• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z dowodem V5

vinetti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Jako ze jestem tu nowym uzytkownikiem pragne na wstepie serdecznie sie przywitac .

Spotkal mnie problem i prosiłbym o rade kogos bardziej zorientowanego w temacie niz ja . Otoz jakies 2 miesiace temu zakupilem w angli anglika, spisalem umowe , zabralem V5, MOT , ubezpieczylem angola w pzu na miecha i pojechalem do polski . Na poczatku mialem odrazu przerobic angola i zarejestrowac ale zabraklo mi troche kasy poniewaz postanowilem zrobic profesjonalna przerobke ktora jednak troche kosztuje wychodzac z zalozenia ze nie ma co na tym oszczedzac tym bardziej ze mialem zamiar zostawic auto dla siebie tak wiec ubezpieczajac auto co miesiac na miesiac dalej poruszalem sie po polskich drogach do momentu zatrzymania przez policje i stwierdzenia ze MOT mi sie skonczyl 2 dni wczesniej :mur: ....

No i tu zaczely sie moje problemy , policja skonfiskowala mi V5 i dala 7 dni na dostarczenie auktualnych badan technicznych, oczywiscie nie udalo mi sie tego dokonac, V5 zostal wyslany do konsulatu w warszawie i tam czeka na odeslanie do DVL. Na nic sie nie zdaly moje tlumaczenia na policji ze nie dam rady odzyskac tego dowodu , oni maja 7 dni na wyslanie tego i juz . A prosilem o ewentualne przetrzymanie tego dowodu do czasu az zrobie przekladke i zaniose im polski przeglad .

Aktualnie mam juz kase na przerobke ale co mi z tego bez V5 ... Zeby nie to ze za samochod zostala oplacona akcyza w Polsce sprzedal bym go na czesci ale szkoda tej akcyzy ktora wynosila prawie 3 tys pln.

Reasumujac V5 zabrany za brak aktualnego przegladu lezy w konsulacie w warszawie , auto jest wyrejestrowane w Angli , akcyza w Polsce jest oplacona . Co w zaistnialej sytuacji moge zrobic zeby odzyskac ten nieszczesny V5C.
Dowod jest wypisany na poprzedniego wlasciciela , nic w nim nie wypelnialem , oderwany jest jedynie 11 odcinek .

Z Dokumentow ktore mi zostaly posiadam umowe kupna-sprzedazy zawarta w londynie, oplacana akcyze , i nie wiem skad to sie wzielo ale mam tak jaby zapasowa druga kartke V5C czyli sekcje 9,10 i 11.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
no właśnie ciekawa sprawa,podjedź na przegląd do naszej stacji napewno ci odmówią i z tą odmową jedź na policje,oczywiście żartuje sobie ale ciekawy temat :eek:kulary:

vinetti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Mis ta opcja odpada za duzo zachodu , ponadto auto zostalo wyrejestrowane czyli trzeba byloby robic rejestracje na nowo . Ale szperajac troche po forum natknelem sie na v561 . Podobno ktos na v561 zarejestrowal auto w Polsce, jak to z tym jest i w jaki sposob mozna uzyskac ten dokument , kontakt z poprzednim wlascicielem w razie czego to nie problem .

vinetti

Początkujący
Punktów
0
Miasto
warszawa
Tak auto zostalo wyrejestrowane , a to co mam to moze czesc poprzedniego dowodu bo w sumie nie mam innej teori skad to moze byc . Fakt jest faktem ze wyslana zostala sekcja 11 po moim wyjezdzie z Anglii.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
Ale nie rozumiem dlaczego odesłano dowód jak masz przecież umowę kupna sprzedaży na siebie . :|
Z tego co wiem to czasami da rade zrobić przegląd z adnotacją "ten dokument nie umożliwia zarejestrowania samochodu"

To chyba jedyne wyjście ...

anbora

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Zduńska Wola
dowód

Ja miałem problem z dowodem w którym był błędnie wpisany nr vin , wystąpiłem do DVLA o korektę . Po przeszło pół roku otrzymałem certyfikat eksportowy potwierdzający prawidłowe dane i na tej podstawie zarejestrowałem auto (okazałem v5 i certyfikat). Może gdybyś posiadał taki certyfikat udałoby się zarejestrować , wszystko jednak zależy od wydziału komunikacji.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
dokladnie tak to jest stary wzor dowodu i zarejestrujesz spokojnie, moga sprawdzac jak go jeszcze nie widzieli ale nie maja podstaw zeby odmowic. napewno musisz zrobic tlumaczenie tego dowodu.

lato8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kielce
www.energymotors.pl
Mam taki sam dowód w passacie B5 i jest to stary zwor dowodu, moje auto bylo w jednych rekach prawie 10 lat przez co nie zostal on zmieniony.

Jarek1

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Toruń
Nic sie nie przejmuj tylko wyrob V561, bo wyrobienie V5C nowego to strata czasu i pieniedzy. Pozniej z przegladem, V561 idziesz do urzedu i rejestrujesz, tylko jeden warunek- odpowiedniego urzedu, bo nie wszedzie rejestruja. ale widze ze jestes z warszawy, wiec sie niczym nie powinienes przejmowac- wawa nie robi problemow.

Do góry Bottom