• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja anglika z kierownicą po prawej stronie

Pieciu81

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Opole
Panowie i co dalej, na co teraz czekamy, czy jest jakaś konkretna data kiedy może się coś zmienic?

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Ja wyslalem listy gdzie trzeba (premier i minister), wyslalem tez maila do Pana Octaviana z KE tak jak kilku innych uzytkownikow. Czekam na odpowiedz i jakos dalej bede dzialal.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Jak mniemam Oktawiana... a nie Octaviana ...

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
a nie wpadles na to ze to nie jest Polak, wiec pisownia nie jest polska i kontaktowac sie trzeba po angielsku ?

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
nie ripostuje głupio dlaczego tak twierdzisz ? Po prostu zazwyczaj moje imię też jest mylone stąd ta uwaga . Nie spotkałem się jeszcze z Octavianem :), ale skoro ma takiego maila to widocznie jest dobrze :zdrowie:

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Moze zle to ująłem z tą ripostą :zdrowie: Nie chciałem Cię obrazić :zdrowie: Pozdrawiam

** Dodano: 17-02-2010, 20:40 **
Dosłownie przed chwilą dostałem odpowiedź od Pana Octaviena Ginalskiego z KE, a oto treść:

Szanowny Panie,

Dziękuje za Pana e-mail. Faktycznie, zajmuję się sprawą do której Pan nawiązuje.

W odpowiedzi na wezwanie do usunięcia uchybienia, władze polskie usprawiedliwiają szczegółowo zakaz rejestrowania pojazdów z kierownica po prawej stronie biorąc pod uwagę bezpieczeństwo na drogach. Po dokładnym przeanalizowaniu odpowiedzi Służby Komisji europejskiej podejmą stosowne kroki, nie wykluczając na tym etapie zamknięcia sprawy.

Z wyrazami szacunku,

Oktawian Ginalski

Jak myslicie co miał na myśli pisząc o zamknięciu sprawy? KE da sobie spokój z naciskiem na Polskę? :ke:

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
dokladnie, przypuszczam ze uznaja odpowiedz Polski za wyczerpujaca i zamkna sprawe, czyli nie beda naciskac na zmiane przepisow w PL.

GregK

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam

Mam zamiar napisac wszedzie do kazdej mozliwej instancji.
W pierwszej kolejnosci do ministra infrastruktury o odstepstwo w celu zarejestrowania mojego anglika, ale tutaj moje pytanie: czy ktos juz skladal takie pismo? gdyz nie wiem na jaki przepis mam sie powolac, ktory umowliwia ministrowi wydanie takiego pozwolenia, z tego co czytam w internecie to NSA stwierdzilo ze minister moze takie oswiadczenie wydac. Czegos tu nie rozumiem, musi byc chyba jakis przepis ktory ministrowi pozwala na takie powolenia, przeciez wladza sadownicza w polsce nie moze takich pozwolen wydawac, chcociaz tutaj wszystko jest przewrocone od gory nogami.

Swoja droga przydal by sie jakis "poradnik" (jako odzielny watek) ktory opisuje co i gdzie i jak mozna apelowac zeby zaspamiowac wszsytkich mozliwych urzedasów, to zawsze pomaga tylko kwestia ilosci ludzi naciskających. W koncu musieli by sie ugiac tak jak uginają się przed prostym ludem... niedlugo strajk pielegniarek, myslicie ze im sie nie uda czegos wywalczyć szantazem? to nie jest niestery panstwo prawa a pielegniarki swietnie sie sprzedaja medialnie.

Szpanero

Nowy
Punktów
0
Miasto
UK
A CO JEŚLI ?!?!??

przygaldam sie temu tematu i moje pytanie brzmi a co jesli mam przeglad takiego anglika w polsce potem moge go normalneio zarejstrowac bez problemow a co z ubezpieczeniem ?? dodam ze auta potrzbuje tylko i wylacznie do prouszania po UK z polskimi blachami ;)

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
w PL mozesz zalatwic przeglad bez wizyty w stacji diagnostycznej, tylko jak sie cos stanie to w przypadku anglika wyjdzie ze zalatwiles to nielegalnie bo ikt nie podbije przegladu RHD i bedziesz mial niezle jaja, zreszta diagnosta tez. No i ubezpieczenie bedzie nie wazne bo polskie jest na LHD. Wiec takie przekrety z anglikiem to bym odradzal.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Jeszcze raz piszę na tym forum że nie każdy będzie chciał rejestrować RHD i sprawa się sama rozwiąże i nie chodzi tu o bezpieczeństwo na drodze bo LHD mają tragiczne w skutkach wypadki ale to nie ważne wypadki będą zawsze chodzi o demokratyczne podejście do sprawy.Minister mi odpisał że będę miał problem z wyprzedzaniem on już o tym wie prorok.Drugim razem odpisał mi że już w zeszłym roku dał za dużo zezwoleń ale nie napisał mi jak mam się ustawić w kolejce do jaśnie pana z prośbą o rejestracje i tu nie jest prorokiem.Śmieszne to wszystko już doszedłem do NSA z kasacją i w tym roku z tego co się dowiedziałem w sądzie to będzie pażdziernik.Szukam zainteresowanych z okolic Krakowa może się wybiorą ze mną do sądu w terminie jaki wyznaczy sąd.Nie piszcie że ktoś sobie kupił tanio auto w UK a co miał przepłacić?Zastanówcie się wszyscy złośliwi i zazdrośni to żenujące każdy kto dąży do rejestracji swojej własności ma osobisty interes w tym a mojej sprawy minister nawet nie rozpatrzył indywidualnie a sąd wojewódzki w warszawie olał mnie totalnie uzasadniając wyrok jakbym chciał zarejestrować TIRA ręce opadają głowa boli żenada totalna wstyd i hańba dla nas wszystkich tacy przywódcy i sędziowie nas reprezentują w UE katastrofa moralna i prawna.Będę walczył z niesprawiedliwością i dyktaturą rządową do końca mojego lub ich.Pozdrawiam wszystkich RHD.

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Witam ponownie i pozdrawiam wszystkich posiadaczy anglikow w polsce.Dawno mnie tu nie bylo, a przegladajac forum nie znalazlem jedynego chyba jak na razie sposobu zarejestrowania anglika z fajera po prawej stronie w polsce dla ludzi bez brytyjskiego paszportu(bo ci jak wiadomo,maja lekkie zycie,ale o tym pozniej) No wiec w gre wchodzi tylko i wylacznie CZASOWA REJESTRACJA NA CZERWONYCH TABLICACH POLSKICH. http://www.wroclaw.pl/m3492/p5332.aspx <------ robimy wszystko tak jak w tym linku,czyli idziemy do okienka zostawiamy u Pani logbook+aktualne angielskie MOT+ nasze tablice+nasza kasa i idziemy do naszego auta z tymczasowymi polskimi tablicami i dowodem rejestracyjnym.Mi pani w okienku nie robila zadnych problemow,wszystkie dokumenty zostawilem bez tlumaczen.Potem trzeba jeszcze wykupic 6- miesieczne polskie OC. Niestety,tymczasowa rejestracja trwa tylko od 2 tyg. do maksymalnie 6 miesiecy.Natomiast ile razy mozna ja powtarzac od nowa w kolko i w kolko to nie wiem,zalezy podejrzewam od znajomosci.Wiadomo Polak potrafi <LOL>
Teraz sposob nr 2----> z gory uprzedzam ze jest chyba nawet bardziej czasochlonny niz cala walka pana dorobka :wack: :lol:
W PELNI SPRAWDZONY,SAM PRZY TYM BYLEM(przy samej koncowce znaczy sie,czyli odebraniu tablic).Jak juz wiadomo osoby z angielskim paszportem moga sobie anglika zarejestrowac na mienie przesiedlencze pod warunkiem ze okaze doslownie TONE papierow udowadniajacych ze juz teraz bedzie sobie mieszkal w Polsce na stale(wymagane dokumenty to wogole masakra,temat na osobna strone internetowa i sami musicie sie w waszych urzedach dopytac).Wiec prosta sprawa-jesli macie kolege/przyjaciela/znajomego/wspollokatora itp z angielskim paszportem(oczywiscie polaka najlepiej<LOL>) ktory wraca do polski przepiszcie na niego swoj logbook.On,kiedy juz pozalatwia swoje sprawy,niech zarejestruje wasz samochod na siebie(musi byc na niego od co najmniej 6 m-cy,tak samo jak ze zwolnieniem z akcyzy)Jesli MOT jest aktualne to bedzie respektowane i samochod moze caly czas byc nawet na ksiezycu i nikt nie bedzie go chcial zobaczyc.Ostrzegam ponownie,ze sam proces zarejestrowania auta na mienie przesiedlencze jest dluuuuuuuuuuuuuugi i wymaga calego TIRa dokumentacji,ale pozniej jest juz relatywnie prosto-taki samochod ma w dowodzie ze jest wyjatkiem od takiej i takiej ustawy i kazdy diagnosta jak na niego spojrzy to wystawi przeglad bez problemu(tego akurat nie sprawdzilem,tak mi mowiono).Mozemy go wiec kupic od naszego znajomego i zarejestrowac na siebie tylko ze...dopiero po 12 miesiacach,bo taki jest warunek rejestracji na mienie przesiedlencze--->"anglik" przez rok nie moze auta sprzedac.Na szczescie w polsce mozna jezdzic autem zarejestrowanym i ubezpieczonym na kogos innego :klaszcze: OC nie rozni sie chyba zasadniczo od LHD,nie wiem ile by takie auto kosztowalo ubezpieczyc w polsce.Ale generalnie taniocha :lol: no i tyle...
Jeszcze takie moje przemyslenie durne...zastanawiam sie czy da sie wcisnac Pani w okienku kit ze obywatelstwo i rezydentura to to samo, tzn. czy da sie zarejestrowac anglika na mienie przesiedlencze jesli jest sie tylko rezydentem?? Niech ktos sproboje :lol:
I czy jezeli zamontuje lusterko krugozor w moim aucie na stale i zniknie problem wyprzedzania to czy auto nie stanie sie przystosowane do naszych warunkow?? :jezor: Tez niech ktos to sprawdzi<lol>
Serdecznie pozdrawiam caly team i wszystkich posiadaczy anglikow w Polsce

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Mam pytanie odnośnie sposobu nr 2: w jaki sposób zamierzasz zrobić przegląd RHD w Polsce? Bo z tego co się orientuje to żaden "trzeźwy" diagnosta nie da Ci przeglądu auta z kierownicą po prawej. Więc ten sposób nikomu się nie przyda.

deserter2006

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tychy
Przeciez napisalem.W momencie kiedy w dowodzie auta jest napisane ze jest on wyjatkiem od ustawy jakiejs tam( a tak jest napisane w adnotacjach polskiego dowodu wtedy) to diagnosta widzac to podbija przeglad.Tak samo wyglada to tez w przypadku aut zabytkowych. Mozna bylo w swoim czasie znalezc kilka takich samochodow na allegro(RHD powyzej 25lat) ktore byly zarejestrowane i regularnie "przegladane" w polsce.Proszem czytac wszystko napisane wyzej :haha: A jak cos to podam adres stacji diagnostycznej w tychach gdzie mozna sobie przyjechac jak juz ktos przebrnie przez tone papierkowej roboty.Jak znajde chwile to zamieszcze skan z pozytywnego przegladu auta o ktorym mowa---> pisze tam ze auto jest sprawne itp alenie spelnia warunkow jakiejs tam ustawy---> ale jako ze z kolei jest o tej ustay wyjatkiem to przeglad dostanie.Widzialem gdzies skan podobnego dokumentu,nie wiem czy nie na tym forum.Zreszta nie chcecie nie wierzcie czy tam wieszajcie sobie na mnie psy---->ja tam bylem,wino pilem a wszystko jak bylo tak wam teraz tu przekazuje:D (czy jakos tak ten cytat<lol>)

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Marlena napisał:
Mam pytanie odnośnie sposobu nr 2: w jaki sposób zamierzasz zrobić przegląd RHD w Polsce? Bo z tego co się orientuje to żaden "trzeźwy" diagnosta nie da Ci przeglądu auta z kierownicą po prawej. Więc ten sposób nikomu się nie przyda.

Wiesz ze w PL diagnosci nie musza widziec samochodu i wszystko podbija ale to jest nielegalne.

Tony

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Wielkopolska
Ja ostatnio podjechałem na 1 przegląd, znajomy diagnosta spojrzał w dowód, powiedział że nie muszę robić przeglądu jeżeli auto ma ważny zagraniczny, pojechałem do WK i zarejestrowałem auto bez problemu (nie był to anglik).
Można by spróbować, i jak się pani w okienku spyta o przegląd pokazać ważny mot, dać fakturę, dowód i może się uda.

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Nie uda sie w ustawiem jest wyraznie zaznaczone ze nie dotyczy on aut z wysp i wszyskich RHD ;)

Do góry Bottom