• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Rejestracja Anglika w PL

DamianP

Nowy
Punktów
0
Witam. Mam pytanie. Mój ojciec przebywa już na stałe w Anglii, ale chcę mi przewieźć z tamtad auto, które jest już na niego. Co musimy załatwić, żeby je przerejestrowana na mnie w Polsce? Jest możliwość jakiejś darowizny jak w Polsce?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Jezeli ojciec jest w angli to naprosciej bedzie jezeli spiszesz z nim umowe k/s np na 1 funt. (od darowizny bedziesz musial zaplacic podatek chyba ale nie wiem na 100%). Auto po przywiezieniu oplacasz i rejestrujesz wedlug standardowej procedury opisanej na forum.

Domi

Bywalec
Punktów
0
Od darowizny nie zapłaci podatku. Tyczy się to darowizny wsrod najbliższej rodziny. Jest o tym sporo w necie.

Łukasz007

Początkujący
Punktów
0
Po co umowa na 1 funt jak i tak zaplaci akcyze od wartosci samochodu z eurotaxu?

janusz.furious

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jasło
Najprościej niech tobie ojciec zmieni dane właściciela na ciebie w V5C i masz już dowód na siebie i auto jest twoje teoretycznie bo on nadal może nim jeździć jeżeli ma ubezpieczenie w UK oczywiście. Tylko auto musi mieć MOT i tax juz musisz ty opłacić jako nowy właściciel. Potem sobie je zwozisz placisza akcyzę oczywiście i w urzędzie podatkowym przesiedlenie mienia około 180 zł chyba zadnego podatku od wzbogacenia czy coś. Ja tak robiłem juz kilka aut a też mieszkam w Anglii. Dla mnie najprościej. A w PL przy rejestracji juz po wszystkich opłatach możesz nawet zrobić sobie współwłaściciela wystarczy umowa darowizny 50% i gotowe.

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
Skoro ojciec mieszka w anglii ( zalezy ile czasu) to lepiej zeby zarejestrowal auto na mienie przesiedlencze wtedy nie zaplaci akcyzy . Pozniej zrobi Ci darowizne i praktycznie zaplacisz tylko za wymiane dowodu bo tablice i reszta zostanie .

Do góry Bottom