• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
A ja mam przeczucie... Ze ktos w komisji EU ma ciśnienie na to żeby to w końcu zostało wdrożone wiec jak tylko sprawa dotknie ponownie komisji to ktos za te opóźnienie ze stołka poleci. A my tymczasem jeździmy jak jeździliśmy :)

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
Ja mam nadzieje ze jednak te przepisy wejda w maju w czerwcu a najlepiej to jak najszybciej bo gdzies na poczatku lipca konczy mi sie MOT. Dziwi mnie dlaczego tak dluzo z tym zwklekaja, bo argument ze nie ma drog przystosowanych do takich aut to glupota. Ale widocznie komus zalezy na tym opoznieniu.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Ja mam nadzieje ze jednak te przepisy wejda w maju w czerwcu a najlepiej to jak najszybciej bo gdzies na poczatku lipca konczy mi sie MOT.
To już szykuj się pod koniec czerwca na wyjazd do UK po MOT ;)

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
Witam. Dzisiaj widzialem auto z kierownica po prawej stronie ktoro miala tymczasowe Polskie tablice. Jak to mozliwe? Czy z autami przed przekladka tak sie robi?

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
Normalnie, tymczasowy dowód wydają bez BT po czym po 30 dniach jest anulowany, na takich tablicach auto nie może poruszać sie normalnie po drogach, a jedynie na badania.

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
!!!
to znaczy ile to jest mniej więcej trzy miesiące? ?!!!

Zdaniem Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju prace nad nowymi przepisami zostaną zakończone za mniej więcej trzy miesiące

NADJEŻDŻAJĄ ANGLIKI

Pod koniec ub. roku mówiło się, że przepisy zezwalające na rejestrację samochodów z kierownicą po prawej stronie (tzw. anglików) wejdą w życie z początkiem 2015 r. Tak się jednak nie stało, bo nie było odpowiednich rozporządzeń.

Teraz samochody z kierownicą po prawej stronie (pochodzące najczęściej z Anglii i Irlandii) mogą być rejestrowane w Polsce jedynie po kosztownej modyfikacji – przełożeniu na drugą stronę kierownicy, pedałów gazu, sprzęgła oraz hamulca. W zależności od pojazdu koszt może wynieść 4-10 tys. zł.

Zgodnie z resortowymi projektami dwa rozporządzenia dotyczące rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie miały wejść w życie od 1 stycznia 2015 r. Tak się jednak nie stało. Na nowe przepisy musimy więc jeszcze poczekać. Jak długo? Z tym pytaniem zwróciliśmy do Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju.

???

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
pluciorx

To jaki jest sens zakladania tymczasowych tablic jezeli kierownica jest po prawej stronie jezeli auto na takich tablicach nie moze sie normalnie poruszac.
Przeciez rejestrowac aut po prawej stronie jeszcze nie mozna.

W Dziennik Gazeta Prawna pisalo ze od maja/czerwca bedzie juz mozna w koncu rejestrowac. Czy jest to wiarygodne zrodlo?

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
Ja ubezpieczyłem auto na cały rok za 380zł oc+Nw Vauxhall Vectra 1.8 SRI
Przegląd sobie przedrukowałem z nową datą i jedżę, bo co mam zrobić, jakbym mieszkał bliżej niemieckiej granicy to bym pojechał do niemiec zrobić mot bo można bez problemu

piotr3332

Początkujący
Punktów
0
kriswojtyna:
Polisja Cie juz zatrzymywala? Sprawdzali ze masz ubezpieczenie Polskie na auto z zagranicy?

Ja mam tez ubezpieczenie na caly rok od listopada a MOT mam do konca lipca tkaze narazie czekam az te cholerne przepisy w koncui wejda i bedzie mozna rejestrowac.

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
tak miałem 2 kontrole policjant bral dokumenty do samochodu i za 10 minut oddawał mi je życząc szerokiej drogi

a co powiecie na taki paradoks?

jadę wcześnie rano i z za zakrętu wypada mi policjant ze świecącym wskaźnikiem pokazując żebym zjechał,
podjeżdzam bliżej widzi tablicę i każe mi jechać dalej bez zatrzymywania

???
rozkładają ręce?
zatkało mnie, pół godziny jechałem do pracy z uśmiechniętą gębą sam do siebie niedowierzając

podczas kontroli drogowej zawsze mów że mieszkasz w anglii i często odwiedzasz rodzinę w Polsce to im wystarczy

Ostatnio edytowane przez moderatora:

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
pluciorx

To jaki jest sens zakladania tymczasowych tablic jezeli kierownica jest po prawej stronie jezeli auto na takich tablicach nie moze sie normalnie poruszac.
Przeciez rejestrowac aut po prawej stronie jeszcze nie mozna.

W Dziennik Gazeta Prawna pisalo ze od maja/czerwca bedzie juz mozna w koncu rejestrowac. Czy jest to wiarygodne zrodlo?
według mnie taki zabieg ma sens tylko wtedy kiedy masz auto bez motu i jedziesz na stację na przegląd, ( nie ważne po jaki wynik )

Gazeta Prawna jest tak samo wiarygodna jak każda inna, najpewniejsze jest centrum legislacji jak dla mnie.

a co do kontroli miałem już kilka zarówno w polsce jak i na litwie i policja i SG , do kontroli daje V5c + ubezpieczenie AXA, żadnego kłopotu.

A co do OC to ustawa mówi jasno i wyraźnie że umowa MOŻE być zawarta na pojazd zarejestrowany za granicą.

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
trzymamy kciuki, no i wszyszcy oczywiście wszyscy razem będziemy świętować

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
kriswojtyna skąd masz ubezpieczenie OC na cały rok na angielskie auto?

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
TUW

babka chciała tylko tłumaczenie SORNa, 5Vc, i przegląd - tyle

aha i znizki dawałem tez przetłumaczac bo mam 11 years No claim bonus

Ostatnio edytowane przez moderatora:

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
mnie zniżki zaakceptowali bez tłumaczenia na poprzednie auto. a przy tym ubezpieczeniu nie jesteś zobowiązany do zarejestrowania auta w PL w ciągu 30 dni?

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
właśnie dzwoniłem do TUW w Poznaniu i zaprzeczyli, nie da się wykupić u nich ubezpieczenia OC na auto nie zarejestrowane w kraju

kriswojtyna

Początkujący
Punktów
0
zgodnie z prawem komisji europejskiej mogę zarejestrować :D

znaczy muszem ale nie chcem i niemogem

a tak na serio to niczego takiego tam nie znalazłem w warunkach umowy OC

wiercioch

Anglikomaniak
Punktów
11
ok, ale jak piszę.... TUW w Poznaniu odmówiło mi ubezpieczenia auta sprowadzonego...

Do góry Bottom