• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy przegląd po przekładce woj lubuskie

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Nie wiem co zrobisz , ja poradziłem jednemu z moich klientów , żeby zadzwonił na policję , kiedy panowie przyjechali , wylumaczyli Panu , że nie ma prawa odmówić . Zrobił przegląd , jednak klient napisał skargę do starosty , czeka na odpowiedź , kontrola na tej stacji jest tylko kwestią czasu.

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Wszystko cacy ale to nie rozwiązuje sprawy zresztą nie tylko mojej bo w skali kraju to burdel się zrobił z tym

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Ja bym sobie nie pozwolił , żeby ktoś mi robił łaskę za moje pieniądze . Trzeba stację zgłosić do starostwa .

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Każda stacja tłumaczy że nigdzie w mieście nie zrobię bo kierownictwo Urzędu miasta wydało zalecenia . Mogę zrobić ale jak ktoś wyżej napisał albo paier z warsztatu specjalizującego się albo faktury na nowe graty i będzie przegląd.Auto nabyłem dla córki pomagał mi przekłądać człowiek z opla który zrobił tdo trochę i sam też jezdzi przekładkowym ale to było w 2017 roku. auto jest zrobione dobrze ale to do nich nie dociera,

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Wydało zalecenia niezgodne z prawem ? Zapraszam do nas , jeśli auto jest sprawne.

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Daleko mam az 500 km auto sprawne 100% zobaczę jeszcze może coś z tego wyjdzie , na razie to mam mętlik w głowie , niezłe zamieszanie jak coś będę wiedział to napisze.

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Sprawa załatwiona , auto do rejestracji . Dzięki i pozdrawiam

Zeflo

Uczestnik
Punktów
0
Udało się znaleźć odpowiednią stacje? Czy może któraś z wcześniejszych stacji zmieniła podejście?

Pawelek_S

Początkujący
Punktów
0
Inna stacja i gosc wie ze sa jaja i mowi ze to kit jesr ,zro il podpil i zyczyl milego dnia

patrykipod

Początkujący
Punktów
0
Mam taki problem ze mam zaświadczenie od warsztatu ze wykonali mi przekładkę ale na stacji diagnostycznej żądają zaswiadczenia od Hondy ze to auto moze być przerobione na ruch prawostronny a Honda mi nie takiego zaświadczenia nje chce wydać i nie wiem co z tym faktem zrobić ? Dodam ze jestem ze Śląska

Jak macie stacje która by mi taki przegląd zrobiła to mogę nawet jechać te 300km jestem z Gliwic tylko żeby mi to zrobili bo nie mam już do sił to jest jakaś masakra

Ostatnio edytowane przez moderatora:

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Idź do wydziału komunikacji i powiedz im , że stacja odmawia wykonania badania , zrobią im kontrolę , a tobie niech wskażą stację która wykona takie badania .

patrykipod

Początkujący
Punktów
0
Właśnie oni nie odmawiają tylko chcą tego zaświadczenia od Hondy ze pojazd może być przystosowany do ruchu prawostronnego.

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Właśnie odmawiają , bo nie mają prawa zadać czegoś takiego , o zaświadczenie o stanie zdrowia nie pytali? Ustawa prawo o ruchu drogowym obowiązuje , są w niej zawarte warunki badań technicznych , nie ma tam mowy o hondzie .

patrykipod

Początkujący
Punktów
0
Dziękuje tak spróbuje zrobić będę informował na bieżąco.

przemyslawn

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Kolega Mazurek ma rację. Diagnosta nie ma prawa żądać zaświadczenia, że samochód jest przystosowany do przebudowy. Jeżeli jakikolwiek urzędnik czy też funkcjonariusz publiczny żąda od nas czegokolwiek, musi poprzeć swoje żądania odpowiednią podstawą prawną ( na naszą prośbę ma obowiązek podać przepisy na których się oparł wystosowując żądanie i musi być to konkretny paragraf ). Nie istnieją żadne przepisy, które nakazują czy też dają możliwość diagnostom wymagania jakichś zaświadczeń odnośnie tego, czy pojazd jest przystosowany do przebudowy. Obowiązkiem diagnosty jest poddanie samochodu badaniu i jeśli samochód jest sprawny to musi on wystawić zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego. Jedyne czego może wymagać diagnosta to potwierdzenie, że części takie jak drążki kierownicze, końcówki drążków kierowniczych czy też przewody hamulcowe albo poduszki powietrzne są nowe ( czyli w praktyce może poprosić o rachunki za te części ). Chodzi o to, że teoretycznie prawo zabrania używania poduszek powietrznych czy też przewodów hamulcowych wymontowanych z innych pojazdów. Są przepisy które mówią o tym, że nie można montować niektórych używanych części pochodzących z innych pojazdów. Do tej grupy należą przewody hamulcowe, drążki i końcówki drążków kierowniczych oraz poduszki powietrzne. Jeżeli po przekładce zostaje oryginalna poduszka powietrzna bo wersje EU i UK są identyczne, wówczas nie ma wymogu stosowania nowej poduszki. Taki wymóg jest, gdy poduszki się różnią, wtedy powinna być zastosowana nowa i w tym przypadku diagnosta może zapytać o rachunek. Jeżeli diagnosta ma jakieś dziwne żądania, proszę zażądać od niego podania podstawy prawnej na piśmie. Gwarantuję, że takiej podstawy nie poda bo ona nie istnieje. Jeśli w dalszym ciągu będzie odmawiał, proszę poinformować go, że łamie prawo i że powiadomiony zostanie WK oraz Policja.

patrykipod

Początkujący
Punktów
0
Po przejściu się do urzędu powiedziano mi, że za dużo oni nie mogą zrobić i skierowali mnie na inną stacje, która zrobiła przegląd na podstawie samego dowodu rejestracyjnego :)
Dziękuje wszystkim za pomoc

Wiesiek23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Legnica
Witam wszystkich ja również mam problem z zarejestrowaniem Anglika pani w wydziale komunikacji stwierdziła że w przeglądzie nie ma wpisu po której stronie jest kierownica i zażądała poprawienia przeglądu , diagnosta który to robił stwierdził że on nie może takich wpisów dokonywać,ale po telefonie jednego z diagnostów z okręgowej dokonał wpisu że samochód jest przystosowany do ruchu lewostronnego z kierownicą po prawej...i ręce mi opadły,co dalej?. Dodam iż na pozostałych stacjach nie chciano zrobić takiego przeglądu,nie rozumiem i nie wiem jak to ugryźć.pomocy

Wiesiek23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Legnica
może ktoś poleci jakąś stację w pobliżu legnicy bo tutaj nikt nie chce mi tego dopisać(kierownica po lewej)

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
U nas jesli kierownica jest po lewej to nie dokonuja zadnych wpisow . Jesli rejestrujesz auto z kierownica po prawej to wpisuja kolo kierownicy po stronie prawej czyli anglik . Smiac mi sie chce jak czytam to co piszecie . Ustalaja sobie jakies swoje wewnetrzne zasady wyssane z palca .

Do góry Bottom