• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przeróbka na LKW (ciężarowy) przed sprowadzeniem, a akcyza?

phoenixme

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Witam,
pojawiają się ostatnio oferty różnych firm, które zapewniają, że jeśli zakupiony w UE samochód o pojemności powyżej 2000cm3 zostanie przed sprowadzeniem przerobiony z osobowego (PWK) na ciężarowy (LKW) to unikniemy w ten sposób podatku akcyzowego. Czy ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenia i mógłby się nimi podzielić? Chodzi o sprowadzenie samochodu na osobę prywatną.

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Ale z czym masz problem? Czy chcesz się dowiedzieć jak to się robi np. w Anglii tzn. jak zamienia się w dokumentach osobowy na ciężarowy?, Czy jak się rejestruje? Czy jak się płaci akcyzę? Proszę o szczegóły co masz na myśli pisząc
phoenixme napisał:
jakieś doświadczenia i mógłby się nimi podzielić
?

phoenixme

Nowy
Punktów
0
Miasto
Katowice
Marlena napisał:
Ale z czym masz problem? Czy chcesz się dowiedzieć jak to się robi np. w Anglii tzn. jak zamienia się w dokumentach osobowy na ciężarowy?, Czy jak się rejestruje? Czy jak się płaci akcyzę? Proszę o szczegóły co masz na myśli pisząc
phoenixme napisał:
jakieś doświadczenia i mógłby się nimi podzielić
?

Chodzi o to co napisałem m.in w opisie tematu:
1. Czy zapłacę akcyzę jeśli sprowadzę samochód przerobiony na LKW (ciężarowy) przed sprowadzeniem?
i to o czym piszę w wątku:
2. "...zapewniają... ...że jeśli... ...to unikniemy w ten sposób podatku akcyzowego. I do tego głównie odnosi się "...jakieś doświadczenia"

pozdrawiam

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Jeśli w dokumentach z zagranicy będzie figurować, że to auto ciężarowe, a nie osobowe nie płacisz akcyzy.

paqo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
A jak ja mam LIGHT 4X4 UTILITY , PRIVATE/LIGHT GOODS to co bedzie ok? ciezarowy?

Do góry Bottom