• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mazda 6 Porady

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
Witam .

Zamierzam przelozyć Mazde 6 liste części znam i troche info wykopałem z forum ale nie ma dość ścisłych porad co zrobic dokladnie z instalacja co przełozyc . Wszystko co na prawej przelozyc na lewa? I kable z lewej przedluzyc na prawa? Ma ktoś moze jakieś foto jak ciąć grodź i jak to wychodzi tzn czy cos trzeba odcinac jeszcze zeby wyszla czy tylko wyciac ja po okreslonym kształcie . Czy trzeba wymieniac podszybie tak jak w passacie? Wiem ze silniczki z drzwi trzeba wymienic na kontynentalne badz zamienic sterowniki .

- Po zmianie instalacji w drzwiach miejscami nalezy przepinowac kostki od zamków tj zamienic tylko skrajne piny?
-Co zrobic z nagrzewnica? cos przepinowywac jakies kostki czy jak

Może ktoś coś pomoże jak zawsze :)

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
pierwsze silniczkow nie trzeba wymieniac na europe

wystarczy je obrocic ( silniczki )grodz do wyciecia cala zostawiasz po 3 cm z prawej i lewej strony zeby moc dospawac na zakladke sciane z eu

kristoff

Zaufany warsztat
Punktów
284
Miasto
Wrocław
podszybia nie ruszaj , wytnij na poczatek szybe , bedzie Ci wygodniej , sciane wytnij tak jak JARO doradzal , dookola po obwodzie , instalacja jest w miare prosta , zamieniasz i przepinowujesz zamki w drzwiach ,panele szyb i lusterka .W razie potrzeby sluze pomoca poprzez forum , mozesz rowniez zadzwonic

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
obrócic silniczki?. tzn zmienic stronami? Ok juz czaje czyli wycinając angielska grodź ciać tak zeby został rant i europejską wyciać po obwodzie i to wszystko wspawać na zakładke dobrze zrozumialem?

Nie ma nikt fotki od kąd i do kąd to wyciąć?

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
dolna czsc sciany odwiercasz,( musisz porozginac blachy , bo sa na przemian 3 szt) gorna ktora jest zgrzewana do rynny tez odwiercasz
a boki , musisz w aucie zostawic po okolo 3 cm rantu , bo tego wragmentu raczej nieodwiercisz
a w europejskiej scianie utniesz ja prawie przy slupku wtedy sciana EU wejdzie na rant blachy UK

okienko zasysu musisz wyciac po prawej a zeslepisz po lewej wycinajac ten kawalek ( znow deczko wieksze z EU) z przekladki i pospawasz on pasuje idealnie ,

pomalu niezepsuj tego auta , bo go szkoda

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
madzia

moze to ci pomorze

P3140307.jpg P3140317.jpg P3140316.jpg

P3140315.jpg P3140314.jpg P3140313.jpg

P3140312.jpg P3140311.jpg P3140310.jpg

P3140309.jpg P3140308.jpg P3140318.jpg

najlepiej kup sobie wiertlo do zgrzewow fi 8

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Temat podlinkowany do odpowiedniego tematu w dziale "Opisy Przekładek"
http://angliki.info/f82/lista-czesci-mazda-6-2004r-1360.html
Dzięki

qplanetq

Anglikomaniak
Punktów
27
Miasto
Szczecinek
swapit.nazwa.pl
tzn gorny element do rynny rozwiercam to mowa o tym prostokacie ktory widac uszczelniony na fotce? masz moze fotke od dolu rynny jeszcze bylbym mega wdzieczny:)

sivy

Nowy
Punktów
0
Miasto
szczecin
Witam właśnie skończyłem przekładkę mazdy 6 2.0 benzyna i mam kilka małych problemów po pierwsze nie działa tempomat podświetlenie na kierownicy działa czujniki przy pedałach też ,przednie szyby chodzą na odwrót ,i klimatronic troszkę coś nie tak działa chyba coś trzeba przepinować ale nie chce na wariata może coś wiecie więcej, a i przekładałem same odbłyśniki w lampach i coś nie tak z silniczkami zwariowały cały czas chodziły te od lamp a tak poza tym to ok:) a jak będziesz wspawywał nową grodź to nie zapomnij zaślepić dziury po lince od otwierania bagażnika bo woda będzie z podszybia leciała do środka ja właśnie dzisiaj to poprawiałem :p

cyranek

Anglikomaniak
Punktów
9
Miasto
Wadowice
a te czujniki to działają czy nie ?
Napisałeś strasznie chaotycznie.
klimatronic troszkę coś nie tak działa - troszkę ??? co to oznacza ?
Szyby chodzą na odwrót bo trzeba je przepinować, lusterka też.
Tempomat nie działa bo czujniki pewnie źle skalibrowane.

sivy

Nowy
Punktów
0
Miasto
szczecin
climatronic jak jest zamknięty obieg to jest fizycznie otwarty w ogóle nie przepinowałem niczego z wiązki od klimatronica ,a te szyby i lusterka to jak mam przepinować jak zamki np 6 za 1 5 za 4 itd,a tempomat to jak sie kalibruje

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
tempomat - czujniki na pedalach hamulca i sprzegla , obróć piny n silniku recyrkulacji
szyby

w kostce masz siedem pinow wzdluz
obracasz ostatni z pierwszym i przedostatni z drugim
kolorow niepamietam ale chyba
zielony z zielono-czarnym i
i czerwony z ??????( tego niepamietam )

sivy

Nowy
Punktów
0
Miasto
szczecin
a co z tym climatronikiem bo nie do konca dziala sprawnie jak obieg jest zamkniety to fizycznie otwarty to wiem ze musze przepinowac silnik od kalpy głównej a reszta jest ok ?

PAWEŁ74

Początkujący
Punktów
0
Miasto
OLSZTYN
witam
właśnie kończę pierwszą 6-tkę i mam problem z szybami oraz klimą potrzebuję dokładniejszych informacji opisu co i jak przepinować mam benzynę 2.0 2002r
cała instalacja została angielska nie chodzi centralny pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!:weez:

JARO

Zaufany warsztat
Punktów
290
Miasto
Wadowice
obroc piny w zamkach 1/6 , 2/5 , 3/4

i sprawdz teraz bezpiecznik od centralnego bo napewno go wywalilo

zurek0523

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
Jeśli chodzi o klimatronic to kostki w angolu i europie mają takie same kolory ale nie pasują w odpowiednie miejsca. trzeba albo mieć kostki pomaranczową i zieloną do europy i przepiąć przewody nie zamieniając żadnych pinów. Albo pozaginać nużki w silniczkach. Jeżeli się włoży kostki od angola do europejskiej nagrzewnicy tak jak pasują to głupieje klimatronic

PAWEŁ74

Początkujący
Punktów
0
Miasto
OLSZTYN
jaro czy chodzi o te piny w samym zamku tam na plastiku na drzwiach w tej kości?
zurek ja mam instalację od europy tylko od diesla ale kości do klimy pasują a cała reszta to szmelc
więc chyba z klimą sobie poradze a co z białą zostaje bez zmian?
prawa szyba chodzi normalnie ale sterowanie na lewych teraz drzwiach wiadomo odwrotnie co przepinować zaznaczam że sterowniczki w silniczkach przełożyłem
a co z linką gazu?

zurek0523

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mazowieckie
jak spojrzysz na przełącznik szyb od strony wtyczki to są dwa rzędy pinów tam gdzie więcej pinów nie ruszasz środkowego. zewnętrzny zamieniasz z zewnętrznym.i drugi od zewnątrz z drugim od zewnątrz. Jak instalacje masz europę to powinno grać. Linka gazu bardzo ciężko zdobyć mi się udało tylko raz podobnie jak zegary do benzyny. Narazie rozpracowuje zegary jak mi się uda dam znać. chyba że już ktoś rozpracował. Linkę robiłem sam. jak coś jeszcze od mazdy to pisz trochę nad nimi siedziałem,aczkolwiek hobbstycznie. a zamiki z przodu przepinuj przy zamkach, odbicie lustrzane ( piny z lewej na prawą uwzględniając to że w jednym brakuje kabla) pusty pin ląduje w innym miejscu

Do góry Bottom