• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Polski przegląd samochodu z UK.

Adek4100

Nowy
Punktów
0
Witam was wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu siedzę i czytam sobie owe forum i w końcu zdecydowałem się na zakup samochodu z kierownicą po prawej stronie :) Vectra C 1.9 CDTI.
Wszystko pięknie wykupiłem sobie miesięczne ubezpieczenie natomiast mam nie ważny mot.
Wiem jak to wygląda i wydrukowałem go już sobie, ale chciałbym to ogarnać jak należy.
Bardzo was proszę o wytłumaczenie mi, jak to wygląda z polskim przeglądem anglika u nas w kraju.
Czy mogę zrobić przegląd i wystawią mi jakieś zaświadczenie że samochód jest sprawny technicznie (bo naprawdę jest) i czy będe mógł spokojnie na tym jeździć?
Samochodu nie chce póki co rejestrować bo latem myślałem nad przekładką i dopiero poźniej skupic się na rejestracji, do tego czasu chciałem sobie jakoś dojeżdzić. Czy przegląd Mot jest wymagany u nas w kraju, z tego co wiem od znajomych którzy jeżdzą Anglikami, że prze kontrolach nikt tego wogole nie sprawdza tylko V5 i Ubezpieczenie.

Z góry dzięki za odpowiedzi !

lisekexeter

Anglikomaniak
Punktów
10
Miasto
WML
Przeglad ma byc Polski Albo Angielski,jedz i zrob,albo zarejestowac,recyklingu juz niema 500zl taniej jest.

romano

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Rzeszów
"Czy mogę zrobić przegląd i wystawią mi jakieś zaświadczenie że samochód jest sprawny technicznie (bo naprawdę jest) i czy będe mógł spokojnie na tym jeździć?"
Lampy zmienić i robisz w pl przegląd, dostajesz zaświadczenie, przekładkę możesz zrobić później

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Cześć,

przyłączam się do pytania bo nie została udzielona konkretna odpowiedź. Skończył mi się MOT, a samochodu używam tylko w Polsce. Ubezpieczenie mam polskie. Czy mogę zrobić przegląd w Polsce i nikt się do tego nie przyczepi? Lampy na razie mam UK, ale w razie potrzeby szybko można je przełożyć.

Pozdrawiam.

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
Mozesz zrobic przeglad ale wazny jest 30 dni w tym czasie powinienes go zarejestrowac . Pozniej bedziesz musial robic drugi . Nie ma oplaty 160zl i nie ma recyklingu juz. Latania tez mniek bo tylko UC i WK

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Mialem 2 auta UK z polskim przegladem w ciagu 2 lat kilka kontroli za granica jak i w PL zero problemów.

Zadna ustawa czy rozporzadzenie nie mówi o terminie 30 dni waznosci badania technicznego.

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
Na pierwszym przegladzie dostajesz zaswiadczenie o stanie auta i dane techniczne pojazdu . Pokaz taki przeglad jesli zatrzyma Cie celny . Pare zł Ci właduja kary za nie zgloszenie i nie oplacenie akcyzy.

maselko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Marki
Tylko celny może się przyczepić, policja nic nie zrobi. Tak na dobrą sprawę to nie mają możliwości sprawdzenia kiedy auto zostało sprowadzone do kraju. Zawsze możesz powiedzieć, że masz polski przegląd dla świętego spokoju bo do czasu do czasu tutaj przyjeżdżasz.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
po 1. Od kiedy to kontrola celna prosi o przegląd. ( miałem co najmniej 3 kontrole auta UK na granicy polsko-litewskiej i nigdy nie było problemu zawsze tylko V5C + prawo jazdy do wglądu ) za każdym razem auto miało polskie OC oraz polski przegląd.

po 2. Celny nie ma nic do gadania jeżeli nie sprowadzasz auta a jedynie użytkujesz na terenie kraju.

Domi

Bywalec
Punktów
0
A jak wygląda sprawa w przypadku kiedy auto mam zarejestrowane na siebie w uk, motu nie ma i jest wazny polski przeglad, jest ubezpieczone w Polsce i jest przeznaczony na eksport z uk. Czy takim samochodem na angielskich tablicach mogę jezdzic w Polsce?

Domi

Bywalec
Punktów
0
Małe sprostowanie, samochód nie jest wyrejestrowany. Jest zgłoszony Sorn co by taxu nie płacić w uk.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Sorn jest ważny tylko na terenie UK, to ślisko temat ale ja zawsze jak jade na dłużej (6 -24 miesięcy) do PL to zgłaszam SORN, potem robie w pl przegląd, i kupuje ubezpieczenie.

Domi

Bywalec
Punktów
0
O to mi właśnie chodzi.. w taki sposób chciałbym użytkować przez jakiś czas. A czy to legalne, nie znam się więc pytam..

hansy

Nowy
Punktów
0
Witam, gdzie konkretnie moge wykupic ubezpieczenie na anglika? Jest zarejestrowany na moje nazwisko i mam problem z wykupieniem takowego.

Domi

Bywalec
Punktów
0
Kilka dni temu dzwonilem do link4 i dupa, jak masz zarejestrowane na siebie auto w uk, to w Polsce ubezpieczenia nie kupisz, chyba że jakiś agent ubezpieczeniowy będzie chciał sobie poprawić statystyki to Ci jakoś dziwnie sprzeda. Dzwonilem jeszcze do pzu, mtu i liberty. Jedyna z legalnych form, to robisz darowizne na kogoś blisko spokrewnionego w rodzinie i ten ktoś kupuje ubezpieczenie na 30 dni. W tym czasie zrobisz rejestrację w pl i kupisz normalne roczne ubezpieczenie.

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
WP_20150901_001.jpg SDC12172.JPG Domi,

"Czy pojazd o numerze rejestracyjnym C555TFL posiadał ubezpieczenie OC w ruchu krajowym na dzień 14/10/2015?"
Treść odpowiedzi:
Pojazd o podanym numerze rejestracyjnym posiadał w danym dniu następujące ubezpieczenie OC w ruchu krajowym:
    • Polisa: xxxxxx
    • Dla pojazdu: CHEVROLET (USA) CAMARO
    • Zakład odpowiedzialny: AVANSSUR S.A. ODDZIAŁ W POLSCE
    • Adres: Chłodna 51, 00-867 Warszawa

Auto nigdy nie było zarejestrowane w PL - niedawno sprzedałem je tu w UK
Na tym ubezpieczeniu (oraz polskim przeglądzie) jeździłem także po Francji, Niemczech, Litwie, Holandii i UK , kontroli miałem mnóstwo, 2 lata auto było w Polsce ze mną, po powrocie do UK na kolach żeby kupić tax musiałem zrobić ubezp w UK ale w wypadku tego auta bardziej opłaca się je ubezpieczać w UK wiec i przegląd.

Poszukaj dobrze to znajdziesz odpowiedz na moje zapytanie do ministerstwa w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom