• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

permanent export

sumek

Nowy
Punktów
0
Miasto
rumia
Witam
szukałem na forum znalazłem podobne pytania i odpowiedzi ale do końca nie jestem pewien czy mogę tak zrobić jak myślę więc pytam.

Zakupiłem anglika w angli 18.08.210 i odrazu po kilku dniach przywiozlem go do polski. jak bylem w angli zarejetrowałem go tam na siebie mam dowód. auto było uszkodzone nie opłacałem żadnych podatków drogowych bo odrazu go wywiozłem do polski. teraz będę go przekładał naprawiał itd i chcę go wyrejestrować z angli i wysłać ten druczek ale minął już rok od momentu kupna jaką datę mam wpisać tam gdzie jest date of export? taką kiedy faktycznie go wywiozłem? i obok mojego podpisu tez jest data mam tam wpisać tą kiedy wyexportowałem czy tą kiedy wypełniam ten druczek. Nie wiem czy nie będzie problemu że dopiero po roku czasu wysyłam ? czy muszę jeszcze jakiś druczek wysłać odnośnie tego że nie płaciłem podatku drogowego tam w anglii bo przecież auta już wtedy nie było w wielkiej brytani? jeszcze jedno czy adres do dvla to : DVLA Swansea SA99 1BD? Dziękuję za odpowiedz

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Twoje auto jest cały czas zarejestrowane w UK,więc jeżeli chcesz je wyrejestrować to napisz datę obecną. Nikogo nie obchodzi że go nie ma na wyspach tylko jest np. w Polsce.

TMsk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkapracie
Witam zrobi e mały wykop ale mam ten temat teraz na tapecie
Waldek77 ma racje ale co zrobić w moim przypadku...
Przyjechałem zarejestrowanym na mnie anglikiem do polski ponad rok temu w 08.2011
Zrezygnowałem z ubezpieczenia a na auto zgłosiłem roczny sorn. Jak go zgłaszałem to w dvla powiedziano mi że po roku auto automatycznie zostanie wyrejestrowane, więc spokojnie zapomniałem o tym, a teraz wychodzi na to że nie do końca jest to prawdą i wprowadzono mnie w błąd.
sorn miałem do 31/07/12 i go nie odnawiałem a teraz jak czytam na dvla Jeśli nadal nie jeżdżę to powinienem był go odnowić. No i teraz czy jest mozlwiy problem, mianowicie sorn nie przedłużony ( braku taxu i ubezpieczenia w uk).
Podsumowując
Jaka ma teraz podać datę wywozu auta. Faktyczna sprzed roku czy teraźniejszą?
Dodam że z drugiej strony w niebieskim listu z V5C 11.Pernament export- jest informacja o 12miesiecznym okresie wyjazdu nie eksportowym - tzw "widełki" np że wyjeżdżając miałem zamiar wrócić. No ale w tym przypadku tak sie nie stało, ale to i tak daje mi 3miesieczna zwłokę, więc jaką datę mam teraz wpisać?
Faktyczną 08.2011. teraźniejsza 11.2012 czy w momencie kiedy skończył mi się sorn (tj.3miesiace w tył) 08-2012

ps.W momęcie sprzedaży auta komuś innemu, ten niebieski świstek pern.export musze ja wysłać, czy nowy właściciel?

Proszę doradźcie co zrobić żeby z tego wybrnąć?

TMsk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Podkapracie
niestety nie mogę już edytować.
W końcu udało mi się dodzwonić do DVLA i powiedziano mi abym wpisał rzeczywista datę kiedy auto opuściło UK czyli te 15miesięcy do tyłu i nie ma problemu.Więc to mam już wyjaśnione, teraz tylko chce wykluczyć sytuacje z Polskim UC.

Jeśli w umowie sprzedaży podam np że wjechałem autem do kraju 3dni temu, a na świstku V5C że 1,5 roku temu, to czy to nie będzie jakiś problem, czy po prostu to są odrębne instytucje?
Co do umowy to chyba najlepiej nie wpisywać miejsca, jeśli bym to zrobił to powinienem wpisać adres polski (wtedy kupujący zapłaci 2% do umowy), jak nie podam miejsca to on sobie już sam wybierze jak mu lepiej (ewentualnie on skłamie że kupił zagranicą).
ps. ten niebieski świstek pern.export muszę ja wysłać, czy nowy właściciel?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
możesz napisać oświadczenie że przez te 15 miesięcy auto stało uszkodzone u znajomego w stodole w niemczech. dorzuć do tego jakiś rachunek za lawetę z aktualną datą i masz UC z głowy

Punktów
0
Miasto
londyn
witam jezeli auto było zarejstrowane na mnie w uk i przywiozłem go do PL i tutaj zarejstrowałem to musze cos wysyłac do DVLA ?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
powinienes zglosic export przy wywiezieniu z UK , ale jak już zarejestrowałeś to papiery z urzędu polskiego poszły do DVLA

Do góry Bottom