• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z policja podczas kontroli moim anglikiem

ogon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
opole
Witam wszystkich.Od pewnego czasu mam problem z lokalna policja,zatrzymali mnie już dwa razy w ciagu tygodnia i czepiaja się paru rzeczy.Policjant powiedział ze nastepnym razem nie będę miał tak latwo i udowodni mi ze nie mam racji.A o co się czepiali już pisze:
1.Po pierwsze mam log book na anglika i z nim mam umowe kupna na ktorej jezdze i przy kontroli pokazuje log book i umowe w celu potwierdzenia własności pojazdu.Policjant twierdzi ze musze przerejestrowac pojazd sprowadzony z zagranicy na siebie i ze nie mogę na umowie jeździć.Wczoraj powiedziałem mu ze nie musze tylko powinienem zarejestrowac i nie wiedział co powiedziec,oczywiście nie jestem tego pewny ale w Polsce jeśli kupimy samochod to nie mamy obowiązku przerejestrowania pojazdu lecz pownnismy,mam tak pare samochodow i wiem ze nic nie mogą mi zrobic bo tak jest w ustawie ale jak jest w przypadku aut sprowadzonych to nie mam pewności czy musze czy powinienem.
2.Jeśli chodzi o przegląd techniczny to już nie mam bo przepadl i za to dali mi 50zł mandatu bo za cos musieli .Chce zrobic sobie przegląd w pl ze pojazd jest sprawny technicznie z adnotacja ze nie dopuszczony do ruchu bo kierownica z prawej strony i to powinno mi starczyc a w razie kontroli gdyby zapytali czy mam przegląd to powiem ze mam i gdyby im się to nie podobalo to niech sprawe do sadu oddadza ponieważ samochod sprawny technicznie jest i mam na to papier a ze nie dopuszczony do ruchu to tylko dlatego ze diagności boja się o posade bo tak naprawde to powinni robic te przeglądy jak nakazuja dyrektywy europejskie.
3.Ubezpieczenie mam a raczej miałem w AXA direct legalnie.Nawet było pytanie podczas wypelniania formularza gdzie auto zarejestrowane i zaznaczyłem UK wiec tez mogą mnie….. .
Chciałbym się dowiedziec czy tak naprawde mogę jeździć legalnie czy nie tym samochodem,Przekladac nie chce i rejestrowac tez nie chce gdyz nie oplaca mi się ponieważ samochod wart 3 tys zl a mam do niego sentyment.
Podsumowujac moje pytania SA takie:
1.Czy musze przerejestrowac samochod sprowadzony z zagranicy czy mogę tak jeździć na umowie?
2.Czy policja może zabrac mi samochod na lawete jeśli nie okaze przeglądu technicznego bądź stwierdza ze jest niesprawny tech?
3.Jesli zabiora mi dowod to gdzie go odsyłają i gdzie bee mogl go sobie odebrac bo policjant straszyl mnie ze do konsulatu brytyjskiego go odesle
JEŚLI MOŻLIWE TO PROSZĘ PODEPRZEC SIĘ PARAGRAFAMI ZEBYM MOGL ZAGIAC POLICJE KTOREJ NIE ZNOSZE.
Z GORY DZIEKI

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
ogon czy to anglik czy niemiec czy inna nacja po dacie na od daty na umowie masz 30 dni na zarejestrowanie i najwiekszy twoj problem jest taki ze lokalni juz cie zatrzymali i wiedza,teraz beda cie meczyc jedyne co to wyslac papiery do dvla podac swoj adres i zrobic papier v5c na siebie wtedy odejdzie ci rejestracja a zostanie przeglad)))

a jak chcesz anglika z przegladem to mam ladnego passata fl tdi kombi z przegladem do 09 03 2013 za 7,5tys

vinetti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Mialem identyczna sytuacje, tylko gliniarze zabrali mi dowod v5c za brak przegladu , dostarczylem im przeglad na anglika wykonany w polsce i trafilem do wydzialu antykorupcyjnego ... Ogolnie stracilem mozliwosc zarejestrowania auta bo dowod odeslali do konsulatu a z tamtad do dvla.
Niestety moga zrobic i to duzo zeby ci zycie utrudnic.
Proponuje wyslac papiery do DVL i zalatwic MOT z anglii jak pochodzisz troche po londynku to znajdziesz osoby co to zalatwiaja na odleglosc.
Pzdro

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
nastepny kombinator
sory ale smiac mi sie chce jak takie rzeczy czytam

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
g4wlak mysle ze nie mowisz o mnie,ja poprostu napisalem swoja rade,nie jestem za kombinowaniem.

ogon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
opole
Art 71 ust 7 prawa o ruchu drogowym mowi ze mam 30 dni OD DNIA SPROWADZENIA obowiazek rejestracji pojazdu,wiec na dobra sprawe mozna jezdzic pojazdem mowiac ze mam go dopiero pare dni :),gorzej jak mialem kontrole i gliniarz ma nagrane lub maja fotke np z 2 tyg wstecz to wtedy zostaje mi tylko 2 tyg i po tym czasie musze zarejestrowac

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
lisekexeter nie o Tobie ta opinia ;)

wlasnie przez takich ''cwaniakow'' jestem przeciwny dopuszczeniu rejestracji anglikow w PL
nasciagaja tego od groma i rejestrowac sie nei bedzie chcialo
bo po co placic
zero ubezpieczenia zero przegladow
co z tego ze wykupione ubezpieczenie
skoro traci ono waznosc jak auto nie ma przegladu
firma sie wypnie i nie wyplaci

ogon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
opole
wczoraj napisales ze smiac ci sie chce jak takie rzeczy czytasz a dzis juz rano odpisales ponownie,widocznie temat cie interesuje skoro tu wchodzisz i czytasz.dobra rada dla ciebie-nie wchodzic na tego typu fora i nie czytac.Co do kombinatora i cwaniaka to faktycznie lubie udowodnic ze wladze nie maja racji i wole byc CWANIAKIEM jak CIOTĄ STRACHLIWĄ ktora na widok policji zaczyna sie jąkac i drżec rekoma.
Od kiedy ubezpieczenie traci waznosc jak auto nie ma przegladu?Proponuje poczytac troche zanim zaczniesz pisac bzdury.

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
OGON g4wlak ma racje na 100procent ubezpieczenie oc nie ma waznosci bez przegladu(moj kolega prowadzi filje pzu),oczywiscie dowiesz sie o tym dopiero po kolizji czy wypadku,policjamt podczas kontroli cie pusci ale wypadek to juz inna sprawa.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
hm siedze sobie ubezpieczonym aucie , akurat bez przeglądu z zalożenia np myje tapicere pod blikiem sąsiad kręci bąki i ląduje na moim aucie - no i na jakiej podstawie nie mam prawa do oc nie czaje ,

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
smarsw nie wpadaj w takie skrajnosci
i nie mieszaj swojego OC z OC sprawcy
ktory krecil baczki i uszkodzil zaparkowane auto (bez przegladu)

a co do wypowiedzi ogona o Cwaniaku i Ciotce
kolego powaliles mnie teraz na lopatki
albo jestes takim prostakiem albo takim idiota
ze bania mala

i wiedzy tez sporo brakuje o ubezpieczeniach
ale co tam
wiesz lepiej
tylko po co nam zadajesz takie pytania ??

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Najlepsze rozwiązanie - KUPIĆ WERSJĘ EUROPEJSKĄ - ALBO - ZROBIĆ PRZEKŁADKĘ ?

No ale cóż - nikogo na to nie stać, a Seicento to nie bardzo przyszponuje się na osiedlu.

No więc wóz albo przewóz - chcecie fasonić angolami po ulicach - to liczcie się z konsekwencjami.

Albo kombinujcie i cwaniakujcie - tak nawet wypada robić w takim popierdo.. kraju pełnym debili.

Pozdro

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
Niech ktos mi znajdzie gdzie jest zapisane ze auto powinno posiadac przeglad aby mozna bylo zlikwidowac szkode z OC sprawcy bo zaloze sie o kazda kwote ze nie jest wymagany przeglad znam to z autopsji

vangelion

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódź
www.vangelion.pl
Niech ktos mi znajdzie gdzie jest zapisane ze auto powinno posiadac przeglad aby mozna bylo zlikwidowac szkode z OC sprawcy bo zaloze sie o kazda kwote ze nie jest wymagany przeglad znam to z autopsji
Czytajcie ze zrozumieniem!

Ubezpieczenie OC auta bez przeglądu jest "nieskuteczne" czyli nieważne. Masz to wyraźnie napisane w każdym OWU firmy ubezpieczeniowej. Oczywiście to sprawca kolizji ma mieć aktualny przegląd i OC. Jeśli doszło do kolizji na parkingu to z powodu braku przeglądu w aucie poszkodowanego nie powinni odmówić wypłaty odszkodowania. Co innego OC - jest obowiązkowe i wg prawa auto nie może nie mieć OC.

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
''nie'' Ci ucieklo w ostatnim zdaniu ;)
reszta sie zgadza
wystarczy warunki ubezpieczenia przeczytac

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
Ogon napisales cytuje
"3.Ubezpieczenie mam a raczej miałem w AXA direct legalnie.Nawet było pytanie podczas wypelniania formularza gdzie auto zarejestrowane i zaznaczyłem UK wiec tez mogą mnie….. "
ubezpieczenie to jest wazne tylko do czasu przerejestrowania auta czyli 30dni
niektore ubepzieczalnie sprzedadza ubezpieczenie na auta sprowadzone i nie pytaja sie o przerejestrowanie pozniej ale jest to niezgodne z przepisami unijnymi,ktore mowia wyraznie auto musi byc ubezpieczone w kraju w ktorym jest zarejestrowane
i tu ostrzezenie dla wszystkich co wykupuja polskie ubezpieczenie na anglika i smigaja kilka,kilkanascie miesiecy lub pare lat

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
Naprawdę jest jakiś zapis unijny mówiący o tym że auto ma być ubezpieczone tam gdzie jest zarejestrowane. Bo cały czas uważałem że Unia - to swobodny przepływ usług i towarów o czym mówi Traktat Europejski. Więc powinno się mieć możliwość ubezpieczenia auta gdziekolwiek się chcę. Trąci to trochę ograniczeniem wolności.

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
czemu zawsze jak komus coś nie pasuje to pisze o ograniczeniu wolnosci
sa takie przepisy a nie inne i musimy je respektować

piotrek.

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Łódź - PL / UK
czemu zawsze jak komus coś nie pasuje to pisze o ograniczeniu wolnosci

No nie rozumiem o co Ci chodzi. Co komu nie pasuje ? Dobrze się czujesz ?

Prosiłem o podanie konkretnych przepisów mówiących o tym że ma być ubezpieczony w tym samym kraju co jest zarejestrowany, a nie mówiłem że mi coś nie pasuje.

Czytaj ze zrozumieniem.

Pozdro

Do góry Bottom