• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przeróbka foteli z angielskich na EU (sterowanie elektryczne)

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich,Czy robił ktoś taką przekładkę?Problem sterownika to osobna sprawa, nie wiem co z tym zrobię albo poszukam EU albo pomyślę nad tym co jest czy nie da się go wykorzystać (ma na oko identyczna budowę nawet otwory pod pamięć są odznaczone i wewnątrz przyciski pod nie ) .Sprawa się ma trochę gorzej jeśli chodzi o same silniki ,przełożenie nic nie da bo są w odbiciu lustrzanym -lewe i prawe i mocowania w fotelach też . Silniki w fotelu bez pamięci są dwu pinowe a w tym z pamięcią cztero pinowe. Nie ma mowy o ich zamianie .nie chcę tego popsuć ,może da się silniki rozebrać i zamienić same czapki z pinami?wtedy przełożyłbym instalację .
nie napisałem chyba że temat dotyczy alfy 159

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
same czapki nic nie dadza jeszcze zamiana wirnikow

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
A można coś więcej ,zależy mi na tym .Zakupiłem angole bo do 159 europejskie z grzaniem w skórze i regulacją są nie osiągalne.Mogę zostawić jak jest ale to głupio żeby pasażer miał z pamięcią a ja nie .Widzę że silniki można rozgiąć i wyjąc wirniki z czapą szczotkami i pinami ale co z pozycjonowaniem co z położeniem krańcowym i kierunkami .Jeśli za dużo pisania to jakiś kontakt tel.może?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
496
Miasto
łódzkie
nie rozginaj obudów bo nie złożysz ich jak fabryka są osiowane i bez szczotkowe, to że jest to alfa nie znaczy że jest producentem tych silniczków, poszukaj jakiegoś wyciurchanego fotela z pamięcią, porównaj silniczki i linki napędowe do nich napewno coś podpasujesz
porównaj swoje z np tymi

Załączniki

• voy05 369.jpg
    voy05 369.jpg
    124,1 KB · Wyświetleń: 11
  • voy05 378.jpg
    voy05 378.jpg
    122,4 KB · Wyświetleń: 11
  • 100_4584.JPG
    100_4584.JPG
    539,3 KB · Wyświetleń: 11
  • 100_4586.JPG
    100_4586.JPG
    697,5 KB · Wyświetleń: 10
  • r.jpg
    r.jpg
    97,7 KB · Wyświetleń: 10

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
jesli stelaze sa symetryczne (taka jak np w mondeo mk4) to nie masz duzo roboty, choć musisz troszke pomyslec co,jak i gdzie

jak nie dasz rady to moge ci to zrobić
powodzenia

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
E nie no tyle to wiem , i tu właśnie kłopot że nie są symetryczne , nawet silniki są niesymetryczne -kątowe i z przesunięciem do góry. . Jedyny sposób to powyciągać silniki i otworzyć je od góry tzn,od strony wychodzących pinów (od strony czczotek) i pozamieniac bo w fotelu bez pamięci są po 2 piny a z pamięcią 4. Wydaje mi się że razem z wirnikami bo pewnie są inne choćby dlatego że musżą się jakoś pozycjonowac -wiedzeć gdzie stanąć i moga byc inne a bez pamieci nie musza .Nie robiłem tego jeszcze i nie chcę rozbierac -rozginać silniczków przy plastikowych końcach bo tam jest gruba blacha (są pozagniatane oryginalnie).Jakby to chodziło o przekładkę symetryczną to nie było by tematu.Szukam podpowiedzi jak faktycznie zbudowany jest taki silnik i jak działa i czy dobrym tropem ide .

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
na wirniku masz pierscien magnetyczny a w obudowie przy szczotkach czujnik halla i tyle, to sa te dwa dodatkowe piny

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Czyli jak to bym pozamieniał wirniki z wierzchami to powinno się udać jak myślisz ,próbować ?A co z pozycjnowaniem nic nie trzeba kombinowac ?fotel w pełnym zakresie będzie chodził?Nie robiłem tego stąd moje obawy

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
nie wiem jaK JEST z panelem sterowania czy jest elektronika osobno czy razem z przelacznikami
w kazdym badzie radzie do zrobienia

Do góry Bottom