• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
ta, widzialem takie auta w Irlandii i raczej legalne to nie bylo ;) Byl to dokladnie raz matiz a drugi raz van, juz nie pamietam czy transit czy jakas inna marka. P.S. Matiz mial czarne blachy, a van juz nowe biale.

tana

Nowy
Punktów
0
Siema. To jak zrobię przekładkę pojadę na przegląd i powiem że takiego kupiłem w algi to dostane przegląd??? I tak samo go zarejestruje???.

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
taaaak....ale nie musisz tak mowic jak powiesz ze po przekladce to tez dostaniesz...jak jest przyzwoicie zrobiona of coz...ale to juz wogole bylo walkowane ze 100 razy:szukaj:...jaaa,jest piatek wieczor a ja siedze w domu i odpowiadam na takie pytania:mur:

tana

Nowy
Punktów
0
Siema. To jak zrobię przekładkę pojadę na przegląd i powiem że takiego kupiłem w algi to dostane przegląd??? I tak samo go zarejestruje???.

---------- Dodano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ----------

Dzięki :jupi: ale nie musisz krzyczeć

avgr

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko
Jest sposób na rejestrację angola w PL legalnie RHD.
Trzeba go najpierw zarejestrować w DE to żaden problem u nich i jak ma się Niemieckie papiery + przegląd Niemiecki przyjeżdża się do PL i z marszu rejestruje auto. Potem tylko co roku trzeba robić przeglądy "u znajomych" Nie wiem jeszcze jakie ma to konsekwencje prawne w przypadku ubezpieczenia OC i wypadku czy OWU mówią coś na temat RHD i LHD.
Pzdr.

Sorry za odbicie miesieczne tematu.

Niestety tak pieknie nie jest(przynajmniej dla mnie). Mam dwa Mercedesy ciezarowe, smieciarki - oba wyprodukowane i zabudowane w Niemczech jak RHD. Tam tez jezdzily przez 6 lat. Od dwoch lat stoja i nie moge ich zarejestrowac, bo sa RHD. MI nie zezwala na ich rejestracje, a diagnoste nic nie obchodzilo ze sa z Niemiec.

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
mowisz od dwoch lat...2 lata temu przeglady z unii nie byly respektowane tak jak teraz.Olej diagnostow,zalatw im niemieckie przeglady i z samymi papierami niemieckimi idz do urzedu komunikacji...jesli o Tobie zapomnieli,to moze sie uda?

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
widac ze Pan nigdy nie jezdzil anglikiem a jest expertem w tym temacie, nic nowego nie powiedzial, ogolnie wedlug mnie sa male szanse aby wprzszlosci w PL dalo se zarejestrowac nieprzerobionego anglika.

GregK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dopóki takie urzędasy jak ten Pan z filmiku nie odejdą (powymierają) z urządów polskich do póty nic się nie zmieni.
Tacy ludzie są na niemal każdym stanowisku urzędniczym, zieje od nich brakiem jakiegokolwiek szerszego spojrzenia, poszanowania wolnosci, prawa unijnego jak i zwykłą głupotą lub zwyczajnie obawą o wychylanie się i utratę stołka, bo założę się że tacy panowie nic innego nie potrafią w życiu tylko siedzenie na stołku.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Na głownej pojawily sie dwie wiadomosci:

1/ Komisja upomniala Polske po raz kolejny
2/ Naczelny Sad Administracyjny anulowal wyrok Wojeowdzkiego Sadu Administracyjnego i zglosil sprawe do ponownego rozpatrzenia

Moim zdaniem to wszystko sie kreci w kolko a anglika jak nie bylo mozna zarejestrowac tak nadal nie mozna...

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Kreci sie w kolko az w koncu KE sie wkurzy i nalozy kare lub odpusci, poki co to droga bez konca ...

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Z ciekawosci jak to wyglada w Holandii napisalem do jednego z naszych forumowych uzytkownikow (toyka), ktory mieszka/przebywa w tym panstwie zapytanie o rejestracje pojazdow z kierownica po prawej stronie w tym kraju.

Oto wiadomosc jaka od niego otrzymalem:

Czesc.
Tak, możliwa jest rejestracja "anglików". Nawet na stronie RDW (odpowiednik wydziału komunikacji) jest informacja co należy zrobić.
Mianowicie:
1. zmienić lampy przednie na europejskie lub nakleić specjalną nalepkę na szkło lampy
2. światło przeciwmgielne tylne z prawej strony auta przenieść na lewą.

to chyba wszystko.
jak się tak "przystosuje" anglika w holandii zaraz po imporcie rozpoczyna się normalna procedura, identyczna
z tą jak import auta fabrycznie "prawostronnego ruchu"

mam kilku kolegów którzy maja auta "angielskie" na holenderskich blachach.
paru z nich zrobilo juz przekladke, co ciekawe, tu na przegladzie (APK) po przekladce nie trzeba sie stresowac jakimis orzeczeniami rzeczoznawców etc.
przekladke mozna zrobic w dowolnym momencie.
wazne aby sie to wszystko trzymalo kupy, tzw "rzezba" tutaj tez nie przejdzie.
Tak jak wspomnialem na wstepie LICZA SIE SWIATLA" reszta ich .......wali
Jak widac panstwo holenderskie jest liberalne w kwestii zielonych uzywek ale takze w kwestii aut RHD.

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
Najlepsze jest to że w PL przegląd takiego auta po przekładce na holenderskich papierach(czy też innych ale nie z UK) zrobisz bez problemu ponieważ przekładka nie rzuca się w oczy a jak masz takie auto z dokumentem V5C i diagnosta oczywiście na samym początku pyta skąd sprowadzone auto to od razu odgania temat że po przekładce anglików nie robią itd nawet jakbyś miał oryginalnie kierę z lewej strony również boją się tematu(trzeba by vyło pewnie masą papierów aby im udokumentować). Chorzy ludzie. Obecnie na dzień dzisiejszy jak rozmawiam z różnymi ludzi to coraz mniej jest stacji które robią przeglądy po przekładce np.: w jednym mieście nie robią a w drugim tak w związku z czym jest bynajmniej w moich stronach coraz mniejsze zainteresowanie na przekładki nawet handlarze mówią że coraz mniej przekładek sprzedają i jak się trafia klient to raz na jakiś czas i nie miejscowy.

Do góry Bottom