• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Grandland maglownica i drzwi

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Opel Grandland 2019 1,6 D
Przerabiał już ktoś z Was to auto?
Pytanie czy maglownice EU można jakoś zakodować i czym najlepiej?
Czy wiązki do słupków drzwi przednich trzeba tylko przepinować czyli dołożyć brakujące kable z P na L i zamienić wiązki z drzwi, czy też potrzebne kodowanie?

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Raczej nikt tu nie przekładał Opla Grandland, szukaj tematów o Peugeot 3008 i 5008 to bliźniacze modele
Co do przekodowania to Autel i Lunch i pewnie wiele innych
Wiązki słupkowe do modyfikacji jak w większości

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za odpowiedź. Tak masz rację to praktycznie Peugeot a nie Opel. Uzupełniłem lewą kostkę i odwrotnie dałem na prawą to co brakowało. Wszystko dobrze oprócz tego że panel szyby prawych drzwi podświetla się ale nie funkcjonuje natomiast z panelu lewego ( kierowcy) szyba pasażera opuszcza się i podnosi jednocześnie z lewą chyba nie podmieniłem któregoś kabla z L na P w czarnych kostkach. Zielone były praktycznie tak samo wypełnione.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Kup sobie wiązkę od lewych drzwi (100-150 zł ) patrz tylko żeby była taka jak twoja ( np. 4 szyby i hand free ) prawa szyba i lusterka ruszą dobrze po przekodowaniu

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Ok. Spróbuje w ten sposób. Dzięki za podpowiedź

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Autel i Lunch których użyłem i do których mam dostęp nie mają możliwości kodowania Lhd na Rhd w tym aucie. Tak mi się wydaje bo nigdzie takiego kodowania nie znalazłem. Chyba zbyt ubogie wersje jak na takie zabiegi Szukam dalej… znajomy polecił mi nowe oprogramowanie StellaCan podobno z PSA robi wszystko.
Puki co narazie po zmianie wiązki drzwi kierowcy na EU szyby z panelu kierowcy chodzą ok natomiast przełącznik szyby pasażera świeci się ale nie działa. Drzwi kierowcy nie ryglują się i lusterka chodzą odwrotnie. Potrzeba kodowania „mądrzejszym” urządzeniem

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
w Lunchu wejdź w opcje personizacja/konfiguracja -> pomoc w prowadzeniu -> Różne ->Pojazd rhd -> N/Y robisz N

Załączniki

• a1a.jpg
    a1a.jpg
    282,4 KB · Wyświetleń: 9
  • a1.jpg
    a1.jpg
    323,2 KB · Wyświetleń: 9

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Rys00 Dzięki za pomoc . Lepszym Launchem ogarnąłem konfigurację na N. Jednak nie mogę zmienić nic w SRS (airbag P na L) ten nie wpuszcza w kodowanie. Narazie zostało.
Wiązkę drzwi kierowcy zakładałem EU ale musiałem wrócić do angielskiej bo nie chodził zamek i nie składało się lusterko nawet po kodowaniu. Teraz po kodowaniu szyby ok lusterka chodzą ale trzeba pinować bo sterowanie na odwrót.
Poza tym Sterownik Airbag zgłasza błąd czujnika zderzeniowego w prawych drzwiach (obwód przerwany). Szukam przyczyny.

Ostatnia edycja:

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Powinieneś mieć błąd układu SRS i błąd konfiguracji bo to tylko część roboty
Do przekodowania SRS szukaj zakładki RGB_UDS w typowo poduszki powietrznej tego może nie być

Ostatnia edycja:

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Niestety nie mogę wejść w tą konfigurację
Wyświetla mi tylko info. i nie mogę otworzyć :/ Lunch zaktualizowałem … ech…

Załączniki

• IMG_2234.jpeg
    IMG_2234.jpeg
    954,4 KB · Wyświetleń: 3

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Masz odczytaną konfiguracje a zmiane robisz w adaptacjach / funkcje/ rózne
Jak pisałem wcześniej nie robiłem Opla ale skoro on łapie się na Peugeota 2008 to zrób to DiagBoxem
Po przekodowaniu i usunięciu błędów zgaśnie komunikat o błędzie poduszek i napinaczy

Załączniki

• 3.jpg
    3.jpg
    182,2 KB · Wyświetleń: 14
  • 4.jpg
    4.jpg
    184,2 KB · Wyświetleń: 11
  • 5.jpg
    5.jpg
    223,1 KB · Wyświetleń: 10
  • 6.jpg
    6.jpg
    170,1 KB · Wyświetleń: 10
  • 7.jpg
    7.jpg
    132,1 KB · Wyświetleń: 12

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
U Ciebie trochę lepiej to wygląda , po prostu są te funkcje. Najwiecej opcji mam jak wejdę przez Peugeota 2008 ale też nic. Może tego diagboxa jeszcze gdzieś złapie, kumpel ma lexia ale chyba tylko do 2016r więc pewnie też nie wejdę.

Oplobi47

Początkujący
Punktów
0
Po wymianie maglownicy przekodowaniu RHD na Lhd magiel działa ale wyświetla błąd ESP. Po odczytaniu diagboxem błędy; brak komunikacji ze wspomaganiem kierownicy i czujnik pedału hamulca. Czujnik kąta skrętu nie widzi żadnych odczytów nie można go też skalibrować. Co z tym zrobić? IMG_3742.jpeg

Do góry Bottom