• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opłata za otrzymanie v5 -rozne opcje.

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Chcialbym aby ktos kto ma 100 % pewnosc wypowiedzial sie jak jest z oplata 25 funtow za dowod v5 kiedy sie go nie ma ,wystepujac z wnioskiem v62 a mianowicie:

podzielic trzeba pojazdy na 3 klasy , bo z kazda jest inaczej :

1. motocykle(skutery) ,
2. samochody osobowe
3. camochody ciezarowe,dostawcze (panel van)
--------------------------------------------------------
oraz ze wzgledu na kategorie przyznana przez ubezpieczalnie po kolizji drogowej:
1. C
2. D
3. X
prosze nie zabierac glosu i nie zasmiecac tematu jesli ktos ma pewne domysly lub cos slyszal - TYLKO RZECZOWE ODPOWIEDZI !

Patman

Bywalec
Punktów
0
Miasto
zgorzelec
Przy kat. C dostajesz za darmo. Jednak musisz sprawdzic z DVLA czy wogole mozesz go dostac. Przy D dostaniesz go ale musisz placic 25f(nie musisz sprawdzac z DVLA), Przy X powinienes dostac razem z pojazdem(przy kupnie).
Motorów nie musisz sprawdzac w DVLA, wysylasz v62 i dostajesz dowod (placisz tylko jak jest kat. D)

W dostawczych tak samo jak w osobowych, co do ciezarowych to nie wiem.

gumis

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Przeworsk
www.kolumny.prv.pl
Przy kategorii D to zależy czy jest dowód, on nie jest zabierany ale czesto auto zbieraja z ulicy po wypadku wiec go nie ma, dlatego trzeba placic te 25F, to jest taki sam przypadek jak zgubienie dowodu od sprawnego auta

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
Patman co ty mowisz, jezeli auto ma kategorie C to v5 dostaje bez kasy??? Chyba jak zrobie VIC to wtedy tak. Do kategori C nie dostaniesz dowodu, chyba ze fioletowy :krzeslo:

ismarten

Anglikomaniak
Punktów
0
Miasto
Bolesławiec
Ja nie dostałem do focusa v5 , dzwoniłem do dvla , kazali wypisać jakieś podanko i dostałem za darmo v756 , czy ktoś próbował z tym rejestrowac auto ? W podaniu o v5c trzeba było podać angielski adres ,bo na export nie wysyłają. Mam racje ?

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
Masz racje ,ale na tym V756 nie zarejestrujesz auta, musisz miec V5C, wiec musisz sie znowu zwrocic do DVLA w SWANSEA z aplikacją V62, o to zeby dostac V5C ,ktory to wysla tylko na dowolny podany brytyjski adres.

** Dodano: 25-09-2009, 19:45 **
:dobranoc:

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
To niewazne ze poszlo na export , jesli ma kategorie D to 25 funtow i druk v62 w kopercie do DVLA moze zalatwic sprawe ,poniewaz nie zostalo trwale wyrejestrowane z brytyjskiego rynku.

guzik0802

Anglikomaniak
Punktów
15
Miasto
OSTROW WLKP
jezeli na auto zostal juz wystawiony certyfikat exportowy to nie dostaniesz v5, chyba ze dostarczysz auto do dvla

stunt125

Gaduła
Punktów
0
Miasto
PRZ
ja za kat C tez placilem 25 funtow wiec nie wiem dlaczego tak piszecie

slawekkawas

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
ŁÓDŹ
A za jakie to konkretnie auto z kategoria C ( bo to wazne ) zaplaciles 25 funtow ?
I czy otrzymales juz dowod bez przegladu VIC ?

Do góry Bottom