• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odzyskanie V5C / V561 - OPIS

Punktów
0
Panowie i Panie!
Mam rozwiązanie jak dostać dokument eksportowy V561. Nie wiem czemu na stronie DVLA tego nie piszą, ale zadzwoniłem do DVLA i uzyskałem informacje.
Teraz załatwiamy wszystko e-mailem :)
Na adres e-mail: Export.Dept@dvla.gsi.gov.uk wysyłamy wszystkie dane samochodu jak w poprzednim formularzu, czyli marka, model, silnik, VIN, przebieg, oraz oczywiście swoje dane adresowe na kogo ma być wystawiony dokument. Tytuł maila np. " Export Application" albo coś w tym stylu.
Mi dokument przyszedł po coś koło 7-8 dni, ale wiadomo, wszystko zależy od naszej "ukochanej" poczty.

Mam nadzieje że pomogłem :)

Czyli wysyła się forme v756 na e-mail exports.dept@dvla.gsi.gov nie ma potrzeby wysyłac im pocztą ?

Mac83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Ustroń
można tą forme albo i normalnie maila z danymi samochodu i własciciela wraz z adresem fizycznym pod który mają wysłać.

Punktów
0
można tą forme albo i normalnie maila z danymi samochodu i własciciela wraz z adresem fizycznym pod który mają wysłać.
Ok a mam jeszcze jedno pytanko przy wypełnianiu formy v756 oznaczamy to pole z pytaniem If NO, are you notifying a change of keeper? if so, please tick this box ?

Bats

Początkujący
Punktów
0
Dzięki.

Ostatnio zgłaszałem 2 auta.
Za pierwszym poprosili i potwierdzenie i od tego czasu cisza.
Za drugim kazali wypełnić formularz v756 - wysłałem skanem i cisza.
Ale na razie minęło ok. 10 dni od pierwszego auta także cierpliwie czekam.

nixor

Nowy
Punktów
0
Dzięki.

Ostatnio zgłaszałem 2 auta.
Za pierwszym poprosili i potwierdzenie i od tego czasu cisza.
Za drugim kazali wypełnić formularz v756 - wysłałem skanem i cisza.
Ale na razie minęło ok. 10 dni od pierwszego auta także cierpliwie czekam.

Dostałeś dokumenty po wysłaniu tego maila?

Bats

Początkujący
Punktów
0
Dostałeś dokumenty po wysłaniu tego maila?

no niestety - łatwa droga nie zadziała, wysłanie samego maila nic nie dalo, natomiast za drugim razem kazali wypelnic formularz v756. I efekt byl tylko taki ze dostalem list, że nie ma mozliwosci uzyskana export cert. dla samochodow in-trade.

Także wczoraj wysłałem im formularze v62 listem zwyklym. Mam nadzieję ze wyślą logbooki na PO BOX bo nie mam znajomych w UK.

brentmotors

Anglikomaniak
Punktów
7
Miasto
gorzow wlkp
dowód v5c może byc wyslany przez DVLA tylko i wyłącznie na adres w UK i nie wysyłają na PO Box na osoby prywatne .
Wszystko to jest w instrukcji V62
jeżeli odmówili wydania certyfikatu exp v561 to jest duza szansa,ze nie wydadza v5 bo pojazd odznaczą jako exported skoro wystepowales o certyfikat

Bats

Początkujący
Punktów
0
jeżeli odmówili wydania certyfikatu exp v561 to jest duza szansa,ze nie wydadza v5 bo pojazd odznaczą jako exported skoro wystepowales o certyfikat

Export marker mam nadal na NO czyli ok?

Znacie jakieś firmy, które oferują forward listów bez PO BOX?

Mac83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Ustroń
Koledzy.. kolejny update... DVLA nie wystawia już papierów eksportowych!!! Straszna lipa..
Wysłałem formularze jak zawsze mailem i otrzymałem zwrotkę:

This is system generated - Do not reply to this email.

As of the 11th February 2019 DVLA no longer issue Permanent Export Certificates.

When a vehicle is purchased or sold in the UK, the V5C Registration Certificate (logbook) should be with it. For more information on this process go to

www.gov.uk/taking-vehicles-out-of-uk

Dzwoniłem żeby się upewnić i niestety potwierdzili.. Pozostaje jedynie pozyskanie V5C na adres UK.. Więc straszna lipa.. pewnie przygotowują się do brexitu..

sebowtrysk

Gaduła
Punktów
1
Miasto
plo
Koledzy jak odzyskać v5c obecnie ? Zostało zgubione podczas transportu, sprzedawca export zgłosił nastepnego dnia , obecnie mineło 2 tyg export marker NO , a ja mam tylko kopie faktury i dowodu :p

Bats

Początkujący
Punktów
0
Musisz wysłać formularz, może być z Polski. Ale musisz podać adres w UK, nie może być PO Box.
Jak masz znajomych to przez nich a jak nie to płatna usługa.

sebowtrysk

Gaduła
Punktów
1
Miasto
plo
znalazła sie czesci dowodudu sekcji 11 wypisana , czy mozliwe ze angol odesłał pozostały czysty dowod do dvl? czy ubiegac sie o nowy dowod w uk?

Mac83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Ustroń
Jeśli "Export marker" jest dalej na NO to jasne, ubiegaj się. Inaczej auta nie zarejestrujesz.

Lexx

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich forumowiczów.
Czy ktoś orientuje się (chyba,że przeoczyłem) jak składa się druk V62 (żeby otrzymać dowód V5C) to razem z tym drukiem składamy V890? (SORN)
Sytuacja jest taka, że kilka dni temu kupiłem auto w Anglii i ono jest już w Polsce i tu będzie zarejestrowane. Nie mam druku V5C bo ubezpieczyciel go zatrzymał/zniszczył. Z tego co wyczytałem tutaj w DVLA nie ma co aplikować o druk V561 jako auto na export? Czy dać spokój z tym SORN? Bo w Anglii nic nie wiadomo więc wolę ten V890 też wysłać z datą wyrejestrowania z dnia zakupu.
I co w druku V62 trzeba wpisać pozycja 1. Tax class: ?
5. Previous postcode(poprzedni kod podcztowy) Czy wogóle go wpisywać?
Pytania może banalne ale robię to po raz pierwszy a z doświadczenia wiem, że jak coś nie jest wypełnione jak trzeba to odsyłają dokument do uzupełnienia a mi zależy na czasie.
Jeśli coś pomieszałem prosze mnie poprawić.
Pozdrawiam

Bats

Początkujący
Punktów
0
Ja wystąpiłem tylko jednym formularzem o v5c. w Tax class wpisuje się chyba np. diesel car, petrol car. Poprzedni kod chyba nie wpisywalem bo skad go mialem wziac. Auto bylo z copartu

Mac83

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Ustroń
hej!
W Tax Class tak jak Bats napisał Petrol Car/Diesel Car. Pole Previous postcode nie jest polem wymaganym, wiec zostawiasz puste.
Co do dokumentów to tylko V62 bez żadnych SORNów. Jak dostaniesz V5C jst tam druk Permanent export - czy coś takiego (czarne do oderwania). Wypełnij go wtedy z datą zakupu i wyślij do DVLA. Pamiętaj że musisz mieć kogoś w anglii żeby ci odebrał bo do polski nie wyślą.

Lexx

Nowy
Punktów
0
Dziękuję bardzo Bats i Mac83 za informacje. Mam brata w Londynie także jest ok. Wydrukowałem druczek V62 i wypełniony wyślę do DVLA. Zastanawiam się tylko, bo obecnie jestem w Belgii, czy stąd wysłać bezpośrednio list do DVLA? Oczywiście jakimś priorytetem. Chyba nie będzie problemu, że nie wysłałem z Anglii? Mieszkałem wcześniej kilka lat w Londynie i z doświadczenia wiem, że w pewnych sprawach urzędowych potrafią się do czegoś przyczepić. Chociaż myślę, że tutaj powinno być ok.
Pozdrawiam

Lexx

Nowy
Punktów
0
Witam ponownie wszystkich. Może ktoś z Was się lepiej orientuje bo mam kolejne schody. Auto kupiłem dwa tygodnie temu od gościa który kupił go wcześniej na Copart. Człowiek ten nie posiadał dokumentu V5C bo wiadomo, że ubezpieczyciel zatrzymał ten dokument i trzeba aplikować o nowy. Wcześniej jak mieszkałem w Anglii i kupowałem auto to za każdym razem dostawałem ten zielony odcinek z dowodu V5C, czyli było bezproblemowo i kupując od osób prywatnych nigdy nie sporządzało się umowy kupna-sprzedaży i w tym przypadku też. Pytanie jest takie: gdy wyślę dokument V62 to skąd w DVLA będą wiedzieć, że to ja jestem nowym właścicielem auta? W ten sposób znając nr rejestracyjny i nr VIN każdy może aplikować o dokument V5C. To tak jakby spisać nr rejestracji i VIN z auta sąsiada i aplikować o V5C na swoje nazwisko. Czekam na jakiś rachunek/fakturę z Copart od tego gościa ale od 2 dni wysyła i nie może dosłać. Ktoś wie może jak to najprościej załatwić?

Do góry Bottom