• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

rejestracja anglika - stan AKTUALNY na MARZEC 2010

tbl

Nowy
Punktów
0
Miasto
polska
NA WSTĘPIE:

Ten temat jest dla ludzi którzy mieszkali naprawdę w UK i przeprowadzili się do Polski, a nie bandy DEBILI - CWANIACZKÓW, którzy swoim postępowaniem zepsuli sytuację w Polsce odnośnie rejestracji anglików. Sprowadzając tysiące rupieci i mieszając ludziom w głowach i powodując złe nastawienie urzędów.

1. Miałem pogawędkę z Ministerstwem Infrastruktury (jakieś 40min) - powiedzieli mi wszystko.
2. Miałem sobie pogawędkę z Urzędem Celnym (spędziłem tam 2,5godziny) - powiedzieli mi wszystko.

MINISTERSTWO INFRASTRUKTURY:

W ministerstwie jest specjalnie 2 osoby od odstępstw od reguł technicznych np. kierownica z pracej strony (facet i kobita - nazwiska i nr. tel. .... nie podam tutaj). Miałem miłą rozmowę i powiedzieli mi jak to naprawdę wygląda od wewnątrz...

-Można złożyć podanie, jest takie prawo i są one rozpatrywane, NEGATYWNIE i bez wyjątków.
Niestety tępy naród nie rozumie że angliki są TYLKO dla ludzi którzy mają je na mienie przesiedleńcze. Reszta nie jest w ogóle brana pod uwagę i nie ma sensu wysyłać podań nie rozpatrzonych wcześniej w Urzędzie Celnym.

-Od KILKU LAT!!! nie było pozytywnej odpowiedzi na podanie w celu rejestracji bez przeróbki. A że komuś się udało to MITY i KŁAMSTWA ludzi podsycających atmosferę - mających biznes na ściąganiu samochodów i przeróbkach. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI.

Jedyne podania rejestrowane pozytywnie to pojazdy maszyny do utrzymania dróg, MPK itp.

- Ministerstwo zmienia prawo w tej chwili aby ukrócić import.

- Zmieniają się stawki opłat za samochody (recycling) i to znacznie, ALE:

URZĄD CELNY:

Dla każdego kto ma samochód na mienie przesiedleńcze - jest zwolniony z wszelkich opłat, czyli nie ma cła, akcyzy, Vat-u, i tej nieszczęsnej opłaty 500pln - recycling, która się właśnie zmienia i nie będzie się opłacało. Ukłon w stronę prawdziwych właścicieli anglików.

Ale to, trzeba udowodnić a to dość żmudna procedura - u mnie to było jakieś 2,5 godziny w urzędzie i naście różnych papierów. Strasznie wypytywali. Mają obecnie takie wytyczne. I nie dają tego na zasadzie - 'bo ja napisze oświadczenie' - bzdura, musisz mieć konkretne dowody. Rachunki, wypłaty, wynajem, dokumenty zakupu samochodu....

Co więcej jak się wyraził Urząd Celny - nie ma obowiązku robienia czegokolwiek z samochodem jak się ma załatwione mienie przesiedleńcze - dopóki jest przegląd i ubezpieczenie + papiery od nich - żaden policjant nie ma prawa do niczego - można olać bande nierobów!!

Do rejestracji jest potrzebna przeróbka, jako prawdziwy przesiedlony płacisz tak naprawdę tylko rejestrację.... reszcie się to nie będzie opłacać już niedługo - czas panowie znaleźć sobie inne zajęcie.

PODSUMOWANIE:
Warto przerobić, i jeździć - ale swoim zadbanym 4-letnim samochodem z UK, bo 4-6 letnie angliki są w super stanie i wyposażeniu - w porównaniu do tego złomu z polskich komisów gdzie drobne cwaniaczki sprzedają szajs ze złomu w Niemczech kupiony za 300 euro z przebiegami po 100.000km i jeszcze nazywają to pracą. Żałosne.

Anglikiem - jeździć i przez kilka lat tylko lać paliwo.
pzdrowienia dla podróżników
TBL

jankes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
No wlasnie, zgadzam sie ze wszystkim ale ze dla "prawdziwych przesiedlonych" jakim i ja jestem nie zrobia odstepstwa to tragedia :-(

michahal

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biala
Opłata recyklingowa nie jest wymagana tylko w przypadku gdy bylismy właścicielem pojazdu przed 1 stycznia 2006 r. Info bezpośrednio z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Deco

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Z daleka
tbl napisał:
- Ministerstwo zmienia prawo w tej chwili aby ukrócić import.

- Zmieniają się stawki opłat za samochody (recycling) i to znacznie, ALE:
TBL
Mógłbyś to rozwinąć, bo z tego co słyszałem, to mają się zmienić stawki recyklingu dla firm.

tbl

Nowy
Punktów
0
Miasto
polska
michahal napisał:
Opłata recyklingowa nie jest wymagana tylko w przypadku gdy bylismy właścicielem pojazdu przed 1 stycznia 2006 r. Info bezpośrednio z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

w Urzedzie Celnym powiedzieli mi ze mnie to nie dotyczy - samochod jest moj, i ja go nie kupilem ani nie importowalem - tylko nim przyjechalem wewnatrz UE.

jako mienie przesiedlencze nie ma prawa na recycling. nie ma mowy o dodatkowych przeglądach czy przerejestrowaniach.

moze sie prawo zmienilo, w kazdym razie mam nie płacić, co wiecej powiedzieli ze nie mam ograniczen czasowych dopóki mam wazny MOT i INS.

odnosnie firm - jest straszna panika o ten nowy recyckling - urzędy zawalone podaniami, jak bede to spytam o kontrety.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
hehehe ciekawe o co ta panika o 400 zł na aucie
bez przesady 400 zł zarobku mniej na aucie nie ograniczy importu
a tak na marginesie to i tak bedą musieli oddać nam to w całości tak jak kiedyś akcyzę a to tylko kwestia czasu

Pozdro
Rafał

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
tbl napisał:
PODSUMOWANIE:
Warto przerobić, i jeździć - ale swoim zadbanym 4-letnim samochodem z UK, bo 4-6 letnie angliki są w super stanie i wyposażeniu - w porównaniu do tego złomu z polskich komisów gdzie drobne cwaniaczki sprzedają szajs ze złomu w Niemczech kupiony za 300 euro z przebiegami po 100.000km i jeszcze nazywają to pracą. Żałosne.

TBL

te drobne cwaniaczki nie zawsze sprzedają złom, nie musieli wyjeżdżać do UK za chlebem i sami jeżdżą przeważnie autami 2-3 letnimi tyle, że przeważnie są to auta za 200-300tys zł kupione z kierą po lewej. I JEST TO NORMALNA PRACA JAK KAŻDA INNA!

sorry ale nie umiałem się powstrzymać, wrzucasz wszystkich do jednego wora...

smooth

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Opole
Niestety tępy naród nie rozumie że angliki są TYLKO dla ludzi którzy mają je na mienie przesiedleńcze. Reszta nie jest w ogóle brana pod uwagę i nie ma sensu wysyłać podań nie rozpatrzonych wcześniej w Urzędzie Celnym.

Czyli jak mam na mienie to jest sens wysyłać.
Ale niżej piszesz:

Od KILKU LAT!!! nie było pozytywnej odpowiedzi na podanie w celu rejestracji bez przeróbki. A że komuś się udało to MITY i KŁAMSTWA ludzi podsycających atmosferę - mających biznes na ściąganiu samochodów i przeróbkach. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI.

Czyli jest sens wysyłać jeśli na mienie ale i tak odrzucą? Tak to mam rozumieć?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
rejestrowałem na mienie i płaciłem recykling, auto mam od 2006 roku stąd pytania :
- czy mogę to odzyskać
- jak się do tego zabrać skoro urzędnicy sami nie wiedzą o takich sprawach ( lecą po standardzie )

1olek

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Dublin
Ameryki nie odkryles, o tym od dawna kazdy wie. A ze jedni mieszkaja na wyspach a inni handluja autami to nie powod zeby obrazac. Kazdy orze jak moze.

B

bogdan777

Napisał tbl
PODSUMOWANIE:

...i tu kolego masz 100% racji,ponieważ nieliczni "uczciwi"nie kalkulują się nawet na 1%

Janu13

Nowy
Punktów
0
Miasto
Londyn
Debili i cwaniaczków

Tak napisał kolega na wstepie.
Sam od kilku lat jezdze anglikami-powiem więcej mam firme transportową i jezdzę z kierownicą po prawej stronie.Przegląd w UK to dla mnie 35funtów.( tylko auto musi być sprawne,bo trupa za tyle nikt nie przepuści).Ubezpieczenia kupuję też w UK,bo przy 60 procentowej zniżce i OC plus AC ubezpieczenie mam tańsze niz w naszym dziwnym kraju. -Nie mieszkam w UK i poczułem się obrazony.Pracował sobie koleś w Anglii i czuje się kimś lepszym.A Polak to tylko debil i cwaniaczek.A może po prostu Ty koleś jesteś frajerem???
Pozdrawiam wszystkich Janusz.

pawelszczecinek

Anglikomaniak
Punktów
3
Nie rozumiem twojego rozumowania handel samochodami to nie praca ?????to co to jest hobby???? najpierw zacznij sam sprzedać parę samochodów to zobaczysz jak to jest ,a każdy chce żyć . niepasuja komisy lub prywatni sprzedawcy to idz do salonu po nowy

ryszard410

Anglikomaniak
Punktów
24
Miasto
poznan

Masz typowe cech kogos kto z poloneza albo duzego fiaciora przesiada sie na audi a4 z 1997 albo na bmw e36. Czlowieku za te pieniadze to ty nawet tych aut nie kupisz w nemczech co piszesz (300 euro) bo za kasacje placa wiecej. potem sie dziwisz ze chlopaki w zegarach musza kombinowac albo zenic cwiatki ze soba. Majac pare groszy i wymagajac auta mlodego z malym przebiegiem i bezwypadkowego nie da rady. to tak jak rolex ktory tani nie wystepuje w przyrodzie. Skoro jestes taki bogaty to po co jezdzisz po komisach zawsze pozostaje salon. a w uk auta zeczywiscie sa tanie ale tak samo przepiegi malo aut z male bo ok 1000tys mil sie kreci.
A praca taka jak ina wazna wazne ze jest kasa. lepsze to niz u anglika, muzyna czy caipusa na zlewie czy na kuchni parobkowanie

seba2009

Nowy
Punktów
0
Miasto
petershagen
mam pytanie co do tej rejestracji anglika do tbl

witam ... mam fto,auto te bylo produkowane tylko na rynek japonski. auto mam zarejestroane na sibie tylko ze w niemczech.co roku podnosza mi za nie ubezpieczenie i zaczyna mnie to troche bic po kieszeni place 4000zl rocznie.mieszkam w niemczech od 9 lat mam pobyt staly. czy ja tez mogl bym zarejestrowac moje auto w polsce ??? i jak mam to zrobic i od czego mam zaczac ???:ke::ke::ke:

Do góry Bottom