hmm, niby nie można ubezpieczyć ale..
w moim przypadku mam auto (RHD na ang blachach) zarejestrowane na siebie pod angielskim adresem który jest oczywiscie w ang dowodzie rej
mot skonczylo mi sie 21 stycznia auto ma zgloszony SORN, oc mam jeszcze angielskie do 16 lutego
Więc kiedy obdzwoniłem wszystkie ubezpieczalnie, znalazłem światełko w tunelu
Jest firma która najprawdopodobniej ma niedouczonych agentów ubezpieczeniowych, dlatego że
pani potrzebowała tylko dokument SORN przetłumaczony u przysięgłego
tłumaczyła że ten dokument stwierdza niby że ja nie mogę tym samochodem jeździć w uk
heh, no dobra powiedziałem i pobiegłem do notariusza
Ubezpieczyłem u nich samochód na rok za 450zł (Vauxhall Vectra SRI NAV 1.8 petrol)
I mam spokój!
polska Policja nie jest w stanie w zaden sposób sprawdzić czy anglik ma prawdziwy dokument MOT
owszem mogą sprawdzić czy auto nie jest kradzione i czy ma ważne OC
Z przerejestrowaniem podstawowe pytanie PO CO?
Jeżdżę na angielskich tablicach i BĘDĘ jeździł, jak to możliwe? a tak to
wczoraj miałem kontrolę drogową, sprawdzali wszystko łącznie z przeglądem który skończył się 21 stycznia ( jest przedrukowany na 21 kwiecień)
na pytanie gdzie dokument z zapłaconej akcyzy?
odpowiedziałem, że jestem na wakacjach i często podróżuje np 2 tyg w polsce 2 tyg w uk
(kto mi udowodni że kłamię jeżeli w angli nie ma czegoś takiego jak adres zameldowania?)
Na pytanie dlaczego samochód nie posiada polskiego przeglądu,
pokazałem mu wyrok sądu Najwyższego i kilka wydrukowanych pierdół że nie można zrobić przeglądu bo niemożna itp itd
UWAGA, pamiętajcie że schody się zaczynają przy jakiejś stłuczce
Trzeba kombinować ale może już niedługo nadejdzie ten dzień, wielki dzień gdy wszyscy podamy sobie ręce.
A ja wtedy wprowadzę sie w błogi stan alkoholowego upojenia, podnosząc kieliszek w górę mówiąc...
"kurwa mać! jednak warto było tyle czekać"
a sąsiad jeden z drugim będzie musiał sobie kupić "maść dla tych, którym żal dupe ściska"
bo jak by niebyło auta 3 razy tańsze 3 razy młodsze i 100 razy lepsze drogi, o angielskich serwisach i zimach nie wspomnę
Pozdrawiam wszystkich namiętnie czytających wszystkie posty co dzień rano
Trzymajcie sie i Damy Rade!!!