• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pomoc w wykupieniu Taxu

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Witam, pisze odnośnie problemu z wykupieniem Taxu. Moja sytuacja wygląda nstępująco- jestem dziewczyną, mam 20 lat, przyjechałam do Anglii na wakacje i z pomocą mojego znajomego kupiłam tutaj auto -Mazda 6s, 2007rok- niestety mój znjaomy był na tyle rzetelny, ze dokładnie sprawdził mój samochó natomiast mniej jego stronę prawną i tym sposobem zostałam z fajnym samochodem, bez insurancu i ważnego taxu. Samochód jest bezpieczny, stoi na podjeździe ale za dwa, trzy tygodnie planuję powrót do Polski i chciałabym zacząć załatwiać papierkowe sprawy. Wiadomo, poniżej 21 roku życia koszt ubezpieczenia jest okropny, tymczasowe ubezpieczenie nie wchodzi w grę bo muszę wykupić TAX- może któryś z Was ma jaki kolwiek pomysł na wyjście z tej beznadziejnej sytuacji? Na prawdę nie mam pojęcia co mogę zrobić, do kogo się zwrócić.
Dodam, ze mam znajomego który pracuje w firmie transportowej i jeździ na tirach. Wiem, że ma ubezpieczenie full jednak nie wiem czy to ma jakieś znaczenie dla mojej sytuacji, bardzo prosze o pomoc!
A.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
to jest do zrobienia ale będzie kosztować jeżeli chcesz tylko tax dopiszemy auto do trade i wykupisz go online ale właśnie skąd jesteś
możesz ubezpieczyc auto też na znajomego owego ( np partner itp ) -wykupić tax i zrezygnować z ubezpieczenia co oczywiście tez wiąże sie z dodatkowymi kosztami- nie dopilnował niech się poczuje ;-)

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Czyli drugim sposobem jest, że ktoś ubezpiecza siebie na Mazdę, wpłaca depozyt, wykupuje mój tax i rezygnuje z ubezpieczenia? A możesz mi powiedzieć o co chodzi z wykupieniem Taxu online?
I czy na poczcie miła pani się nie czepi, że na umowie jest moje nazwisko, a insurance jest na kogoś innego?
Dziękuję za podpowiedź sposobu!

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
ty jestes włascicielem a partner jezdzi i na niego ubezpieczony, normalna sytuacja w uk , nie będzie problemów- ubezpiecz 10 dni przed wyjazdem do 3 dni przyjda papiery i wykupisz tax na poczcie lub spróbuj w wyszukiwarce buy tax online (nie zawsze można )-dojedz do pl i niech koleżka rezygnuje bo silnik padł np i nie będzie dłużej jeżdził mi zwracali depozyt( do dwóch tygodni od daty zakupu można zrezygnować) ale nie pamiętam w której ubezpieczalni miałem

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Wielkie dzięki! Znalazłam jeszcze możliwość wykupienia tymczasowe Taxu w DVLA, jeśli samochód wyjeżdźa na ponad 12 miesięcy- ale jutro będe dzwoniła i wiedziała coś więcej.
A co myślisz o pomyśle na moje ubezpieczenie- wykupiłabym na jeden dzień angielskie (30funtów) - trzy godziny drogi do Dover, a resztę pokombinować z 30 dniowym na Europę w PZTu?

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
wracasz do PL rozumiem i zabierasz auto ze soba
wiec po co placic tax ??
zglaszasz auto do eksportu i tyle
wykupujesz ubezpieczenie w PL na 30 dni i po sprawie
tax jest tylko wazny w UK

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Panowie, czyli kółka mojej Mazdy mogą przez trzy godziny drogi do promu kręcić się po angielskiej drodze bez ważnego Taxu? Co w razie zatrzymania, zdjęcia kamery?
Czyli jutro pozostaje mi wysłać świstek o eksporcie do DVLA?
Smarsw- miałeś jakąś kontrolę?
PS. Sorry, za to tłumaczenie jak krowie na granicy ale zostało mi nie dużo czasu i chcę to już teraz załatwić sama tak jak należy.
A.

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Nie, to jest auto kupione do przełożenia kierwonicy.

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
spoko , to wypełnij export , ten artykół w przypadku zatrzymania pokarzesz ( sami mogą nie wiedzieć ) , bilet na prom , graniczne ubezpieczenie, zamieciesz rzęsami i pojedziesz , zdjęcia cię nie interesują nawet jakby coś przyszło a nie przyjdzie to auto wyrejestrowane przecierz

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Insurance też mnie nie obchodzi? Gdzie jest jakiś haczyk?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
ja tak robię inni robią wiele dziwnych podchodów i pewnie się ze mną nie zgadzają a zapewne haczyk to sposób życia albo się coś ma albo nie

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
a co tu myslec
tomtom a uzywam od wielu lat
zawsze dowozi mnie do celu ;)

Anna519

Początkujący
Punktów
0
PAnowie a co z tym polskim ubezpieczeniem, bo dzisiaj w PZTU kazali się popukać w głowę, że bez szans żeby załatwić na dojazd do Polski?

smarsw

Anglikomaniak
Punktów
12
Miasto
Maidstone Uk 07809112071
30 dniowe graniczne , obojętnie w jakiej firmie ja miałem właśnie z pzu ostatnio

Anna519

Początkujący
Punktów
0
Musiałeś być na miejscu? Jak to załatwiłeś?

Do góry Bottom