• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z dowodem PILNE

gacek600

Nowy
Punktów
0
Miasto
Boston
Witam mam taki problem kupiłem auto w Anglii koleś miał wszystko załatwić czyli wyslac to i tamto żeby mi dowód przyszedł na mnie czekam już miesiąc wczoraj dzwoniłem do DVLA i oni nic nie otrzymali czyli ze on nic nie wysłał dowiedziałem sie ze muszę jechać na pocztę i wypełnić papier który sie wysyła i czeka 4 tygodnie i mi przychodzi wszystko na mnie na auto mam odcinek 10 który muszę dołączyć ale mam taki problem ponieważ jade do PL w następnym tygodniu (czyli nic mi jeszcze nie przyjdzie) a jak wszystko wysle to mi aby zostanie MOT TAX I INSZULANS (inszulans jest juz 2 miechy na mnie) to czy na tym moge bez problemu jechac do polski czy lepiej zostawic sobie odcinek 10 z dowodu i dopiero wszystko zalatwic jak wruce do UK

polish11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
odcinek 10 (ten który ci został) nie jest dowodem rejestracyjnym pojazdu! jest to tylko potwierdzenie ze stałes sie nowym włascicielem wyzej wymienionego pojazdu! co za tym idzie nie mozesz opuszczac terytorium WB poniewaz nie masz dowodu rejestracyjnego(poprostu jedziesz w świat bez papierów) przy pierwszej lepszej kontroli za granica nie masz przy sobie dowodu rej. - >auto na lawete i masa problemów (chyba ze sie dogadasz jakoś z panami z niemieckiej policji co czarno widze).
dzwon do goscia od którego kupiłes auto, jak ma jeszcze dowód, a ma napewno jak nie wysłał niech ci go da, dogadaj sie ze wyslesz go do dvla po powrocie z zagranicy , a i jeszcze jedno wydanie nowego dowodu rejestracyjnego kosztuje 25 funciaków i czasem sie czeka 6 tyg.

gacek600

Nowy
Punktów
0
Miasto
Boston
czyli na jego dowodzie mogę do PL jechać? a np.jak by zrobil tak ze bedzie chcial to przy mnie wyslac na poczcie to wtedy dostane potwierdzenie ze to i to tyslane do dvla i czy na tym potwierdzeniu moge pojechac czy tylko na dowodzie to jeden koles mi mówil ze można bo on tak jechal

polish11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
uk
tu chodzi o to ze nie masz dowodu rejestracyjnego od auta! nie wazne na czyje nazwisko wazne zeby sie numery zgadzały. po anglii mozesz jezdzic bez niczego rzuca cie na kompa i wszystko bede wiedziec, ale jesli jedziesz za granice musisz miec komplet dokumentów tj dowód rej, ubezpieczenie prawo jazdy (czy pojechalbys na wycieczke po europie na swistku papieru który potwierdza ze wczoraj zdałeś prawo jazdy? raczej nie! lepiej by było miec prawo jazdy z soba! dokładnie z takim przypadkiem masz tutaj do czynienia)

dendex

Bywalec
Punktów
0
Miasto
uk
dokładnie z tym zielonym świstkiem to tylko po angli a dalej można go użyć w trasie jak papieru do tyłka zabraknie , jak chcesz autko zarejestrowac w pl to potrzebny ci v561 a najlepiej v5c czyli angielski cały dowód rejestracyjny , jak podajesz polski adres nikt ci nie wysle v5c jedynie co to możesz otrzymać v561 ale z tego co piszesz poprzedni własciciel pewnie nie odesłał papierów do dvla

gacek600

Nowy
Punktów
0
Miasto
Boston
bylem dziś u gościa zrobil oczy jak 2£ jak mu powiedziałem ze jeszcze nic nie otrzymałem i on twierdzi ze wysłał drugiego dnia jak auto kupiłem.ma dzwonić w poniedziałek i dowiedzieć sie czego jeszcze nie otrzymałem dowodu i nic nie wiedza w dvla ze on to im wysłał ...
cos czuje ze niezły syf z tego będzie jak wyjdzie na to ze papiery zaginęły

voltra

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.picasaweb.google.pl
Kolego ja miałem podobny problem. Zakupilem samochód miesiąc przed świętami (listopad). Na dokumenty nie mogłem się doczekać i tez wydzwanialem do DVLA i do gościa który twierdził ze wszystko wysłał musiałem pofatygowac się do jego domu i zrobiło mu się głupio bo ojciec go opierdzielil i zaraz po świętach dostałem dokumenty z DVLA. Do Polski jechałem na tym swistku... . Wiem ze gdyby Niemcy mnie zatrzymali to byłby problem i pewnie zabrali by samochód:) na szczęście udało się. Pozdrawiam

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
niemcy tez ludzie, jechalem puma na tym swistku sprawdzili ubezpieczenie i nie chcieli nic wiecej. jezeli beda chcieli to sprawdza co jest z tym autem, baza danych dziala juz chyba w calej europie a napewno w nimczech.

Do góry Bottom