• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

przegląd i OC dla anglika bez przekładki

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
dowiedz sie co to jest za ubezpieczenie
kto moze na nim sie poruszac i jak
i kto moze je wykupic

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
nie ma w prawie takiego tworu jak ubezpieczenie komisowe, jest to potoczna nazwa na ubezpieczenie zawierane na krócej niż rok, które nabyć mogą:

1. Komisy i salony samochodowe, czyli firmy prowadzące działalność gospodarczą polegającą na handlu pojazdami lub podmioty pośredniczące w takich transakcjach,

2. Osoby posiadające pojazd zarejestrowany na okres czasowy (pozwolenie czasowe),

3. Właściciele posiadający pojazd zarejestrowany za granicą a nie posiadający umowy ubezpieczenia OC bądź Zielonej Karty będąc na terytorium RP; lub jeśli w czasie przebywania w Polsce samochodu zarejestrowanego za granicą straci na ważności umowa ubezpieczenia granicznego lub Zielona Karta,

4. Właściciele pojazdów zabytkowych i historycznych zgodnie z określeniem pojazdu wg prawa,

5. Posiadacze pojazdów wolnobieżnych, z wykluczeniem pojazdów tego typu będących własnością rolników i użytkowanych w związku z pracą na gospodarstwie. Rolnicy posiadający pojazdy wolnobieżne nieużytkowane w gospodarstwie mogą zawrzeć krótkoterminową umowę OC, ale na okres nie krótszy niż 3 miesiące.

Nic nie stoi na przeszkodzie by taka umowa zawarta została na pełen rok i jest to opisane w interpretacji ministra jak i w odpowiedzi rzecznika praw ubezpieczonych na moje zapytania.

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Stoi na przeszkodzie - 30dni po tym czasie z oc nie będą pokrywane szkody wyrządzone przez mój pojazd , bo wg umowy masz 30dni na zarejestrowanie pojazdu jeżeli tego nie dopełnisz ubezpieczalnia ma prawo nie wypłacić pieniędzy poszkodowanemu ew.naprawieniu auta ..

tomek567

Początkujący
Punktów
0
pluciorx - jak zwal tak zwal ;) na mojej polisie pisze ,, ubezpieczenie komisowe / polisa komisowa '' czy jakos tak ;) podczas stluczki samochod byl wtedy od pol roku w polsce i mialem angielski mot .

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Robiłem krótkoterminowe teraz kolejny raz i pytałem gościa - powiedział że mogę na rok i nie stoi nic na przeszkodzie ale po 30dniach jeżeli nie zarejestruje auta ubezpieczalnia nie wypłaci ( może nie wypłacić tak zarzekł ) nie wiem ile w tym prawdy

Ja od równego roku , robię krótkie terminy po 55zł gość mi robi , i cały czas to ciągnę - jeżdżę ostatnio jak posrany bo się boję i nie wiem czy to ważne czy nie .

Apropo jak kupowałem auto w częstochowie gość chciął mi wystawić komisowe ubezpieczenie 1zł za dzień za cały rok 365zł na anglika , a o to komisowe to chodzi że na komi a w rzeczywistości nie ma takiej nazwy - jest to ubezpieczenie dla firm

a oni na rok chcą przeglądu ?? bo ja na krótkoterminowych przez rok jeżdżę bez bo dawno się mot skończył

Ostatnio edytowane przez moderatora:

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Czy czytałeś interpretacje ministra którą przytoczyłem ? Ubezpieczalnia nie ma prawa nie wypłacić nie są to moje słowa a ministra. Koniec kropka.

Dobra to ja opłacam oc na anglika i jeżdżę a jak po 30 dniach coś się wydarzy i nie będą chcieli wypłacić odszkodowania to idę do ministra, niech on płaci

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
roznica jest taka ze osoba fizyczna moze wykupic tylko raz na 30dni a firma moze wykupywac co 30dni. wiem bo znajomemu tak ubezpieczam sprintera od roku i mial nim lekka kolizje w berlinie bez motu i taxu. skonczylo sie na tym ze ja stracilem 10%znizek a ubezpieczalnia wyplacila bez zadnego problemu.

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
czyli - pogadac wystarczy z kimś znajomym co ma komis , a mam takich sporo , mogą mi wypisać na swoje imię i nazwisko a ja będę się poruszał ?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Ja się co niektórym naprawdę dziwię. Nie można było rejestrować anglików - kombinowali jak można z ubezpieczeniami. Można rejestrować - dalej kombinują i to mam wrażenie że nawet bardziej? Czy to aż taki problem wymienić/przerobić lampy, zrobić przegląd i zarejestrować i jeździć nie martwiąc się co będzie jeżeli przytrafi się stłuczka po 30 dniach zawarcia polisy? Polak to chyba lubi zawsze mieć coś "wykombinowane" bo wtedy ma lepsze samopoczucie....

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
jak ja mam m6 za którą musiał bym z 10.000 tys akcyzy zapłacić czy ty jesteś mądry , w caro lampy sobie przerób

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
no ale rejestracja kosztuje i mandaty trzeba płacić
a tak mot w paincie się wydrukuje oc na miesiąc się kupi i rura w miasto

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
ja np nigdy nie chciałem rejestrować bo niewiem czy nie wrócę do uk, jestem autem w pl i chce nim jeździć po wygaśnięciu mot wiec mam zrobiony pl przegląd i a jak skończy mi sie ubezpieczenie to kupuje polskie OC jak wracam do UK to robię mot, tax i kupuje ubezpieczenie w uk.

tomek567

Początkujący
Punktów
0
czyli - pogadac wystarczy z kimś znajomym co ma komis , a mam takich sporo , mogą mi wypisać na swoje imię i nazwisko a ja będę się poruszał ?

dokładnie tak , moge wiedziec za ile teraz mozna kupic w uk m6 starszy model ? Ostatnio widzialem na polskich numerach rhd cayenne i bmw x5 z rocznika podobnego jak moja Przemknal tez ostatnio obok mnie vauxahall rhd na lubelskich blachach.Widze ,ze ludzie powoli rejestruja samochody rhd .

Ostatnia edycja:

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Obaj panowie jesteście kombinatorzy i tyle. I kombinujcie dalej, proszę bardzo tylko nie polecajcie takich głupot publicznie bo ktoś się do waszych rad zastosuje i któregoś dnia obudzi się z ręką w nocniku.
PS. 1 Panie Dawid BMW jest jeszcze takie coś jak rejestracja na mienie przesiedleńcze, poczytaj sobie, bardzo fajna opcja
PS. 2 Za parę lat to twoje M6 będzie g.... warte a za Caro zyska na wartości wtedy pogadamy. Zresztą o czym tu gadać, sprawdź na auto traderze czy łatwiej kupić M6 czy Caro RHD;)

DAWID-BMW

Bywalec
Punktów
2
Miasto
włocławek
Przecież wiem sobie żarty robię , mam zarejestrowane auto w uk ale więcej jestem w pl niż tam ubezpieczenie w uk mega drogie a w pl tanie , a co ty caro rejestrowałeś w PL ? czy w anglii przesiadujesz ?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
W UK, ale w swoim czasie zjedzie do rodzimego kraju :) Razem z braćmi bo same tu nie jest ;)
Jeżeli masz auto zarejestrowane w UK od jakiegoś czasu to opcja na mienie jest dla Ciebie idealna, nie brałeś tego pod uwagę? Sam skorzystałem więc wiem że dla aut o dużej wartości z dużym silnikiem lepiej być nie może.

Do góry Bottom