• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

vectra007

Bywalec
Punktów
0
Miasto
słubice
tak a propos wystarczy posiadac samochod dluzej niz 6 miesiecy i przebywac za granica dluzej niz rok ( uk ) nie jest potrzeba tona papierow nie pisz takich glupot kolego

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
prawde mowisz ale od razu widac ze nie musiales przejsc tego sam:D zeby dostac np. zwolnienie z akcyzy to musisz im w celnym UDOWODNIC ze masz auto 6 m-cy(na szczescie jesli chodzi o uk to tu wystarczy logbook) i ze byles tam co najmnie rok(tu musialem stopniowo donosic m.in. payslipy,NIN,decyzje o nadaniu nowego kodu podatkowego,prawko angielskie,wyciagi z banku,rachunki wszystkie mozliwe i jeszcze troche innych rzeczy)A to tylko akcyza,zeby dostac mienie przesiedlencze jest jeszcze gorzej ponoc:D

standerus

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
W Krakowie działa to tak.
Dzwonisz do urzędu celnego i pytasz się co zabrać
Przychodzisz i dajesz miłej pani dowód rejestracyjny (robi sobie ksero) i do tego payslipy lub p60 irlandzki, czyli pit roczny. 3 do 5 dni później masz decyzję o zwolnieniu z akcyzy. Obligatoryjną.
Dalej.
Idziesz do urzędu skarbowego z decyzją z urzędu celnego i piszesz podanie o zwolnienie z vatu, dołączasz ksero dowodu rejestracyjnego (nigdzie nie wymagają tłumaczenia) i kilka dni później masz zwolnienie z vatu i.. tadaaa. Masz mienie przesiedleńcze.

I nie mam paszportu z UK czy IE, nie pojmuję jaką różnicę robi posiadanie paszportu z uk? Przecież to nic nie zmienia, jesteśmy równi wobec prawa (w teorii :cenzura: )??
Tak samo zwolnienie z przeglądu jeśli jest ważny DOTYCZY RÓWNIEŻ AUT Z WYSP, JEDYNIE WYŁĄCZONE SĄ RHD... A NA WYSPACH SA PRZECIEŻ LHD, I TAKIE MOŻEMY ZAREJESTROWAĆ BEZ ROBIENIA PRZEGLĄDU W PL.
Teraz pytanie do kolegi który był i widział - jeśli możesz napisz trochę więcej - czemu jest różnica z paszportem z uk lub bez. Jako rezydent dostałem mienie przesiedleńcze, nadal jednak nie mogę nic z tym zrobić. Co zrobić, by w urzędzie wpisali nam wyjątek od ustawy, żeby robić przeglądy w pl?
Przegląd mam ważny do kwietnia 2011, tyle że oc polskie kończy się w lipcu, i obawiam się ze znowu będę w dupie.....

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Musze przynac ze tu mnie zaskoczyles...Widzialem jak facet dostal polskie tablice na RHD bo to jego(jako obywatela brytyjskiego),mienie przesiedlencze...mial w dowodzie napisane ze to wyjatek od takich to a takich numerow i podpunktow ustaw...wiec zakladam ze jak sie przegrzebiesz przez dziennik ustaw to powinno to byc tam napisane gdzies...zaluje ze nie wypytalem go dokladnie i nie pospisywalem tego wszystkiego,ale jak go zobacze gdzies na miescie to go cholera dogonie i tym razem to zrobie.A moze to jest wlasnie roznica miedzy obywatelstwem a rezydentura??Albo w tym porabanym kraju w jednym urzedzie tak a w innym siak?? :ke: No idea:(Sorry jesli wprowadzilem kogos w blad albo narobilem falszywej nadziei,ale nie wymyslam bajek,nic mi z tego...
Jak rozumiem masz polskie oc na angielskie tablice??Jakbys mogl podac adres tego agenta to by bylo super, bo w pzu w katowicach to mnie wysmiali.
Jak ci sie konczy to moge ci polecic w takim razie tylko te moje czerwone tablice...nie ma z tym zadnego problemu,ale to tylko rozwiazanie krotkoterminowe...a potem ewentualnie powrot do angielskich tablic??Wtedy prynajmniej nie trzeba sie radarow obawiac :happy:

standerus

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kraków
Problem jest taki, ze opcje ubezpieczenowe dla aut na zagranicznych blachach z tego co wiem już nie istnieją...
Można próbować z HDI, ale nie wiem na ile coś z nich wyjdzie..
Jakby się nie patrzeć i nie wykręcać wielka dupa z przodu...

Ja myślę nad jednym, na ile zakaz akceptowania przeglądów dotyczy aut z Wysp a na ile aut RHD, na ile można zagrać va banque i... z biegu zarejestrować auto.

Naprawdę coraz bardziej desperackie myśli chodzą mi po głowie. Wiem ze gdzieś tam kiedyś tam może i wygramy w strasburgu, pewnie wielką frajdę ze mieliśmy słuszność, może kilka ojro na otarcie łez, na które i tak się wszyscy zrzucimy, bo przecież urzędasy jak zwykle będą całkowicie bezkarne...

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
deserter2006 napisał:
Musze przynac ze tu mnie zaskoczyles...Widzialem jak facet dostal polskie tablice na RHD bo to jego(jako obywatela brytyjskiego),mienie przesiedlencze...mial w dowodzie napisane ze to wyjatek od takich to a takich numerow i podpunktow ustaw...wiec zakladam ze jak sie przegrzebiesz przez dziennik ustaw to powinno to byc tam napisane gdzies...zaluje ze nie wypytalem go dokladnie i nie pospisywalem tego wszystkiego,ale jak go zobacze gdzies na miescie to go cholera dogonie i tym razem to zrobie.A moze to jest wlasnie roznica miedzy obywatelstwem a rezydentura??Albo w tym porabanym kraju w jednym urzedzie tak a w innym siak?? :ke: No idea:(Sorry jesli wprowadzilem kogos w blad albo narobilem falszywej nadziei,ale nie wymyslam bajek,nic mi z tego...
Jak rozumiem masz polskie oc na angielskie tablice??Jakbys mogl podac adres tego agenta to by bylo super, bo w pzu w katowicach to mnie wysmiali.
Jak ci sie konczy to moge ci polecic w takim razie tylko te moje czerwone tablice...nie ma z tym zadnego problemu,ale to tylko rozwiazanie krotkoterminowe...a potem ewentualnie powrot do angielskich tablic??Wtedy prynajmniej nie trzeba sie radarow obawiac :happy:

witam moglbys sprecyzowac te "czerwone tablice" :ke: bo niemam pojecia o co chodzi......
dziekuje

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Napisalem kilka postow wczesniej, bodajze na 16 stronie jak dostalem czerwone tablice :thumb:

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Dzięki za informacje na razie czekam na rozprawe kasacyjną w W-wie i zobaczę co będzie wiem że minister daje zezwolenia w ostatniej odpowiedzi napisał mi że nie dostanę zgody bo już za dużo dał zezwoleń w 2009 roku i to jest śmieszne bo nigdzie nie ma przepisu jak się ustawić w kolejce po zezwolenie.Jeśli chodzi o oc to już kilku osobą dałem namiary ale nic nie załatwiły więc musisz gadać z ajentem firmy Alianz dzieki za informacje jak dorwiesz tego faceta to spisz jego numery rejestracyjne może mi się przydadzą na rozprawe pisz do mnie mailem ; divorski@tlen.pl dzięki

deserter2006 napisał:

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
standerus napisał:
Problem jest taki, ze opcje ubezpieczenowe dla aut na zagranicznych blachach z tego co wiem już nie istnieją...

Ja myślę nad jednym, na ile zakaz akceptowania przeglądów dotyczy aut z Wysp a na ile aut RHD, na ile można zagrać va banque i... z biegu zarejestrować auto.

Naprawdę coraz bardziej desperackie myśli chodzą mi po głowie. Wiem ze gdzieś tam kiedyś tam może i wygramy w strasburgu, pewnie wielką frajdę ze mieliśmy słuszność, może kilka ojro na otarcie łez, na które i tak się wszyscy zrzucimy, bo przecież urzędasy jak zwykle będą całkowicie bezkarne...

Dowód rejestracyjny na mnie, oc wykupiłem na rok.

lukaszsiwy

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
dublin,,,,
waldek77 napisał:
standerus napisał:

Dowód rejestracyjny na mnie, oc wykupiłem na rok.

tutaj to zapewne 95%uzytkownikow ma dowod na siebie :ke: ;-> a gdy przychodzi co do czego to lipa i niechca ubezpieczac :mur: z tego co wiem u mnie woj.lubelskie tylko hdi na 30dni :eek:kulary:

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
cholera, a moze ktos wie czy w osciennych panstwach by sie nie dalo zarejestrowac?? Czechy, Slowacja? Ukraina?? :lol:

elcomo

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Poznań
Jest sposób na rejestrację angola w PL legalnie RHD.
Trzeba go najpierw zarejestrować w DE to żaden problem u nich i jak ma się Niemieckie papiery + przegląd Niemiecki przyjeżdża się do PL i z marszu rejestruje auto. Potem tylko co roku trzeba robić przeglądy "u znajomych" Nie wiem jeszcze jakie ma to konsekwencje prawne w przypadku ubezpieczenia OC i wypadku czy OWU mówią coś na temat RHD i LHD.
Pzdr.

rmboss

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Brownhills
elcomo napisał:
Trzeba go najpierw zarejestrować w DE to żaden problem u nich i jak ma się Niemieckie papiery + przegląd Niemiecki przyjeżdża się do PL i z marszu rejestruje auto. Potem tylko co roku trzeba robić przeglądy "u znajomych" Nie wiem jeszcze jakie ma to konsekwencje prawne w przypadku ubezpieczenia OC i wypadku czy OWU mówią coś na temat RHD i LHD.
Pzdr.

Racja, to juz jest wiadomo mysle ze wiekszosci znam od dawna :) Chodzi jednak o to ze to dalej bez sensu i nielegalne (te przeglad), walczymy o cos innego.

Pozdrawiam

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
elcomo napisał:
Pzdr.

Wszystko pasuje tylko to slowko "legalnie" na poczatku trzeba wykreslic :lol:

Mikun

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Drodzy forowicze macie absolutna racje i sam chetnie bym tez z marszu zarejestrował takie auto bo mieszkam w irlandi od 6 lat . Tylko ze : znajac naszych rodakow i nasza jak to okreslił ktorys z kolegow "z nasza ułanska fantazja " takie auto kupuje jakis koles typu " ułan- młody " albo pani z telefonem w rece ktora ma gdzies co dzieje sie na drodze albo co gorsza starsza pani z calym szacunkiem dla wieku.Nawet nie chciałbym myslec co by u nas było.Tutaj gdzie jestem w irlandi wystarczy tylko napis na samochodzie takim jak dzwig " uwaga kierownica po prawej stronie"
Tylko ze my polacy jestesmy jakos inni od reszty, zbytnio kombinujemy.Ci ktorzy sa poza krajem i nawet ci w kraju jak udeza sie w piers to przyznaja mi racje.Dlatego mysle ze w naszym kraju byloby to BARDZO biebezpieczne dla nas samych :ke: Pisze to majac na uwadze fakt ze szukam dobrego warsztatu i calego tego zamieszania z dokumentami.Ale taka jest prawda.
Pozdrawiam Andrzej

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
ZAREJESTROWANY ANGLIK!!!

Stało się... to nie żart. Dzisiaj wjeżdżając na stację benzynową Nestea w Wejherowie minąłem się z czarnym VW Passatem B5 rhd. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że auto było na polskich blachach GWE.... Jak spotkam go następnym razem to nie omieszkam spytać jak mu się to udało i podeślę fotkę na forum.

** Dodano: 05-04-2010, 19:57 **
Wychodzi na to że każde prawo można jakoś obejść :thumb:

Do góry Bottom