• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nowe przepisy od 1 Stycznia 2015r

mac5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
kilka ciekawostek z tekstu:
Dane szacunkowe zostały przyjęte na podstawie wydanych przez ministra właściwego do spraw transportu w latach 2011-2013 decyzji administracyjnych dotyczących odstępstw od warunków technicznych pojazdów......... .....oszacowano, iż w każdym roku było po 60 decyzji, z czego pozytywnych (umożliwiających rejestrację pojazdu): 48, negatywnych (uniemożliwiających rejestrację): 12.
Spośród 48 decyzji pozytywnych, 46 wydanych było dla małych i średnich przedsiębiorstw na pojazdy importowane, 1 dla obywatela, 1 dla dużego przedsiębiorstwa. Natomiast spośród 12 decyzji negatywnych: 9 wydanych było dla obywateli oraz 3 dla małych i średnich przedsiębiorstw, i także wszystkie dotyczyły pojazdów importowanych.
Planowane wykonanie przepisów aktu prawnego:
Wejście w życie rozporządzenia w styczniu 2015 r.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Jest projekt, który mówi o tym, że będzie całkowity zakaz rejestracji pojazdow po "przekładce" jeśli modyfikacji została poddana ściana grodziowa. Mam nadzieję, że wraz ze zdjęciem zakazu rejestracji samochodów RHD oraz zakazaniem rejestracji przekładańców Polska dołączy do grona krajów cywilizowanych bo to co się działo do tej pory to po prostu jakaś kpina była...

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Zastanawia mnie tylko jak i kto ma określić czy była modyfikowana ściana,..

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Diagnosta podczas przeglądu. Po numerze VIN wiadomo czy auto było LHD czy RHD a w przypadku aut niesymetrycznych (np. większość niemieckich) to będzie oczywiste nawet bez zaglądania pod maskę. Tak więc przyjeżdżasz na przegląd. Pan sprawdza, że auto było fabrycznie RHD a jest LHD i masz taką sytuację jak teraz z RHD czyli auto nie przechodzi przeglądu. O to walczymy i wszystko jest na dobrej drodze. Dotyczyć to ma wyłącznie aut asymetrycznych czyli nieprzystosowanych fabrycznie do przekładki. Takiego Land Rovera Freelandera MK1 będzie można przekładać ale MK2 już nie.

Ostatnia edycja:

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Świstak już szuka nowego zajęcia bo czas zwijać interes.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Nie wiem po co te komentarze? Albo wiem, żeby zrobić zamieszanie i zatuszować istotną informację. Cóż nie jest to nowość na tym forum.
Dodam tylko, że od kwietnia jeżdzę w Polsce RHD zarejestrowanym w UK ale bez Taxu, ubezpieczonym w MTU i z polskim przeglądem. Nie jestem jedyny. Kontrolowany wielokrotnie ze względu na rzucające się w oczy auto.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Tak! Zaczął się rok szkolny więc sezon na podgitarniki i podłokietniki, których jestem producentem ruszył pełną parą. Na dodatek w ciągu ostatnich lat znakomicie nam się rozwinął eksport. Obecnie jesteśmy już na wszystkich kontynentach tak więc nie narzekamy no może poza momentami kiedy nie wyrabiamy z produkcją żeby zaspokoić popyt.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Tak! Zaczął się rok szkolny więc sezon na podgitarniki i podłokietniki, których jestem producentem ruszył pełną parą. Na dodatek w ciągu ostatnich lat znakomicie nam się rozwinął eksport. Obecnie jesteśmy już na wszystkich kontynentach tak więc nie narzekamy no może poza momentami kiedy nie wyrabiamy z produkcją żeby zaspokoić popyt.
Akurat nie Ciebie pytałem bo nie jesteś tu żadnym niczyim kolega do rozmów

Ostatnia edycja:

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
To "akurat" sprecyzuj do kogo piszesz bo "akurat" nie napisałeś a do kolegi "akurat" pisz na priv zamiast zaśmiecać wątek, którym wiele osób jest "akurat" zainteresowanych bardziej niż Twoimi prywatnymi sprawami.

czapliniak

Anglikomaniak
Punktów
105
Miasto
Działdowo
Na wszystkich kontynentach. Jak wszy i zaraza. A wiem coś słyszałem.
Nie ty to forum budowales i nie Ty będziesz tu polecenia wydawal
Akurat Twoje podgitarniki wszystkich obchodza

Ostatnia edycja:

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Uadrol, Twoich wypocin to już nawet nie chce się komentować, fantazja Cię poniosła jak zwykle zresztą

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Mój ojciec nie żyje niestety już prawie 20 lat, zanim jednak odszedł z tego padolu łez nauczył mnie kilku rzeczy, często mawiał że do byka nie podchodzi się z przodu,do konia nigdy z tyłu,a do idioty wcale...często w życiu zapominam o tej nauce szczególnie na forum.

suru

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
tarnow
Czyli koledzy dobrze rozumiem od 1 stycznia 2015 zarejestruje w polsce anglika??

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Jest też szansa na to, że przekładki aut niesymetrycznych zostaną zdelegalizowane jako niebezpieczne co jest logiczne.

Do góry Bottom