• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Powrót z Polski do Angli autem angielskim bez mot-u taxu i ubezpieczenia - proszę o pomoc

ruficzki

Nowy
Punktów
0
Miasto
pszczyna
Witam

Obecnie przebywam w Polsce i posiadam angielskie auto bez mot-u, taxu i ubezpieczenia (wszystko po terminie). Wybieram się do Anglii z powrotem do pracy i mam niemały problem z załatwieniem tych dokumentów w Polsce. Proszę o pomoc i podpowiedzi jak mogę to załatwić.

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
nie załatwisz, na żylety te auto albo przekładka i rejestracja w PL. Bez motu, taxu i ubezpieczenia napewno nie dojedziesz do miasta docelowego w UK no chyba, że dover

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Hej. Ja będąc w Twojej sytuacji pomyślał bym o znalezieniu lawety, która porusza się do UK. Skoro tyle aut jest transportowanych do Polski z UK to lawety muszą w tamtą stronę też jechać. Dzwonisz po wszystkich i szukasz najtańszej opcji. Zakładam, że laweta dostarcza Ci auto pod stacje gdzie robisz MOT. Opłacasz TAX i ubezpieczenie i temat załatwiony. Biorąc pod uwagę kosz paliwa jaki musiał byś i tak ponieść jadąc tam na kołach to nie powinno CI wyjść dużo więcej niż kilka stów.

dwafa

Nowy
Punktów
0
Miasto
Chełm
road tax możesz zapłacić przez internet ale potrzebny ci jest tylko w uk, jeśli posiadasz debit card albo kredytówkę, oczywiście angielską, z ubezpieczeniem to samo, masz chyba jakiś adres angielski żeby podać, a co do mot, no to przez polsze napewno przejedziesz bo drogówka z reguły nie zatrzymuje anglików a jeżeli już to nawet nie wiedzą że przegląd tech. jest na oddzielnym dokumencie, także wystarczy dowód rejestracyjny samochodu, i ostatnia rada apropo mot, ja tego nie robiłem ale poszukaj na necie stacji diagnostycznej w niemczech, słyszałem,że niemcy wyrabiają anglikom mot, a bliżej to żołnierzom angielskim tam stacjonującym, także jak to sie mówi polak potrafi jak sie zakręci, powodzenia

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Z tego co wiem przegląd na anglika zrobi obywatel Niemiec, który ma na siebie zarejestrowane takie auto. Obywatel RP raczej nie da rady no chyba, że "zakręci". Jak sie komuś powiedzie z chęcią poznam szczegóły. Sam zamierzam usiąść na anglika ale po nowy MOT pojadę raczej do UK nim mi sie skończy stary..

Fenek16

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starachowice
Pytanie do zalożyciela tematu - znalazleś jakas inna opcje oprócz lawety? :mur: Mam tę sama sytuacje z MOT

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
niestety ale tylko laweta ci zostaje .tak jak pisane było wcześniej do dunkierki dojedziesz,może nawet dover ale potem to na kołach tylko na policyjny parkin lub najbliższy złom.,...............zakasują ci auto i po furce.albo na mot plus mandat.ale czy to się opłaca?

---------- Dodano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

i jeszcze taka moja myśl.za podobną kase albo mniejszą kupić takie samo w uk a potem do pl na wakacje i stara fura na częci...............ja niestety miałem to samo...krew mnie zalewa że mój nissan robi za kwietnik w pl...............życie.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
śmieszne chłopaki wypisujecie opowieści, swego czasu pojechałem do warsztatu robiącego przeglądy i zwierzyłem się im z identycznego problemu w rezultacie auto otrzymało polski przegląd RHD z dopiskiem (ważny na dojazd do kraju macieżystego) dodam że w autoryzowanym serwisie fiata, moje auto było ubezpieczone w polskiej axa ale możesz ubezpieczyć w UK skoro tam wracasz do pracy to będziesz musiał, tax wykupisz online 24h po tym jak ubezpieczysz auto, nic ci nie zrobią nawet jak nie będziesz miał przeglądu

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
ja nie wypisuję głupot.tylko fakty.nie zrobisz legalnego przeglądu RHDw PL.NAWET NA DOJAZD DO UK..poczytaj strony z dvla.....niestety ale tylko laweta.......w dvla mają wszystkie dane na temat ostatniego przeglądu i kiedy wyszedł.nie kupisz taxu bo niema motu i ubezpieczenia...koło się zamyka..i nie pleć głupot że ci podbili mot.no chyba że w salonie fiata to tak.....cuda się zdarzają.

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Na forum zdarzali sie goście, którzy twierdzili, że jakieś zaświadczenia im wystawiały polskie stacje diagnostyczne.. nawet jakby jednak wystarczyło to na PL i drogę do UK to w samym UK z tego co myśle można sobie tym papierem tyłek podetrzeć.. aczkolwiek smarsw jesteś pierwszym co chyba taką akcję zrobił..

friday

Bywalec
Punktów
0
Miasto
dzierzoniow
śmieszne chłopaki wypisujecie opowieści, swego czasu pojechałem do warsztatu robiącego przeglądy i zwierzyłem się im z identycznego problemu w rezultacie auto otrzymało polski przegląd RHD z dopiskiem (ważny na dojazd do kraju macieżystego)
moze i do kraju macierzystego dostałeś ale do UK juz nie wjedziesz bo jest nie ważny i kolo sie zamyka

a poza tym jak by można tak było robić to po co przekładać i rejestrować w PL zobacz ile kasy byśmy zaoszczędzili:d

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
ja to już pisałem .do dover jak najbardziej-wjedziesz ....i tu THE END.auto bez motu nie ma prawa przebywać na drodze publicznej.to samo dotyczy się tax-u.w razie zatrzymania to laweta i parking.a potem to i do sądu można zawędrować,a dover i w każdym porcie policji pełno a kamer na drodze że aż głowa boli.powodzenia

Cougar

Gaduła
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Ogólnie cały czas nie wiem jaki problem jest ponieważ twierdzę, że laweta to nie jest złe rozwiązanie. ilość gości, którzy gnają do UK po auta świadczy tylko o tym, że można poszukać gościa co nam przewiezie to auto za całkiem rozsądne pieniądze.. niech paliwo kosztuje tam tyllko 5 stów a laweta może z 1 tysiąc a jakby sprawe z MOT załatwił zaraz po zjeździe z promu to może i goście od lawety z powrotem by przywieźlli na prom i ile kasy odejdzie na tax czy ubezpieczenie tam?? Dzwonić, pytać i jazda.. a rzeczywiście jak ktoś jeździ po PL na angielskich blachach to cała sztuka wybrać sie do UK kilka dni przed końcem MOT.

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
nikt tu nie mówi że laweta to coś złego...w przypadku gdy ma się autko w tzw EXPORT w dvla żeby nie płacić tax i niemieć problemów na przyszłość z tą instutucją to tylko laweta nam zostaje.a kolega smarsw wypisuje że papier mu wystawili i po uk jeżdził.(niby na dojazd do kraju macieżystego-czyli do dover na terminal a potem to i tak laweta i na mot.potem insurance i tax.niestety koledzy tu za brak jakiegokolwiek z tych elementów nie mamy oficjalnie prawa przebywać na drodze a za to to są sumki już fajne (mandat+laweta+stres na drodze) i policja nie musi cię zatrzymywać aby te elementy sprawdzić.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
zgodze sie z wami że laweta to pewnie najlepsze rozwiązanie takiego problemu, postawcie sie jednak w sytuacji człowieka co mieszka godzine drogi od promu i przegląd robi podobnie jak w Polsce " zaoczny", nawet do głowy mi nie przyszło wykożystać lawete do sprowadzenia auta z PL, które ma iść pod młotek zaraz po przyjeżdzie

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
a to takie buty......to trzeba było tak od razu.w takiej sytuacji to tak-ślesz papiery do znajomego co daje ci przegląd w uk,(jak ci wyszedł z miesiąc lub dwa wcześniej to pewnie podbije za tochę więce funciaków)i gdy fura ma w miarę aktualne opłaty to tak-taki numer ci może by przeszedł.ale w sytuacji np,mojej to pernament export w 2009 i tax też razem z motem w 2010.to niestety ale tylko laweta.bo inne sztuczki to nie wchodzą w grę.a jak masz namiar na ,,zaoczny,,mot to daj cynk gdzie.pognam przez pół uk tak dla odstresowania......:)pozdro.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
60f w londynie, musisz autem wjechać, miło i przyjemnie bez stresów, niestety bez auta na ten moment nie znam możliwości , szybko się wypalają

nowy-walia

Bywalec
Punktów
5
Miasto
porthmadog/kielce/tychy
no ja też nie mam możliwości zrobienia zaocznego papieru.....tu nie polska.....bo się da;-)zrobić.tu w Wali to 50 funtów i też bez stresu.co się szybko wypala?

Do góry Bottom