• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

oplacac akcyze czy nie?

Hubert1212

Początkujący
Punktów
0
Witam.Mam okazje kupic BMW e46 od Polaka ktory jest w UK.Auto sprowadzone juz do polski.On mówi ze akcyzy ani zadnych deklaracji przewozu nie wypelniał.Auto w UK zarejestrowane jest na niego.Co teraz zrobic.Mam spisac z nim umowe w J.Polskim i oplacać akcyze ?Jakie kroki w tym przypadku wykonac.Co najpierw oplacać jezeli przekladał go bede dopiero za jakies 3-4 m-ce po kupnie

Hubert1212

Początkujący
Punktów
0
oki.A co dalej.Musze najpierw przelozyc zeby to wszystko pooplacac?

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
opłaty możesz zrobić teraz , ale rejestrować po przełożeniu dopiero. z kierownicą po prawej stronie przeglądu ci nie podbiją

Hubert1212

Początkujący
Punktów
0
a ile mam czasu na te oplaty?I jezeli się spoznie to beda kary?W eurotax ile moga mi krzyknac do zaplaty za te auto ?2.8 benzyna.98r mi na stronie eurotax wyszlo ok 15 tys to od tej kwoty beda liczyc?

i dlaczego ja mam placic akcyze skoro auto jest w pl juz sciagniete

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Wpisz na umowie miejsce zakupu. Jeśli będzie to w polsce to pójdziesz do skarbówki i oni Ci grzecznie podziękują i odeślą do domu, a będą ścigać tego kto auto przyprowadził do polski. Ja kupiłem ostatnio Rovera 75, 2005r, kupiłem go od polaka który przyprowadził go do polski. Na umowie było miejsce zakupu w polsce i w skarbówce chcieli mnie już odesłać do domu, ale napisałem oświadczenie i to ja pokryłem koszta. Nie będę z siebie robił dziada za kilka złotych.

Hubert1212

Początkujący
Punktów
0
a co z deklaracja sprowadzenia auta w tym przypadku ?

Hubert1212

Początkujący
Punktów
0
i czy moge wpisac na umowie date np kwiecien ze kupilem?bo nie stac mnie narazie na akcyze.Nikt sie nie przyczepi ze mam auto a na umowie wpisze kwiecien?sprzedajacy powiedzial ,że mozemy tak zrobic

adsik

Anglikomaniak
Punktów
16
Miasto
Mazowsze
Co z deklaracją to nie wiem. Bo jest przed urzedem cenlnum u mnie taka agencja która za 30zł wszystko wypełnia i opłaca a ja im tylko pieniądze oddałem. Jakieś tam dokumenty mam, ale nie zaglądałem do nich.
Pewnie że możesz taką umogę spisać, jedynie ja bym się nikomu nie chwalił, przed terminem kiedy będzie ona ważna. Ktoś komuś się pochwali, a ten ktoś już doniesie ;)

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
cały myk polega na tym że jeśli akcyza nie jest opłacona auta nie jesteś w stanie zarejestrować. zanim urząd znajdzie poprzedniego właściciela i wyegzekwuje od niego tę płatność może trochę czasu minąć.

chociaż nie powiem że nie jest to kusząca propozycja (pojemność 2.8 l to wysoki próg opłat) bo sporo grosza by odeszło gdyby ściągnęli z niego tę należność.

Do góry Bottom