• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odpowiedź Ministerstwa Infrastruktury na poselskie zapytanie w sprawie rejestracji samochodów z kier

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Ten rząd zły, tamten zły. Ludzie jak Wam ten kraj nie pasuje to czemu się nie wyprowadzicie?
Co stoi na przeszkodzie aby zostać politykiem i zmienić coś, najprościej jest napisać ten zły, ten nie dobry.
Piszecie, że nie ma wypadków anglikami RHD, zobaczymy jak kiedyś będzie można rejestrować jak statystyki wzrosną. Zdaję sobie sprawę, że są osoby dla, których jazda RHD nie stanowi problemu, dla mnie osobiście jazda takim autem jest nieprzyjemna i nie nie czuję się pewnie na drodze, dlatego takimi nie jeżdżę.
Zastanawialiście się ile osób będzie kupowało RHD bo będzie je na nie stać, którzy jeżdżąc LHD mają problemy z kierowaniem?

Przecież musi być jakiś kompromis, aby wszyscy byli zadowoleni. Niech zdadzą dodatkowy egzamin, zrobią kurs doszkalający czy coś samochodem RHD i wtedy pozwolenie na zarejestrowanie na daną osobę tego auta.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Marlenko miałem cie za rozsądną osobę o ile rozmawiam z kobietą będę mniej krytyczny.Więc tylko kobieta (nie znam koloru twoich włosów) może wymyslić drugie prawa jazdy na RHD nastepny świetny pomysł w stylu PO jeżeli dobrze ci w tym kraju z takimi władzami to dobrze ale nie zabraniaj ludziom wolności dlaczego w krajach rozwiniętych nie ma problemów w tym temacie a nawet w krajach trzeciego świata choć ta nazwa jest dyskryminujaca my nie wiadomo gdzie jesteśmy z tak śmiesznymi i prostymi sprawami jak rejestracja RHD.Wytłumacz mi jedno jak potrafisz minister ma prawo zezwolenia na rejestracje RHD w Polsce---czy to jest prawo czy samowola rzadowa.Jeżeli nie korzysta z tego prawa to dla dobra obywateli tego kraju to jest korupcja założę się że jakbym dał łapówe jakiemuś pierdkowi z ministerstwa dostałbym zgodę i już dawno bym miał zarejestrowane ale ze jestem uczciwym obwatelem i chcę to zrobić uczciwie prosząc się o rejestracje i nie mogę dostać zgody to ty to popierasz?Dziwny twój tok myślenia proponuję mniej oglądania TV bo te same polityczne mordy moją na ciebie zbyt przekonywujący wpływ na wartości.Nie załamuj się walcz z nami o lepsze jutro.
Jeżeli chodzi o udział w polityce to ma go każdy to jest jak w rodzinie jak mąż cię okłamuje trzy razy dziennie przez 5-lat to kiedy przestaniesz mu wierzyć?Pozdrawiam i przepraszam jeśli obraziłem.

---------- Dodano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

33-lata jestem non stop na drodze prowadząc RHD i LHD i minister o tym wie bo pisałem o indywidualne rozpatrzenie mojej prośby (głupio to brzmi)o rejestrację więc propozycja próbnego egzaminu z jazdy RHD jest niezbyt dobrym pomysłem bo mam w rodzinie dwóch instruktorów NJ i zawsze wystawią mi dobre swiadectwo ilu takich jest w Polsce po znajomości?Jakby minister miał troszeczkę dobrej woli to mógłby zorganizować z zainteresowanymi spotkanie w ministerstwie chociaż godzinne na wymiane argumętów w tym temacie .Jest nas około dziesięciu w polsce którzy idą drogą męki przez sądy zna nasze adresy nic by go to nie kosztowało koszt mieliby zainteresowani bo musieli by dojeczać do W-wy.I to jest normalne i logiczne załatwienie sprawy ale rzadzący nie mają odwagi rozmawiać ze społeczeństwem tylko musza narzucać swoje debilne decyzje obywatelom i to jest dyktatura.

Ten rząd zły, tamten zły. Ludzie jak Wam ten kraj nie pasuje to czemu się nie wyprowadzicie?
Co stoi na przeszkodzie aby zostać politykiem i zmienić coś, najprościej jest napisać ten zły, ten nie dobry.
Piszecie, że nie ma wypadków anglikami RHD, zobaczymy jak kiedyś będzie można rejestrować jak statystyki wzrosną. Zdaję sobie sprawę, że są osoby dla, których jazda RHD nie stanowi problemu, dla mnie osobiście jazda takim autem jest nieprzyjemna i nie nie czuję się pewnie na drodze, dlatego takimi nie jeżdżę.
Zastanawialiście się ile osób będzie kupowało RHD bo będzie je na nie stać, którzy jeżdżąc LHD mają problemy z kierowaniem?

Przecież musi być jakiś kompromis, aby wszyscy byli zadowoleni. Niech zdadzą dodatkowy egzamin, zrobią kurs doszkalający czy coś samochodem RHD i wtedy pozwolenie na zarejestrowanie na daną osobę tego auta.

G

Gość

.

Mi osobiście nie pasuje , i zamierzam po 1 maja sobie z tego kraju wyjechać .
Wystarczy że większa liczba osób wyjedzie , i PO lska utonie..........
A POLSKI RZĄD TO BANDA OSZUSTÓW , ZŁODZIEJI I ......
GDZIE SĄ MOJE 425 ZL ZA KARTE POJAZDU ?
Tu sie nic nie zmeni , a mi szkoda życia na walkę z wiatrakami .

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Mają rację ci co będa wyprowadzać się z Polski to nie jest normalny kraj POlitycy zrujnowali nasze marzenia i mają nas w dupie nawet z takiej prostej i nie skomplikowanej sprawy jak rejestracja RHD potrafią zrobić wojnę z obywatelem tylko PO robi wojny w tym kraju to są sabotażyści i wrogowie trzeba ich niszczyć tak jak oni nas kto ma siłę będzie walczył a kto nie to swietnym pomysłem jest wyjazd za granica za byle jaką pracę zarobisz więcej niz w tym bydlęcym politycznie kraju bo władza to bydlaki.

bevery9

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
KGR 01 32
Mają rację ci co będa wyprowadzać się z Polski to nie jest normalny kraj POlitycy zrujnowali nasze marzenia i mają nas w dupie nawet z takiej prostej i nie skomplikowanej sprawy jak rejestracja RHD potrafią zrobić wojnę z obywatelem tylko PO robi wojny w tym kraju to są sabotażyści i wrogowie trzeba ich niszczyć tak jak oni nas kto ma siłę będzie walczył a kto nie to swietnym pomysłem jest wyjazd za granica za byle jaką pracę zarobisz więcej niz w tym bydlęcym politycznie kraju bo władza to bydlaki.
Kolego pochwalam twoje myślenie ja też tak uważam też wyjadę żeby zarobić a chleb !!!

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Oczywiście przegrałem sprawe w sądzie WSA z 17.12.2010 o odrzucenie decyzji ministra infra.Sąd wogóle nie odniósł sie do moich argumentów tłumacząc się tym ze sąd postepuje zgodnie z prawem i rozpatrzył sprawę zgodnie z zarzadzeniami ministerstwa czyli sąd nie widzi wadliwego zastosowania prawa w stosunku do mojej indywidualnej sprawy.
Najgorsze w uzasadnieniu jest to że sąd (zawisły) stwierdził że minister w szczególnych przypadkach może wydac zgodę na rejestracje RHD.I właśnie to jest bulwersujące w naszym biednym POlitycznie kraju że to minister rozpatruje czy mój przypadek jest szczególny czy nie a kim on k...wa jest mesjaszem????Wszechwładny grabarczyk jest alfą i omegą zeby decydować o moim losie i o moim przypadku pytam się czy jeżeli minister decyduje o mojej dupie czy jest szczególna czy nie to jest prawo???? Wydaje mi sie ze prawo nie powinno sie opierać na widzimisie jakiegoś niedouczonego sługi narodu tylko powinno być okreslone w sposób oczywisty bez niedomówień.Jezeli w tym przypadku rejestracji RHD prawo nie jest konkretne a wręcz nieudolne to sąd powinien to zauważyć i sprzeciwić się temu jako niezawisły sąd a tak to grabarczyk pewnie kazał sądziemu wydać taki wyrok i takie uzasadnienie czyli sąd jest w moim przypadku zawisły i upolityczniony.
Jeżeli urzedasy będą nas tak traktować że który klient da w łapę to mu sie załatwi sprawę a jak nie da to hola do sądu biedny obywatelu i kitraj się tam z debilami przez 3-lata.Skandal w naszej administracji od sołtysa do naiwyższego sądu polega na tym żeby upierdzielić obywatela który nie daje to jest polskie prawo HWDS (sadom)

G

Gość

Wszechwładny grabarczyk jest alfą i omegą zeby decydować o moim losie i o moim przypadku pytam się czy jeżeli minister decyduje o mojej dupie czy jest szczególna czy nie to jest prawo????

Widziałeś mordę tego ministra ?
No , właśnie , to rasa Panów
A , Ty czy Ja , to dla nich rasa dziadów .
Dziad ma prawo cicho siedzieć i całe życie zapierd#alać na Pana.
W Niemczech od ręki zarejstrują mi rhd , zresztą tam nikt dupy sobie tym nie zawraca , bo stać ich .
Zobaczymy kto wtedy będzie robił na rasę Panów ......emeryci i renciści.

gajos87

Nowy
Punktów
0
Miasto
Prudnik
Witam,
Od jakiegoś czasu śledzę jak się sprawy toczą jeśli chodzi o rejestracje anglików i jestem oczywiście ZA, bo sam mam anglika i siedzi mi w garażu. Jeśli chodzi o sprawy bezpieczeństwa to uważam, że jest rzeczywiście niebezpiecznie przy manewrze wyprzedzania i żaden krzykacz, który twierdzi, że "wystarczy wyczucie odległości" lub "że jak ktoś jest przeciw, to jest ksenofobem i nie umie jeździć" mnie nie przekona. Sam jeździłem anglikiem (i nadal czasem jeżdzę ;) od kilku lat i miałem niejedną okazję wykonywać manewr wyprzedzania - raz było naprawdę groźnie i naprawdę nie było widać czy coś jedzie czy nie.

Zatem od dawna starałem się skonstruować lub znaleźć coś, co pozwoli na poprawę widoczności w takim samochodzie. Okazuje się, że niepotrzebnie, bo przecież są dostępne już lusterka Krugozor (nie ja je sprzedaję, więc jestem obiektywny ;).

Zerknijcie na stronę:
www.krugozor.pl

Otóż uważam Pan Minister też ma rację - jest niebezpiecznie. Ale niech ludzie montują te lusterka (ktoś zarobi na nich niezłą kasę;), niech będzie głośno i powszechnie wiadomo, że takie coś jest bez problemu dostępne i NIECH REJESTRACJA BĘDZIE DOZWOLONA, ALE POD WARUNKIEM POSIADANIA TAKICH LUSTEREK. I problem z głowy. Niech drogówka wymaga tego obowiązkowo - i mamy kompromis. Może ktoś, kto już raz to robił napisze list do Pana Ministra?

Chętnie przeczytam co o tym myślicie i jeśli już coś się działo w tej sprawie, a ja jestem po prostu do tyłu też dajcie znać.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Fajnie to napisałeś tylko szkoda że nie czytasz tego forum dokładnie przeczytaj sobie wyroki sądowe w tej sprawie to ci sie oczy otworzą w jakim kraju przyszło nam żyć.I mam prosbę nie pisz pan minister bo po takich panach mój dziadek do karety wsiadał to jest fałszywy i głupi sługa narodu bo minister to sługa jego debilne decyzje odnośnie rejestracji o których bardzo duzo pisze na tym forum są prawdą o tym "panie".Tak może on sie uważa za "pana"ale ja go uważam za głąba do potęgi entej.Jak może sąd popierać łamanie prawa przez tego głąba od którego zależy los człowieka.A chodzi o to ze trzeba do tego głąba pisać prośbę o zgodę na rejestracje anglika a dokładnie o odstępstwo od warunków technicznych pojazdu którego to odstępstwa nie okreslają żadne prawa w polsce tylko dobra wola ministra jak chce to pozwoli jak nie to nie i to jest prawo??? to jest samowola tego jaśnie pana bałwana.Poczytaj sobie dokładnie to forum i kilka artykułów na stronie głównej.Te debile polityczne nigdy nie pójdą na kompromis bo któryś z urzedasów wziął w łapę od salonowych sprzedawców i nie pozwolą na rejestracje RHD ale ja mam ich w dupie i tak będę do końca walczył z tymi politycznymi debilami o rejestracje a jak nie to do unii odszkodowanie i mam ich juz pisałem gdzie.To nie jest prawo to jest chałtura i robienie z ludzi idiotów tylko wielu ludzi w polsce jest mądrzejszych od tych matołów i wiedzą co robić.Jak walcze już trzy lata to mogę jeszcze trzy i do bólu i do końca albo ja albo oni tylko oni nie będą za swoje błędy płacić z własnej kieszeni tylko z obywatela.A ty kolego zamiast włączyć się w walkę o rejestracje to piszesz o jakimś panie bałwanie.Zaskarż ich do sądu za łamanie prawa to pogadamy jak ci odpiszą.Pozdro.

B

bisu

Będę wdzięczny za kontakt z wszystkimi, którzy mają problem z zarejestrowaniem Anglika. Jestem wstanie napisać kilkanaście artykułów o Waszym problemie.

GG: 4114587

divorski

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
kraków
Gdzie chcesz pisać? Nic nie pomoże pisanie tu trzeba nie głosować na politycznych debili i wybrać jakiś normalny rząd a nie obecny gnębiący społeczeństwo.Takich ministrów chyba się kupuje na jarmarku wstyd i hańba.Napisz kim jesteś może jakimś dziennikarzem i z jakiej gazety jesteś.Napisz swojego emaila to do ciebie napiszę.
Kolego ja tez moge pisac artykuły na temat tego rzadu i całej administracji gówno wartej nauczonej tylko kopania petentów.nielogiczne podejście do demokracji obecnego betonu politycznego wyprowadzi nas z powrotem na drzewa.W całej europie mozna rejestrować angliki tylko nasze debile nie potrafią rozwiązać tego problemu umią tylko zakazywac to im idzie najlepiej bo nic innego nie potrafią tylko żreć z naszej kasy.Żeby zrozumieć obywatela trzeba byc inteligentnym a kto z tego rzadu jest inteligentny pytanie za dwa złote bo nawet tyle nie są warci ci z bandy czworga.Juz mierza swoje słupki bo są pewni ze społeczeństwo głupków będzie na nich głosować zamiast na najsłabszych.Wstyd jakie społeczeństwo taki rząd i odwrotnie.

waldi1980

Nowy
Punktów
0
Miasto
starogard gdański
odp

zakaz i tyle !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tak jest 140 KM i jeden osiol za kierą

mam to w du...ie ale mi chodzi i pewnie niejednemu normalneu kierowcy
zeby jakis kretyn niewyskoczyl na przeciwlegly pas drogi bo niewidzi i zabil mnie i siebie

pozdrawiam

[ciach] jestes i tyle w moim przekonaniu.nie masz krzty pojecia o prowadzeniu auta z kierownica po prawej stronie.[ciach] .czy ty myslisz ze bylbym samobojca wyskakujac podczas wyprzedzania????[ciach] komletny z Ciebie!

M

M.X

Panowie ! Proponuję nie obrażać jeden drugiego!
Wystarczy, że już i tak się nam w Polsce ciężko oddycha za sprawą ludzi z Wiejskiej !

G

Gość

Porazka.

Wiekszosc ludzi tutaj piszacych i popierajacych wprowadzenie pozwolenia na homologacje aut a ANG to poprostu handlarze, ktorym to utrudnia zycie.

Tylko normalni kierowcy widza w tym problem i maja absolutna racje. Poza tym, ja bym w zyciu nie kupil "przekladaka", w wiekszosci przypadkow robionego gdzies po stodolach (strach juz czlowieka ogarnia jak czyta komentarze na temat konkretnych firm robiacych to na "odwal sie"). Bezpieczenstwo, bezpieczenstwo i raz jeszcze bezpieczenstwo.

To ze Europa Zachodnia pozwala na wprowadzanie tak ulomnych przepisow, ktore w wyrazny spob przedkladaja interes nad bezpieczenstwo obywateli i narazanie ich zycia nie oznacza ze Polska ma robic to samo i podazac jak ta glupia owca za stadem. Bardzo dobrze ze jest sprzeciw rzadu - czasami komus tam na Wiejskiej jednak chce sie pomyslec.

M

M.X

Przecież nikt ani Tobie ani nikomu innemu nie każe kupować "przekładaka" ani tym bardziej oryginalnego RHD. Tacy jak TY powinni się wreszcie obudzić mieszkańcy innych krajów EU nie mają autostrad pod same garaże i dają radę jeździć tymi RHD bez zabijania kogokolwiek po drodze z zakupów do domu. Auta Po przekładce też nie Musisz kupować, zawsze możesz nabyć coś z kontynentalnej europy albo Polskiego salonu.

G

Gość

Przecież nikt ani Tobie ani nikomu innemu nie każe kupować "przekładaka" ani tym bardziej oryginalnego RHD. Tacy jak TY powinni się wreszcie obudzić mieszkańcy innych krajów EU nie mają autostrad pod same garaże i dają radę jeździć tymi RHD bez zabijania kogokolwiek po drodze z zakupów do domu. Auta Po przekładce też nie Musisz kupować, zawsze możesz nabyć coś z kontynentalnej europy albo Polskiego salonu.

Mnie nie chodzi o to czy ja mam kupowac przekladaka czy nie - mnie chodzi o to zeby inni nie kupowali i nie narazali mojego zycia ani mojej rodziny (co jestem przekonany w kraju takim jak Polska bedzie plaga)- kraj z ruchem po prawej stronie ma kierwonice w samochodach po lewej stronie - i wicewersa. Tak to zostalo zaprojektowane. To ze w Anglii (i kilku innych krajach jest innaczej - w wiekszosci wyspach) jest innaczej nie oznacza ze na sile przepisy maja byc naginane kosztem bezpieczenstwa zwyklych uzytkownikow drogi. Jak cie nie stac na normalny samochod, dostosowany do bezpieczenstwa w danym kraju, to moze proporstu powinienes pomyslec czy wogole powinienes go miec (z tego co wiem to chyba nie ma specjalnie wersji samochodu w Angli, ktora nie byla by dostepna w wersji kontynentalnej takze nie widze powodu sciagania samochodow stad innej niz roznica w cenie).

G

Gość

Masz racje, tyle ze wrecz przeciwnie - ludzie beda sie wyprowadzac bo takie glupie przepisy zaczna wchodzic w zycie (dopuszczenie RHD do ruch) i rujnowac ludziom zycie ....

M

M.X

z tego co wiem to chyba nie ma specjalnie wersji samochodu w Angli, ktora nie byla by dostepna w wersji kontynentalnej takze nie widze powodu sciagania samochodow stad innej niz roznica w cenie).

To niewiele wiesz, jest sporo aut które nigdy nie miały kierownicy z lewej strony, przykłady? a bardzo proszę: Nissan Skyline, Mitsu FTO, cała masa aut z rynku Japońskiego

M

M.X

W sumie to nie wiem poco się tu wypowiadam, i myślę sobie może to i dobrze, że w Polsce te auta nie są rejestrowane dzięki temu zakazowi fani aut JDM w europie mogą je kupić w normalnej kasie, pewnie gdy w PL będzie można je rejestrować to podrożeją bo pseudo drifterzy pokupują i porozbijają skyliny i supry mk4 czy też rx7. Przeprowadziłem się na dobre do Szwecji mam 2 auta rhd z Japonii zarejestrowane w Szwecji, opłaty niewiele większe niż w Polsce za bmw 325 a jedyne co musiałem w nich przerobić to światła ( tarcza licznika w JDM-ach jest wyskalowana w km/h)
Pozdrawiam serdecznie

G

Gość

To niewiele wiesz, jest sporo aut które nigdy nie miały kierownicy z lewej strony, przykłady? a bardzo proszę: Nissan Skyline, Mitsu FTO, cała masa aut z rynku Japońskiego

OK, moze nie bylem dokladny w tym co napisalem - chodzilo mi o "zwykle" samochody dostepne w Europie, sprowadzane w duzych ilosciach "i przekladkowane" w PL bo tak taniej (i niestety na bakier z bezpieczenstwem). Tobie moze to wszystko jedno bo jezdzisz w kraju gdzie kierowcy maja glowe na karku - Polska takim krajem nie jest (i albo dlugo nie bedzie albo wogole nie bedzie) i dopuszczenie RHD do ruchu pograzy ja totalnie (strach bedzie wyjezdzac na droge - sam tez nie mieszkam w PL ale mysle ze jest grupa kierowcow w PL, ktorym zalezy na bezpieczenstwie i taki pomysl jest poprostu dla nich nie do przyjecia).

Moim glownym problemem jest bezpieczenstwo - jak ktos powyzej wspomnial "na zachodzie maja takie przepisy i ponoc sie nie zabijaja" - po pierwsze tego nie wiadomo dokladnie czy odsetek kierowcow jezdzacych na stale samochodami z kierownica prawej strony w Europie zachodniej powoduje wiecej wypadkow czy nie (swoja droga, chcialbym wiedziec ile takich samochodow jest w Europie zachodniej - pewnie promil, i glownie nietypowych, jak wspomniales powyzej), po drogie, badzmy powazni - jakosc naszych drog (i ich zatloczenie ciezarowkami, ktorych kierowcy sa poprostu idiotami, siedzac Ci 10cm na tylnym zderzaku i wyprzedajac gdzie tylko sie da, zeby byl ten jeden samochod blizej w 10 kilometrowym korku) jest poprostu , delikatnie mowiac, pozostawiajacym wiele do zyczenia. Siedzenie za taka ceizarowka 100km, majac kierownice po prawej stronie - juz widze ilu bedzie chetnych na wyprzedzanie takim samochodem na drodze posiadajacej jeden pas ruchu w kazda strone. Czas pokaze - ciekaw jestem jak beda wygladaly statystyki wypadkow jesli jednak ten przepis zostanie przeforsowany (albo moze nie jestem ciekaw - wiadomo jak one beda wygladaly w PL ......). Po trzecie, samochodu przepchniete przez kontrole techniczna na "odwal sie" beda rozpadac sie w locie (nie mowie ze wszystkie przekladki tak sa robione ale napewno duza ilosc).

I teraz pytanie - dlaczego ja mam ponosic odpowiedzialnosc za kogos, komu ten samochod a) odmowi posluszenstwa przy wymijaniu (powiedzmy awaria ukladu kierowniczego) b) rozpocznie manewr nie widzac dokladnie czy mogl bezpiecznie ten manewr rozpoczac "bo siedzial z lewej strony " w kraju gdzie samochody jezdza po prawej stronie c) nie wiedzial ze samochod zostal przelozony w pierwszym miejscu i nie spodziewal sie ze cos takiego moze sie stac (w tym przypadku o ile kierowca naprawde byl nie swiadom, bedzie to wina tak naprawde rzadu, ze dopuscil masowe rejestracje).

Ciekawe jak zaczna sie takie wypadki w PL, jak na to ludzie zaczna patrzyc - zwlaszcza Ci co sa "ZA" a straca bliskich w takich okloicznosciach. Nie ma sie co oszukiwac - ilosc samochodow z przekladkami wzrosnie astronomicznie ..... i smiem watpic ze beda to same Skyline'y i Mitsu FTO.

Do góry Bottom