a ciagnik wyprzedzic mozna siedzac nawet z tylu :p

Czekam z utesknieniem na zmiane polskich bzdurnych przepisow i napewno potaniej ceny aut w PL bo po co ktos np. za audi a4 b6 ma dac 30 jak moze dac 9 tys zl ?

Pozdrawiam

Do góry Bottom