• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

problem z dokumentem v5c

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam, nabylem ostatnio anglika, kupilem go od polaka ktory kupil go od kolesia z Anglii. dostalem dokument v5c ( nie wypisany) tylko brakuje w nim sekcji 10..czy jest ona mi niezbędna do rejestracji? prosze o pomoc i z gory dziekuje.

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
rozumiem. a teraz sprawa sekcji 11, bo jeszcze nie zostala wyslana chce to zrobic jak najszybciej, ale czy beda jakies konsekwencje jesli bedzie to za jakis czas? syszalem tez ze jesli minie czas oplacenia TAXu to placi sie duza kare. z tym ze ja nie mam zadnego dokumentu ktory mowi mi jak dlugo jest on wazny. posiadam tylko przeglad angielski i polskie ubezpieczenie.

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
sprawa płacenia taxu to problem właściciela wpisanego do angielskiego dowodu, to jego będą ścigać jeżeli nie wysłał odcinka nr 11 o exporcie,
możesz Ty go wypełnić i wysłać do DVLA,

na przedniej szybie nie masz naklejonej takiej kieszonki, w której jest okrągły papierek ? jeżeli masz to będzie na nim data do kiedy tax jest ważny,

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
z tego co slyszalem to musze to zrobic za niego jesli nie chce miec pozniej problemow..bo niby pozniej od DVLA dostaje jakis dokument (ale niby nie jest on potrzebny do rejestracji u nas). na przedniej szybie nie mam kompletnie nic..dziwie sie wlasnie dlaczego ja mam ta sekcje 11 jesli to jest w interesie sprzedajacego...

** Dodano: 01-05-2009, 19:34 **
slyszalem tez ze mozna zawiesic ten podatek jesli wiemy ze nie bedziemy jezdzic autem. chodzi o SORN i mozna to nawet zrobic on-line podobno z ich strony i niby po tym nie mozna dostac kary. w sumie jak mowisz ze to jego sprawa to ok..oby tylko kwit z sekcji 11 wyslany za pozno nie powodowal niczego zlego dla mojej osoby...

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
w DVLA nie wiedzą, że teraz Ty jesteś właścicielem auta, więc nie mają nawet możliwości ścignąć Cię za niezapłacony tax,
z tego co dowiadywałem się u mnie w urzędzie komunikacji to z angielskich dokumentów potrzebujesz tylko pierwszą kartkę dowodu rejestracyjnego,

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
tak tez slyszalem ze jest potrzebna tylko 1 kartka.. a to tylko zle dla sprzedajacego bo auto jest prawnie caly czas w jego posiadaniu i on za nie odpowiada...wiesz moze jakie sa konsekwencje nie wyslania tego kwitu z sekcji 11? tak w ogole to dzieki za pomoc

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
wydaję mi się, że dla Ciebie nie ma konsekwencji jeżeli nie wyślesz nr 11

w instrukcji postępowania z V5C, którą dostaje się razem z dowodem, jest napisane że sprzedając samochód po za granice UK, sprzedający odczepia nr11 i wysyła go do DVLA, a całą resztę dowodu V5C oddaje kupującemu,

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
az mnie przeszla mysl ze mam kradzione auto:D bo jaki debil tego w sumie nie zrobil skoro to w jego interesie...no nic. dzieki za odpowiedzi, jestem juz spokojniejszy. umowa jest, przeglad, v5c, cło i OC. zobaczymy co powiedza w okienku. pozdrawiam!

micab

Gaduła
Punktów
1
Miasto
k/szczecina
może oni mają też jakiś inny sposób na zgłoszenie sprzedaży żeby nie płacić taxu, bo w sumie często się zdarza że sprowadzone auto ma cały dowód, razem z niewysłanym odcinkiem nr 11,

jaras8704

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
dokladnie, moze cos takiego jest. dobrze jest bo np dla policji jest to fakt ze auto nie zostalo wyrejestrowane i ze niby moge prawnie jezdzic (majac mot i polskie oc)

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
nie masz żadnego problemu , w kilku przypadkach przesłali mi v5c dwukrotnie do tego samego auta,na wszystkie auta jakimi handluje dostajesz papiery wraz z sekcją 11 o eksporcie, nie ma natomiast sekcji 9 jest to dowód sprzedaży auta przez deelera.
Historia twojego przypadku może byc najróżniejsza ale na pewno nie jest to dla ciebie problem

madzik197

Nowy
Punktów
0
Miasto
daleko stąd....
Witam, ja mam podobny problem... mam całą pierwszą stronę v5, a z drugiej jedynie sekcję 10 i 11. Powiedzcie mi co to oznacza? Bo niestety nie znam angielskiego, więc nie przeczytam sobie instrukcji.

Martino.K

Początkujący
Punktów
0
Miasto
UK
Czy po odesłaniu odcinka z dowodu rejestracyjnego, świadczącego o exporcie auta dostajemy jakieś potwierdzenie z DVLA ?

Pozdrawiam !

Kazek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-wa
Martino.K napisał:
Czy po odesłaniu odcinka z dowodu rejestracyjnego, świadczącego o exporcie auta dostajemy jakieś potwierdzenie z DVLA ?

Pozdrawiam !
Nie

przemek20011

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
krosno
Mam pytanie czy do rejestracji samochodu wystrczy przetłumaczenie tgylko pierwszej strony v5c czytrzeba cały dowód tłumaczyć??( NA mój rozum nie trzeba bo tam sa informacje o exporcie i nowyk właścicielu ale nie jestem pewny.)

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
tylko 1 i 2 strona

AG 1929

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tczew
pytanie

witam mam pytanie mam sekcje nr 10 z dowodu a reszty dokumentów nie otrzymalem jeszcze ,ile czsu trzeba czekać na przesłanie dokumentów z angli jezeli wysłałem im podanie(v756) o nowy dokument ,Za odpowiedz z góry DZIEKI>

Do góry Bottom