a wiec tak, ostatnio robilem taka alfe 156 1,9 jtd 2004 rok,
w spisie rzeczy potrebnych do pzrekladki znajduje sie zamek maski otorz nie wiem jak w starszych modelach ale w moim przypadku zamek zostal angielski, mocowanie linki w zamku jest po dobrej stronie,
jako ze nie ma opisu co jak robic sprubuje napisac, jak to wszystko wyglada po kolei,
a wiec ustawiamy kierownice na prosto, nastepnie odlaczamy akumulator
najlepiej jest zaczac od kierownicy, odkrecic, air bad w kierownicy, przykrecany na dwie sruby typu torx od tylu, nastepnie wypiac kostki z zprelaczników kierownicy, i zdjac je jedna sruba plus wypust na opasce( widac go). po zdemontowaniu kierownicy, rozbieramy deske, deska mocowana jest do wzmocnienia pod deska, posiada 4 sruby na podszybi od srodka auta, w schowklu tez sa sruby do odkrecenia, tunel srodfkowy do odkrecenia po wczesnioejszym wyjeciu foteli, poniewarz blokuja dostep do srubek mocujacycvh tunel srodkowy, odkreamy, liocznik predkosci i obrotów ( u góry po jedenj srobce) po zdjeciu maskownicy sa jeszzce dwie srubki mocujace sam licznik, predkosci/obrotów. zegarki od paliwa, temperatury silnika, i czas, tez odkrecamy po wczesniejszym wyjeciu radia, wtedy odslania sie nam tez miejsc e odkrecenia srubek mocujacych panel od klimatyzacji, warto tez wyjac zaslepke od air bag pasazera i tam zobaczyc jak jest mocowana poduszka, po zdjeciu deski, odsłania sie nam widok na wzmocnienie ktore jest wykonane chyba z duraluminium, badz jakis inny stop aluminium( bardzo lekkie) odkrecamy od niego srubki mocujace cala nagrzewnice,po zdjeciu wzmocnienia, ktore jest tez zprzykrecane srubami w podszybiu od srony srodka auta,( słaby dostep do srubek typu imbus, uwaga blisko szyby), w komorze silnika odkrecamy filtr paliwa, odpinamy od niego zprewody ktore dochodza odpowioedni oopisujemy, odkrecamy tez czarna puszke ktora jest obok filtra( przekaznik swiec zarowych) dochodzi do niego gruby czernowy przewód), po odkreciou filtra mamy lepszy dostep do zprewodow klimatyzacji oraz do zprewodow idacych do nagrzewnicy ktore sa mocowane na opaske skrecaną,( oczywiscie wczesniej spuszczamy plyn chlodzacy) po odkreceniu tych elementow od strony silnika mozemy teraz smialo zdemontowac cala nagzrewnice w srodku auta, odkrecamy pedaly, sprzeglo, hamulec, gaz, odkrecamy tez serwo oraz zprewody hamulcowe ktore znajduje sie od str. silnika, wyjmujemy pedaly, pozostalo jeszcze wyjac wygluszenie od storny srodkowej samochodu, wtedy mamy juz czysta sciane grodziowa na ktorej widac wszystko co nalerzy zrobic, radze od razu zdemontowac wiazke elektryczna w komorze silnika, ta ktora idzie po podszybiu pod wygluszeniem i idzie na lewa str auta, nalerzy tez odpiac jedno złącze od komputera, od lamp, wiazke jesli mamy juz odpieta od wszystkich odbiorników musimy ja teraz wepchnąć do srodka auta, zprez otwór ktory znajduje sie po prawek stronie( nad pedałami angielskimi), majac całą wiazke w srodku auta, pzrystepujemy do odznaczenia w ktoyrm miejscu ma byc stelarz z pedalami europejskimi, po lewej stronie sciany grodziowej ztreba wyciac otwór nieco mniejszy od samego stelarza do ktorego sa pedały przymocowane, mocujemy (sciene grodziowa ktora jest wraz z pedalami) otwory po prawej stronie zaslepiany, teraz cala wiazke ktora mamy w srodku auta puszczamy po lewej stronie do komory silnika, nalerzy tez wiazke rozplesc poniewarz braknie nam okolo 70cm do komputera, ja to przedluzalem, nie znalazlem innego wyjscia. nastepnie mocujemy europejska nagrzewnice, wkladamy wzmocnienie pod deska, mocujemy je tak jak bylo angielskie mocowane,ukladamy wiazke elektryczna w srodku auta. wiazke oczywiscie odwracamy o 180 stopni, wiazke idaca do tylu auta po progach tez odwracamy, ja robilem tak ze wyjmowalem ja cala i zamienialem miejscami, potem nalerzy tylko doprowadzic i skrzyzowac kierunkowskazy i zpredluzyc wiazke ktora idzie do lamp bedacych w klapie bagaznika. przewody do air bag sa dosc dlugie wiec nie muysimy ich przedluzac. ocxzywiscie wiazki do zamiany z dzrwi do drzwi, a nastepnie zamiane pinów w dwoch kostkach, co do szyb to nie ma problemu poniewarz kazda szyba ma swoj zprelacznik wiec mozna go odkrecic i pzreykrecic we wlasciwe miejsce w panelu sterowania szybami. aby okdrecic maglownice tzreba okrecic kilka srubek a nawet zdjac pzredniua rure wydechowa idaca od kolektora wydechowego, aby ulatwic sobie opuszczenie sanek( dosc duzo roboty z sankami duzo odkrecania srubek). po zamontowaniu deski montujemy kierownice wraz z przełącznikami, air bagiem i oslonami na kierownice, wkladamy dywan, fotele, przykrecamy pasy do fotela po tym jak wczesniej je wykrecilismy,( nie naleerzy zdejmowac calych plastikow z fotela aby odkrecic pas, jest maly panelik a pod nim sruba od pasów). wracajac do komory silnika, duzy problem bynajmniej mnie tak spotkalo sprawiaja przewody od klimatyzacji, a mianowicie ja zostawilem angielskie, trzeba bylo je troche powyginac aby spasowaly, słaby dostep bo zaraz obokj jest serwo.
ogolnie auto nie jest trudne ale wymaga poswiecenia dosc duzej ilosci czasu,