• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mondeo czy Vectra???

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Jak myślicie, lepszym wyborem będzie mondeo mk3 2.0tdci czy vectra C 2.2cdti? Obydwa w podobnej cenie i roczniku więc dylemacik... przyznam że bardziej podoba mi się vectra jednak nie miałem jeszcze okazji jeździć żadnym z tych aut. Ma więc ktoś może jakieś doświadczenia? :)

Jacekn8

Gaduła
Punktów
0
Miasto
tarnów
Vectre odrzuciłbym chociażby ze względu na akcyze pow. 2.0. Miałem mondeo mk3 w benzynie i bardzo dobrze prowadzący się samochód, vectrą nigdy nie jeździłem

vip-car

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
Łódź
www.przekładki.pl
Miałeś mondeo w benzynie a diesel to zupełnie inna bajka koła pasowe wtryski pompy wspomagania itd itd.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
jeśli chodzi o motor to 2,2 opla moim zdaniem jest dużo lepsze od 2,0 forda
co do reszty to decyzja należy do Ciebie

Pozdro
Rafał

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
Ja bym wybrała opla ze względu na silnik jest lepszy i mniej awaryjny.

Jacekn8

Gaduła
Punktów
0
Miasto
tarnów
Każdy common rail jest wrażliwy na paliwo. W fordzie wszyscy wyolbrzymiają problem awaryjności wtrysków. Znam kilka osób co jeździ fordami na TDCi bez awarii przez kilka lat. Wszystko zależy od paliwa... Jeśli ktoś leje do baku rope ze stacji NO NAME to tak sie dzieje...

piasekk1

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Bełchatów
zgadzam sie z Toba JACEKN8 ja mom mondeo tdci 130 uzytkuje juz go 7rok i jak narazie leje tylko ropke

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
ja też znam wielu kumpli co kupuje nowe DIESLE a potem leją jakieś rozcieńczone badziewie z traktorów a po pół roku silnik ma KAPE i wszystko co zaoszczędzili (a nawet więcej) wydają na remont silnika / osprzętu :)

CHYTRY TRACI DWA RAZY :)

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
wszystko OK ,ale i tak wiecie lub nie ,ze diesle do 2003 roku byly awaryjne , obojetnie czy lalo sie paliwo z traktora czy z BP

ja osobiscie jezdze astra 2.0 diesel i nie narzekam (odpukac) zrobione ponad 25.000 km i jakos sie turla,choc powiem ze turbinka szfankuje,ale biorac pod uwage opla i forda to wybralbym teraz forda

pozdrowionka
Ps, jak po swietach ???

djmark

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Minusem silnika Opla jest pojemnosc niestety wieksza akcyza.

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
Zapomniałem dodać że nie mam zamiaru rejestrować auta w PL ani robić przekładki... tak więc problem akcyzy nie istnieje.
Chętnie kupiłbym BMW, ale możliwie świeże auto (2003 - 2004) jest okrutnie drogie. Dziękuję za porady.

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
no bo BMW to nie jest FORD czy OPEL dlatego to jest CAŁKOWICIE inna cena

adambiker

Anglikomaniak
Punktów
5
Miasto
stalowa wola/irlandia
co do forda co nie ma mu co zarzucic, eleganckie autko dosc ladna sylwetka, natomiast o awaryjnosc to tak jak pisza wyzej, jak bedziesz lal paliwo ze stacji beznynowych a nie jakies "chrzczone" to nic sie nie bedzie dzialo z silnikiem, ale nadmienie ze fordziki maja kolo dwumasowe, jesli kupisz auto ktore jzu mialo taką wymiane to smialo bedziesz jezdzil dlugi czas bezawaryjnie, najczesciej kola padaja po pzrejechaniu okolo 160tys km,

camillo8

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wejherowo
KZ1 napisał:
no bo BMW to nie jest FORD czy OPEL dlatego to jest CAŁKOWICIE inna cena

Zgadzam się... jednak jedno stare auto już mam i drugiego mi nie potrzeba :)

** Dodano: 07-04-2010, 16:12 **
p.s. Jeździłem wczoraj Vectrą ( lhd ale zawsze) i jest super :thumb:

Dzisiaj wybiorę się na przejażdżkę Mondeo i pewnie będę wiedział którym autem jeździ się lepiej.

** Dodano: 07-04-2010, 19:21 **
Wróciłem z przejażdżki Fordem i szczerze mówiąc już po 100m jazdy nim czuć że jest nieco gorzej wykonany niż Vectra. Poza tym prowadzi się pewnie i, tak samo jak w przypadku opla, czuć że jest to całkiem świeże auto. (nie to co moje stare B5)

Stolkien

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KIELCE
Jak to.... Opel od zawsze wiadomo że wynokanie wnętrza to padaka. Mondeo pod tym i nietylko tym kątem przebija OPLE. Plastiki,skóra na kierownicy, nawiewy siedzenia są baardzo dobrej ajkosci w MONDEO><

Do góry Bottom