• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

peugeot 407 sterowanie szybami

woiteq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dębica
Witam
Posiadam 407 po przekładce w którym mam problem z szybami mianowicie gdy mam uchylone szyby i domykam je z kluczyka to tylne się zamykają a przednie otwierają, na przyciskach też jest odwrotnie, sterowanie lusterkami działa prawidłowo (tzn gdy chce opuścić szybę ciągnę do góry przycisk a jak chcę podnieść to wciskam w dół , z szybami tylnymi jest ok sterowanie działa prawidłowo). Podłączyłem autko do planeta zmieniłem styl prowadzenia z prawej na lewą stronę, niestety wtedy szyby jak i sterowanie lusterkami nie działa. Co mogę z tym fantem zrobić? Myślę, że wiązki drzwi zostały zamienione i podłączone prawidłowo ale nie wiem dlaczego opuszczanie/zamykanie jest odwrotnie tylko z przodu.

woiteq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dębica
Czyli bez ściągania deski pewno się nie obejdzie (czy jest jakieś inne rozwiązanie), dzięki Rafał.

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
Bez sciągniecia deski sie nie obejdzie. Małe tez sa szanse ze naprawisz ta wiazke która została pocieta i niepotrzebnie poprzedłuzana (nieczytelne numery przewodów).Ostatnio poprawiałem przekładke 407 i niestety wymiana wiazki była konieczna.

melonik1

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Brzozow
wymiana wiązki w 407 ?
to nieźle ktoś musiał tam naknocić

hehe dokladnie to mialem napisac

woiteq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dębica
Witam, podsumowując jeśli były cięte kable to do wymiany wiązka drzwi LP i PP. Jeszcze jedno pytanie takie problemy mogą być jeżeli zostały również zamienione moduły sterowania w drzwiach?

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
Wiązki w drzwiach masz na 99% całe. Masz do naprawienia lub wymiany (z naciskiem na to drugie) jedna z trzech wiazek w kabinie.Co do modułów to polskie i angielskie sa takie same. Jezeli przeprogramowales z namieszana wiazka to moduły mogły sie uszkodzic.Dowiesz sie o tym jak wszystko poprawisz i podłaczysz.
P.S
Powinienem ci zaproponowac zebys oddał auto na gwarancje do tego co robił przekładke , ale to chyba nie jest dobry pomysł. :)
Sam tez sie za to nie bierz bo napytasz sobie biedy.

woiteq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dębica
Witam, po kliku godzinach pracy udało mi się doprowadzić lwa do pionu hehe. Po zdjęciu boczków drzwi okazało się, że moduły są zamienione oraz dodatkowo czujnik temperatury odcięty z prawego lusterka (wyjęty pin z kostki) i przełożony do lewego złącza w module. Na dokładkę czujnik najzwyczajniej włożony w drzwi za modułem. Poprzekładałem moduły na miejsce telekodowałem z prawej na lewą stronę, podpiąłem czujnik temperatury do prawego lusterka i wszystko ożyło. No ale jak to w życiu nie ma lekko, teraz prawy przedni przycisk sterował lewą szybą a lewy przedni przycisk prawą szybą. Dzięki koledze piotrkokot, który w poście wyżej miał podobny problem, przełożyłem piny 4 i 6 wtyczki sterowania przyciskami przednich szyb, zadziałało i teraz jest OK. Pozostał jedynie problem sterowania lusterkami jak przesunę suwak w lewo to steruje prawym lusterkiem a jak w prawo to lewym lusterkiem (tutaj też próbowałem zamieniać piny ale bez powodzenia). Jak mogę rozwiązać ten problem? Zastanawia mnie też czy wiązki przewodów drzwi zostały faktycznie przeciągnięte - zamienione miejscami podczas przekładki?

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
jak tak człowiek naczyta się jak te auta są porobione to nie dziwie się że ludzie boją się angoli po przekładkach

woiteq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dębica
Dokładnie tak jak piszesz, kolo zrobił przekładkę tylko nie słyszał o peugeot planet i zrobił po swojemu. Macie pomysł jak zrobić sterowanie lusterkami, które piny przełożyć?

piotr84l

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Witam mam peugeot 407 sw. Przekładka była robiona lecz nie zrobiono przełożenia sterowania szybami z prawej na lewą stronę. Moje pytanie jest następujące mam już boczki na wersję EU jak przełożyć sterowanie szybami i lusterkami i czy potrzeba będzie coś programować.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Z tyłu masz korbki ? to przekoduj BSI i wycieraczki

piotr84l

Nowy
Punktów
0
Miasto
Łódź
Z tyłu masz korbki ? to przekoduj BSI i wycieraczki
Ok. To może się zgłoszę do ciebie. Bo nie mam BSI żeby przenocować a druga sprawa kolego to to że najprawdopodobniej ktoś coś kombinował bo byłem w ASO i tutaj powinienem mieć normalnie szyby elektryczne

Do góry Bottom