• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
W polsce prawo nie działa wstecz więc każdy kto takim autem (z wspawaną ścianą grodziową) jeżdzi może spac spokojnie.
Niech się martwią Ci którzy mają wspawane inne części auta hehe

Ostatnia edycja:

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
Nie no ja miałem na mysli ze bedzie mozna od 1 stycznia 2015 rejestrowac z kierownica po prawej stronie czy tak??

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
I mam nadzieję, że to się zmieni i będzie można bez przekładki a po przekładce już nie. To mały krok do normalności w naszym kraju.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
1.I.2015 to data umowna. Nikt nie da 100% pewności że termin jest realny. Trwają narazie konsultacje, ale żadna ustawa nie została przygotowana. Żeby zmiany zostały wprowadzone musi zosta zmieniona najważniejsza ustawa w Polsce dotycząca kierowców. Prawo o ruchu drogowym. Kto liczy na 1.01.2015 gwarantuje mu ze się przeliczy

pluciorx

Anglikomaniak
Punktów
25
Miasto
Warszawa
www.pcxsolutions.co.uk
czapliniak, siedzę w temacie już od dłuższego czasu jestem na bieżąco w kontakcie zarówno z starostą jak i z ministerstwem infrastruktury w celu ustalenia pewnych faktów.
Jedyny warunek jaki musi zostać spełniony a w tym momencie bez powzięcia specjalnych środków nie może być dopełniony jest to badanie techniczne potwierdzające zgodność z ustawą, Ustawa odnosi się do rozporządzenia w którym są określone warunki techniczne pojazdów, więc sama zmiana rozporządzenia wystarczy.

Zgadzam się ze data 1 Stycznia jest datą umowną i może zostać zarówno oddalona jak i przybliżona.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Nie ma przepisów odnośnie wymogów jakie auto musi spełni zeby zaliczyc przegląd. Chodzi min. o lampy.
A nasi ubezpieczyciele zaraz zwęszą interes w zwiększonym ryzyku i podniosą stawki na masowo rejestrowane angliki

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Przeczytaj że to jest projekt rozporządzenia a nie rozporządzenie.
Jak chcecie to wam napisze projekt rozporządzenia że każdy dostanie od państwa po 10 tyś. zł.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
No tak, jest projekt ponieważ prawo jeszcze nie weszło tylko dopiero wejdzie. Co w tym dziwnego? Dalsza dyskusja nie ma sensu bo i tak zanegujesz wszystko co napiszemy. Ciekawe tylko czy posypiesz sobie głowę popiołem jak w styczniu 2015 nowe przepisy wejdą w życie.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Mogę posypać. Mogę też powtórzyć to co napisałem już kilka razy. Mam to gdzieś i raczej auta nie przerejestruję. Już dawno mi się odechciało tym bardziej, że tak jak jest teraz jest dobrze.

holipa

Anglikomaniak
Punktów
26
Miasto
wioska :D
ja już też nie czekam na zmianę przepisów.
jednego RHD na żółtych mam , a drugiego na francuskich i mogą mi skoczyć.

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
Moj brat ma znajomego na stacji diagn i podobno do koncca 2015 maja obiwiazek przystosowac stacje pod angliki

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
cyt. "Lusterka zaś trzeba wymienić, gdyż oryginalne - ze względu na ograniczone możliwości regulacji ich położenia - najprawdopodobniej nie będą w stanie objąć wymaganego bezpieczeństwem pola widzenia" , to za lusterkami trzeba będzie też przesiąść się na lewy fotel bo inaczej to ni chu-chu w mowych czyli i kierownice bo jak tu kierować z lewego fotela ? ja mam długie łapy to jakoś dam rade ale będzie ciężko oj trudne czasy idą :(

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Ryśku długie łapy ja też mam - gorzej z nogami trzeba będzie jakieś szczudła sobie zamontować - tylko jak sobie je ułożyć siedząc po stronie lewej tak żeby wciskać pedały po prawej? I przy tym wszystkim jeszcze zmieniać biegi, mój boże chyba przerzucę się na stałe na automaty bo nie ogarnę tego naraz....

PS. Teraz już mamy pewność że całym tematem wprowadzenia rejestracji w naszym pięknym kraju zajmują się idioci, imbecyle lub sam nie wiem kto, bo ktoś kto stwierdza że w angliku trzeba wymienić lusterka bo nic w nich nie widać musi być gościem tylko po przedszkolu ( i to chyba ledwie ukończonym) albo po szkole specjalnej, bliżej nieokreślonej. Tak czy owak pozdrawiam, takie rzeczy tylko w PL :)

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Co to ma do rzeczy? W angolu są lusterka odpowiednie do angola, w europie odpowiednie do europy, koniec kropka. Chyba że w miejsce angielskich mają zamiar montować jakieś od autobusu

Do góry Bottom