• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przegląd po przekładce

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
jak się uprzesz to i chełm na lewą stronę wywiniesz

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
tak nie mow
poprostu
kiedys robilem przeglady bez opini
jedno auto pojechalo do Rzeszowa i stamtad przyszedł fax czemu
w przegladzie jest napisane NIE WYMAGA OPINI RZECZOZNAWCY
i sie zaczelo >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> paranoja
to tak jak w niektórych miastach nie zarejestrujesz angola
czemu ??????? boi nie ... i kropka . szczelic sobie w leb
gosciu musial sie zameldowac swojej babki w innym miescie i dopiero rejestracja

jedna polska a przepisów czy wymyslonych przez urzedasów jakis przepisikow mnostwo

Danio667

Początkujący
Punktów
0
Kurcze ale sporów to nie chciałem narobić :)

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Spokojnie,nie ma takiego prawa które nakazuje robić opinię rzeczoznawcy,jest ustawa która to reguluje,nawet naczelnik w Głogowie wymiękł jak padły słowa przekroczenie uprawnień i nadinterpretacja.Zgodnie z dzisiejszym prawem nie można robić pierwszego przeglądu w kraju bez tablic rejestracyjnych,zawsze możesz w WK powiedzieć że nie miałeś tablic i żeby cię skierowali na jakąś stację bo np jesteś zielony i nie wiesz,zawsze działa.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
Danio tak jak pisałem bierz tych z listy , to prywaciaże i któryś napewno bez opinii puści.

JARO jak masz pizdusiów w starostwie to się ciesz że w ogóle ci przeglądy podbijają...

Danio667

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za pomoc, jak skończę przekładkę to się pochwalę czy się udało lub po prostu będę dalej się męczył.

melonik1

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Brzozow
Jaro racja z tym Rzeszowem robilem kilka razy auta do Rzeszowa i zawsze wracalo do diagnosty po dopisek "Pojazd przystosowany do ruchu prawostronnego"........ no k......skoro ma przeglad to chyba oczywste ze przystosowany ...ale chcieli miec to napisane;-)

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Mimo że podlegam pod starostwo Koło to przeglądy robię na stacji należącej pod Konin. Koniński wydział nie łamie prawa i auta rejestruje po przekładce bez problemu. Jedynie chcą wpisu w uwagach ''pojazd przystosowany do ruchu prawostronnego''. Zdaje sobie sprawę że wpis taki nie ma sensu jak trafnie zauważył melonik1 ale nie będę walczył o taką drobnostkę. Jednak jeśli chodzi o wydział w Kole to nie jest już tak łatwo, przeglądu boją się robić a naczelnik Panna Trafna wymaga faktur, homologacji i innych papierków których żądanie jest nie zgodne z prawem. Wiem że na odległość wielu twierdzi że by walczyło o rejestracje wg. prawa, ale taka walka też kosztuje, przede wszystkim zajmuje dużo czasu. Więc taniej rejestrować np. w Koninie.
Pytanie do Andrzeja.
Czy teraz w Głogowie rejestrują bez dylematów anglika po przekładce?

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Oczywiście że rejestrują,nie wiem czy pamiętasz jeszcze na starym forum był opisany problem Dzidka,nie wiem czy do tego czasu nie zmienił się naczelnik,ale tamten już nie robił uwag do niczego po tym jak Dzidek powiedział kilka sensownych słów i zażądał podstawy prawnej do odmowy i podstawy do uzależnienia decyzji o rejestracji od własnych przekonań zaczerpniętych z programu tv.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
apollo doniesienie do prokuratury o łamaniu prawa przez naczelnika nie kosztuje nic.
jedynie wezwą cie na świadka parę razy

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Masz racje kosztuje to niewiele. Jednak łamiący prawo urzędnik będzie się bronił. Panna Trafna nawet znalazła sposób jak robić trudności pod pozorem działania zgodnego z prawem.
Zakazała robienie przeglądu na stacjach podlegających pod jej wydział ale zrobiła to na zasadzie nie formalnej. Czyli, jak diagnosta zrobi przegląd to tego pożałuje. Diagnosta nie chcąc z nią zadzierać odmawia zrobienia badań. Oczywiście może się postawić, ale wtedy Panna zawsze może o coś się przyczepić, jak to w życiu. Doskonale wiemy że nie każde badanie jest przeprowadzane super skrupulatnie, więc znaleźć haka na diagnostę nie trudno. Ryzyko zawieszenia czy odebrania uprawnień w imię robienie przeglądu kilku przerabianym anglikom rocznie jest (co zrozumiałe) dla diagnosty zbyt wielkie.
Można zrobić przegląd u diagnosty w innym mieście, ale wtedy Panna (zgodnie prawem) twierdzi że ma jakieś bliżej nie określone wątpliwości i kieruje auto na dodatkowy przegląd na stację jej podległą a tam znowu grzecznie odmawiają...

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
apollo powiedzmy sobie szczerze. tobie się poprostu nie chce z nimi walczyć.

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Tak, nie chce mi się, co jest jedno znaczne z tym że się nie opłaca o czym pisałem w poście wczorajszym.
Jeśli sprawa dotyczyła by życia lub zdrowia to z pewnością bym walczył, ale to tylko kwestia tego że na aucie mam rejestracje PKN a nie PKL.

mazurek

Gość
Punktów
40
Miasto
Wąsosz
www.mazurek24.pl
Zawsze możesz anonimowo donieść na pannę, Ja kiedyś pisałem z naszą panią Burmistrz o pewnym kłopocie i niestety każde pismo nasza śliczna olała,postanowiłem napisać do lokalnej gazety i wyobraź sobie ze podchwycili temat i sami rozpętali burzę,nie ma opcji żeby urzędnik bezkarnie łamał prawo,ja jako przedsiębiorca się na to nie zgadzam,prawo jest równe dla wszystkich,a widzimisię pani naczelnik to zwykłe pospolite przestępstwo,takie postępowanie ścigane jest z urzędu na koszt niestety nas podatników.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
czyli pan/pani naczelnim WK nie moze sobie nakazac ze na przegladzie anglika ma byc opinia rzeczoz.

dobrze rozumiem ???
bo jak tak to robie haje u nas

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
oczywiście że nie może.
jaka niby ma być podstawa ?
gdybyś zmieniał DMC pojazdulub rozstaw osi to mogą wymagać , ale nie mają obowiązku.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
czekam na inne info

bo faktycznie 300 zeta wyjebac na rzeczoznawce to paranoja

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
takie info od rzeczoznawcy dostałem ;)
napewno ma to zastosowanie w przypadku aut gdzie grodź jest klejona/przykręcana. co do zgrzewanych dopytam przy okazji jak będę się z nim widział , ale wydaje mi się że tak samo.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
przeciez niegdzie w V5C nie pisze czy auto mialo kiere po prawej

przyjezdzam autem z UK z kiera po lewej i co musze robic opinide

pojebane
juz kiedys analizowalem ta sprawe ale kazdy urzad to inne panstwo

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
dokładnie tak. ja swoją lagunę zarejestrowałem bez niczego , bo w briefie nie było wzmianki o tym że jest z kierą po prawej.

póki nie naruszasz konstrukcji pojazdu nie mają podstaw do wymagania opinii rzeczoznawcy.

Do góry Bottom