• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Skyline a polskie prawo

niuniek874

Nowy
Punktów
0
Miasto
uk
Witam to mój pierwszy post na forum wiec odrazu przepraszam za błędy jeśli takowe popełnię. A wiec:
Co w przypadku nissana skyline tez samochód nigdy nie był produkowany jako LHD wiec niema możliwości przekładki, bo niema części. Jedynie co się orientuje to można jedynie światła dokupić na Europe i tyle. Czy można w takim przypadku zarejestrować go jako zabytek albo nie wiem co. Co w takim przypadku??
Czekam na odpowiedz :) Pozdrawiam

Deco

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Z daleka
Czytałem swego czasu na forum turbokillers podobny problem. Gościu dostał negatywną odpowiedź od ministerstwa odnośnie rejestracji :-(

waldek77

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
mazowieckie
Na allegro był wystawiony przełożony z innego modelu chyba na naszych blachach.Jakoś dało radę dopasować,fajna maszyna. 1996rok,przygotowany do sezonu 60 koła :t3:

rdk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
białystok
Przrabiaja przerabiaja, tylko pytanie jak?? , U mnie w białymstoku sewego czasu jedzil taki czarny SKY normalnie zarejestrowany w pl, ale niestety nie bylo jak sie mu dokladnie przyjrzec;/

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
niuniek874 napisał:
Witam to mój pierwszy post na forum wiec odrazu przepraszam za błędy jeśli takowe popełnię. A wiec:
Co w przypadku nissana skyline tez samochód nigdy nie był produkowany jako LHD wiec niema możliwości przekładki, bo niema części. Jedynie co się orientuje to można jedynie światła dokupić na Europe i tyle. Czy można w takim przypadku zarejestrować go jako zabytek albo nie wiem co. Co w takim przypadku??
Czekam na odpowiedz :) Pozdrawiam

Nie zarejestrujesz , dostaniesz odmowe , chyba ze jestes dyplomata :)
Jedyna opcja to przełozyc u kogos kto robił takie auto.
Lub poczekac az bede sprzedawac swojego :)

Z tego co sie orietuje to niema lamp na Europe .

artoor200sx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Ryman - Staines UK
Shark napisał:
Nie zarejestrujesz , dostaniesz odmowe , chyba ze jestes dyplomata :)
Jedyna opcja to przełozyc u kogos kto robił takie auto.
Lub poczekac az bede sprzedawac swojego :)

Z tego co sie orietuje to niema lamp na Europe .

Shark masz Sky RHD na polskich blachach ?? Ja kupilem 2 tygodnie temu spec 2 , jeszcze mam go w UK :)

Co do rejestracji , kiedys pisalem maila do Centrum Obslugi Klienta Nissana , bez problemu wystawia kwitek ze owy pojazd wystepowal tylko w wersji RHD . Zawsze masz podkladke a nie puste slowa , moze sie przydac .

Załączniki

• no_plates_211.jpg
    no_plates_211.jpg
    391 KB · Wyświetleń: 18

Shark

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
mazowieckie
Mam R33 LHD na polskich blachach.

jareckik

Nowy
Punktów
0
Miasto
zachodniopomorskie
skyline w polsce

witam z tego co wiem to wydzialy komunikacji strasznie czepiaja sie co do tego auta i nie chca go rejestrowac bo uwazaja je za auto rajdowe - przezco nie moze byc dopuszczone do ruchu ulicznego... lecz wiadomo kazdy urzad rzadzi sie swoimi prawami... w jednym takie cos przejdzie w drugim juz nie...
a co do gratów do przekladki kiery to pasuja od 200SX

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
Ja mam MX5 sport, ktory wyprodukowano w ilosci 300szt i tylko RHD. Ani mi sie sni przekladac kiery bo to auto kolekcjonerskie. Jak mi nie zarejestruja to zostawie na angielskich blachach i ubezpieczeniu i mam to gdzies ale jesli sie uda byloby fajnie bo auto zostaje w polskim garazu. media.jpg

G4WLAK

Anglikomaniak
Punktów
21
WK nic to nie bedzie interesowac
wychodzily z kiera po naszej i to dla nich wazniejsze

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
WK nic to nie bedzie interesowac
wychodzily z kiera po naszej i to dla nich wazniejsze
Ale nie wersja limitowana Sport. Ta nigdy nie wyszla z lewa kiera. To juz nie bedzie wersja limitowana i auto straci na wartosci jako nieoryginalne. Myslisz, ze nie dam rady sie wyklocic?

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Musimy Cię zmartwić - nie ma szans

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
A ma już 15 lat?

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
1999 wiec wlasnie mu stuknie za miesiac :) Chodzi o to, ze ja na codzien mieszkam w UK a to auto wywoze do PL. Moze zrobie nim 500-1000km rocznie a moze przywioze kiedys spowrotem tutaj. Poniewaz nie mam jak ubezpieczyc w Polsce a chcialbym od czasu do czasu nim pojezdzic to pomyslalem, ze przerejestruje a tu taka lipa Panie.

Uadrol

Anglikomaniak
Punktów
11
W koncu moze cos sie ruszy niebawem:

1) Rzeczpospolita Polska w sprawie C‑639/11 oraz Republika Litewska w sprawie C‑61/12 uchybiły zobowiązaniom ciążącym na nich na podstawie art. 2a dyrektywy Rady 70/311/EWG z dnia 8 czerwca 1970 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do układów kierowniczych pojazdów silnikowych i ich przyczep, zmienionej po raz ostatni dyrektywą Komisji 1999/7/WE z dnia 26 stycznia 1999 r., art. 4 ust. 3 dyrektywy 2007/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 września 2007 r. ustanawiającej ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów (dyrektywy ramowej), a także art. 34 TFUE i 36 TFUE poprzez utrzymanie w mocy przepisów krajowych, z których wynika, że rejestracja na terytorium krajowym tych państw samochodów osobowych, w których układ kierowniczy jest umieszczony po prawej stronie – niezależnie od tego, czy są to pojazdy nowe, czy też były już uprzednio zarejestrowane w innym państwie członkowskim – jest uzależniona od przełożenia układu kierowniczego na stronę lewą.

2) Rzeczpospolita Polska zostaje obciążona kosztami postępowania w sprawie C‑639/11, a Republika Litewska zostaje obciążona kosztami postępowania w sprawie C‑61/12.

3) Republika Litewska pokrywa własne koszty poniesione w związku z interwencją w sprawie C‑639/11. Republika Estońska i Rzeczpospolita Polska pokrywają własne koszty, które poniosły w związku z interwencją w sprawie C‑61/12.

Do góry Bottom