• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

pomoc w zakupie

kenzo76

Nowy
Punktów
0
Miasto
londyn
witam przymiezam sie do zakupu auta na wyspach auto jest z kierowaja po lewej stronie to plus :happy: sprzedajacym i niby wlasicielem jest angieliski komis natomiast auto stoi jeszcze na francuskich blachach gosc z komisu powiedzial ze spisze umowe z komisem czy potrzebna bedzie mi jeszcze umowa miedzy francuzem i komisem podejzewam ze rowniez potrzebny bedzie mi dowod rejstracyjny z auta chce przyjechac tym autem na kolach i zarejstrowac je w polsce jak sie maja sprawy z mot,tax i ubezpieczeniem na czas przejazdu jezeli auto stoi na francuskich blachach ?

nie moge znalez rowniez tabeli eurotax ile zaplace akcyzy za dany model napewno wiem ze 18,6% jak mi dowala prawie 6tys.za akcyze to nie wiem czy gra jest warta swieczki prosze o jak najszybsza pomoc :gora:

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Hmm, skoro auto jest na franzuzkich blachac to powinienes dostac francuski dowod rejestracyjny. Tax mozesz w takim przypadku olac, MOT tez nie nazywa sie MOT tylko jakos po francuskowemu.
Najwazniejsze zebys mial dowod rejestracyjny auta czyli w tym przypadku francuski, umowa kupna sprzedazy sie przyda przy rejestracji auta w PL. Co do akcyzy to 18,6% jest dla auta z silnikami powyzej 2000cc.
Co do cen eurotaxu to zobacz sobie ile srednio kosztuje takie samo auto z takim samym silnikiem i wyposazeniem na otomoto i juz bedziesz wiedzial jakiej akcyzy mozesz sie spodziewac.

kenzo76

Nowy
Punktów
0
Miasto
londyn
Misiek napisał:
Hmm, skoro auto jest na franzuzkich blachac to powinienes dostac francuski dowod rejestracyjny. Tax mozesz w takim przypadku olac, MOT tez nie nazywa sie MOT tylko jakos po francuskowemu.
Najwazniejsze zebys mial dowod rejestracyjny auta czyli w tym przypadku francuski, umowa kupna sprzedazy sie przyda przy rejestracji auta w PL. Co do akcyzy to 18,6% jest dla auta z silnikami powyzej 2000cc.
Co do cen eurotaxu to zobacz sobie ile srednio kosztuje takie samo auto z takim samym silnikiem i wyposazeniem na otomoto i juz bedziesz wiedzial jakiej akcyzy mozesz sie spodziewac.

dzieki bardzo za odpowiedz tylko jeszcze jak z ubezpieczeniem chyba pojade na francuskim ? sorki za tyle pytam ale boje sie zebym juz w dover nie mial wysiadki i zakladanych kolczykow dziwie sie czemu ten angielski komis tego nie zarejstrowal w angli na siebie przeciez oni tez chyba maju tu jakis obowiazek co do akcyzy hmm auto chodzi do
36tys. wsumie stare bo 2001r a gosc rowniez powiedzial ze napewno na umowie nie napisze mniej niz 6000tys.funtow jak czytalem twoj post o zwolnieniu z placenia akcyzy moze lepiej cos takiego lepiej zrobic ze przejzdzic 6miesiecy a angli i dopiero pozniej je zarejstrowac w polsce ? czy te zwolnienie z placenia akcyzy dalej obowiazuje ?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Co do ubezpieczenia francuskiego to nie mam pojecia jak ono dziala, wydaje mi sie ze jest ono przypisane do auta tak jak w PL wiec mozesz smialo na nim smigac. Co do Dover to niczego sie nie boj, nikt tam niczego Ci sprawdzac nie bedzie.
Co do zwolnienia z akcyzy to jak najbardziej to obowiazuje ale musialbys gdzies to auto na siebie na pol roku zarejestrowac.

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
zwolnienie z akcyzy obowiazuje 'przesiedlenców' musisz auto miec zarejestrowane w danym kraju na Ciebie minimum 6
miesiecy no i musisz udowodnic fakt przebywania w tym kraju przez co najmniej 12 miesiecy .

=====

kenzo76

Nowy
Punktów
0
Miasto
londyn
Misiek napisał:
Co do ubezpieczenia francuskiego to nie mam pojecia jak ono dziala, wydaje mi sie ze jest ono przypisane do auta tak jak w PL wiec mozesz smialo na nim smigac. Co do Dover to niczego sie nie boj, nikt tam niczego Ci sprawdzac nie bedzie.
Co do zwolnienia z akcyzy to jak najbardziej to obowiazuje ale musialbys gdzies to auto na siebie na pol roku zarejestrowac.

mieszkam w uk ale juz ten kraj mnie zniecheca do siebie i mysle moze jeszcze do grudnia zostac maksymalnie co do dover to mam nie mile wspomnienia poprostu banda i tyle zozkreca ci auto do srubki policja brytyjska rowniez wysadzili mnie z mojego wlasnego auta
bo na pl numerach i zabrali na cale szczescie oddali wsumie na to samo wychodzi jak je zarejstruje w uk to znow ubezpieczenie mnie zje :mur:

wracajac do tematu to nawet jak sprzedajacy zanizy mi na umowie to i tak nic nie da bo zaplate akcyzy wezma z tabeli eurotax ?

Do góry Bottom