• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

LAND ROVER FREELANDER - Temat zbiorczy

Iro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
witam przewertowałem ten temat ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedz jak przerobic centralny aby najpierw otwierały sie drzwi od kierowcy.Zdaje sie ,że rys00 wypowiadal sie w tej sprawie ,że trzeba przełozyc 5 przewodów przy przednich słupkach z białych wtyczek.
tylko,że u mnie są dwie nwtyczki czarna i siwa a poza tym to w tej siwej jest 6 przewodów.natomiast przewody króre idą bezpośrednio do zamka sa wpięte zarówno w czarną jak i w siwą wtyczkę .
Więc prosba do rys00 lub kogoś innego kto juz to przerobił o radę.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
w prawej czarnej wtyczce wypinujesz albo jesli siedza ciasno ucinasz 3 kabelki (czarno-czerwony.czarno żółty,czarno-fioletowy)i wkladasz w lewa czarna a z lewej czarnej jeden czarno-czerwony)w prawa wtyczke. w białych kostkach trzeba zamienić stronami filetowy tak jak na fotce

** Dodano: 21-09-2009, 22:06 **
biało-fioletowy*

Załączniki

• obraz_001a_135.jpg
    obraz_001a_135.jpg
    56,8 KB · Wyświetleń: 425

Iro

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Dzięki bardzo .
mam natomiast inny ,poważniejszy problem.Po przekladce auto pali jak chce.Np 20 razy z rzedu pali bez problemu a po jakims czasie rozrusznik kreci a auto nie pali. :ke:
Po odczekaniu jakiegos czasu np. pół godziny znowu pali. i tak codziennie.
podejżewam problem z immobilajzerem lub alarmem ale nie wiem gdzie szukac usterki.Moze ktoś się spotkał z takim objawem.
Freelander 2001 2,5 v6.

Migi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Wadowice
www.mrugacz.com
Witam wszystkich
Jestem w trakcie przekładki freelandera 2001r benzyna, przymierzam się do przełożenia pompki sprzęgła z prawej na lewą, chciałbym wymienić wężyk który idzie od pompki do drugiej pompki przy skrzyni ale nie widzę żadnego odpowietrznika. Moje pytanie : czy gdzieś jest odpowietrznik ukryty czy może samo się to jakoś odpowietrza ??

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
nie ma odpowietrznika ,jeśli bedziesz skracał ten przewód i układ sie zapowietrzy jedyny sposób to wypiąć wysprzeglik i recznie wciskac bolec,na pompce w tym czasie zdiać lub poluzować tą gumową czapke,kilka razy wcisnąć i odpowietrzone,:eek:kulary:

** Dodano: 02-10-2009, 10:32 **
Iro sprawdz czujnik położenia wału

Migi

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Wadowice
www.mrugacz.com
Dzieki rys00 juz koncze wszystkie uklady odpowietrzone, zostalo jeszcze pare drobiazgów pozdrawiam

** Komentarz dodany przez: Marlena: 05-10-2009, 21:40 **
Dziękując możesz pochwalić posta.

anikton

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Londyn
Marlena napisał:
Człowieku czy zdajesz sobie sprawę czym ryzykujesz wstawiając maglownicę od opla do freelandera? Maglownica od opla nie wytrzymuje przeciążeń we freelanderze. I po jakimś czasie osoba eksploatująca to autko może stracić życie.

Ostatnio moj koles przerobil 2001 freelandera gdzies w Wwie wlasnie na kolumnie Opla. Pokazywano mu obie kolumny-tj Opla i Land Rovera - wygladaly identycznie i zapewniano ze to jest ten sam wyrob-podobno jest nawet ten sam nr katalogowy. Ile w tym prawdy? Pytam bo tez mysle o sprowadzeniu TD jako, ze na stale mieszkam w UK a dosyc mam wynajmowania< na co dzien w Pl tata by nim smigal>

PS Rys00 lub Marlena- Co u was byloby tansze w kwestii przerobki? Sprinter czy Transit? T4/t5 czy Viano?
pozdro

Marlena

Zaufany warsztat
Punktów
80
Miasto
Rawa Mazowiecka
www.przekladkianglikow.pl
To nie jest ten sam wyrób. Magiel od opla nie wytrzyma przeciążeń freelandera.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
chyba pokazywał ci dwa magle od opla bo nijak do siebie nie są podobne no może troche środkowa osłona gumowa,numery katalogowe też inne są,to sie nie nadaje do bezpiecznej jazdy,

** Dodano: 02-12-2009, 20:59 **
a tak do opla sa rożne rodzaje ok 5 ale żadna nie jest podobna do oryginału

Załączniki

• trv_170_758.jpg
    trv_170_758.jpg
    8,4 KB · Wyświetleń: 1506
  • trv_170_g_855.jpg
    trv_170_g_855.jpg
    8,6 KB · Wyświetleń: 1503
  • magiel_opel_207.jpg
    magiel_opel_207.jpg
    12,3 KB · Wyświetleń: 155
  • opel_trv_993.jpg
    opel_trv_993.jpg
    14,6 KB · Wyświetleń: 156
  • gowka_opel_621.jpg
    gowka_opel_621.jpg
    27,7 KB · Wyświetleń: 152

Grabarz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
witam ,
mam parę pytań odnośnie freelandera ;
- jak się fachowo nazywa klamka do otwierania maski , bo naszukałem się bezskutecznie na alledrogo , no chyba że dostępna tylko w serwisie (chyba że jest jakiś patent na przełożenie , choć nie wydaje mi się
- jak przerobić puszkę od nawiewu , wersja bez klimy (jeśli ktoś miałby zdjęcia byłbym bardzo wdzięczny)
- czy klamka zewnętrzna z zamkiem jest przekładalna z drzwi prawych do lewych , czy trzeba kupić nową
- jeśli ktoś mógłby doprecyzować temat przerobienia lamp byłbym wdzięczny , bardzo mile widziane foto z opisem (póki co mam na lampach naklejki z promu , ale to doraźne rozwiązanie)
z góry dzięki za pomoc :)

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
klamka nazywa sie fachową rączka lub dzwignia bądź klamka do otwierania maski :) jak zwał tak zwał raczej małe szanse na kupno ale tym sie nie martw bo europejskie wersje też maja po prawej stronie,możesz zastosowac jeśli bardzo chcesz od innego samochodu,puszke bez klimy jak dobrze sie jej przyjżysz też przerobisz bezproblemowo,przeróbka polega na przecieciu jej w dwóch miejscach o obrócenie i sklejenie pistoletem z silikonem na gorąco bo nie bedzie Ci sie opłacało kupować do jednej obudowy bardziej profesjonalnego urządzenia,klamke zewnętrzna trzeba kupić wkładka pasuje można przełożyć tylko z prawej strony zostanie dzura,lampy na szybko zrobisz jak podegniesz na zewnątrz górne skrzydełko żarówki i obrócisz żarówke max w prawo,bardziej profesjonalnie to muszisz wyjąć lampy i przerobić mocowanie żarówki :eek:kulary:

Grabarz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
rys00 napisał:
klamka nazywa sie fachową rączka lub dzwignia bądź klamka do otwierania maski :) jak zwał tak zwał raczej małe szanse na kupno ale tym sie nie martw bo europejskie wersje też maja po prawej stronie,możesz zastosowac jeśli bardzo chcesz od innego samochodu,puszke bez klimy jak dobrze sie jej przyjżysz też przerobisz bezproblemowo,przeróbka polega na przecieciu jej w dwóch miejscach o obrócenie i sklejenie pistoletem z silikonem na gorąco bo nie bedzie Ci sie opłacało kupować do jednej obudowy bardziej profesjonalnego urządzenia,klamke zewnętrzna trzeba kupić wkładka pasuje można przełożyć tylko z prawej strony zostanie dzura,lampy na szybko zrobisz jak podegniesz na zewnątrz górne skrzydełko żarówki i obrócisz żarówke max w prawo,bardziej profesjonalnie to muszisz wyjąć lampy i przerobić mocowanie żarówki :eek:kulary:

wielkie dzięki :) , co do klamki otwierania maski zaskoczyłeś mnie , choć już różne dziwactwa widywałem ( w samuraiu otwieranie maski mam w schowku :D ) , puszkę muszę obejrzeć dokładnie w takim razie i albo przejadę pistoletem , albo podrzucę kumplowi który zawodowo naprawia wszelkie plastiki - głównie samochodowe , klamki zewnętrzne nabędę i mam nadzieję że nie napotkam już żadnych niespodzianek
pozdrawiam

Freelander

Nowy
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
rys00 napisał:
Zależy który rok do 2002 potrzebujesz tylko maglownice,i obudowe klimatyzatora która zresztą możesz przerobic,i nakładki na deske,jeśli chcesz zrobić na tip-top to dochodzi :lampy przednie (można przerobić),licznik, klamka zewnętrzna z wkładką,
od 2004 do wymiany deska,reszta czyli przewody hamulcowe do przedłużenia,przewody wspomagania jeden wydłużasz drugi zawijasz,przewody klimy do wymiany lub przedłużasz,najwiecej zabawy jest z instalacja elekryczna,skracanie i wydłużanie :haha:

** Komentarz dodany przez: Marlena: 01-08-2009, 21:14 **
Temat podlinkowany do odpowiedniego tematu w dziale "Opisy Przekładek":
http://forum.angliki.info/opis-landrover-freelander-vt236.htm
Dzięki.

WITAM!

Mam pytanie i prośbę czy mógł byś przybliżyć temat przekładki freelandera po 2004r?? Jakie są potrzebne części, czy deski nie da się przełożyć jak w starym freelanderze?? Czy trzeba ją kupić?? Z góry dziękuję za odpowiedź

agimx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdynia
ponownie chcialbym zapytac o te maglownice, jak wszyscy tutaj pisza ,ta magiel od Opla to samobojstwo, oryginalna maglownica to koszt rzedu 2k , istnieje jakas alternatywa? gdzies czytalem ze jest inny zamiennik ,wytrzymalszy od tej oplowskiej , na alledrogo oglaszaja sie panowie ktorzy sprzedaja magiel oplowska z instrukcja 100% bezpiecznej jazdy po zamontowaniu ich sposobem,

Freelander

Nowy
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
Witam ponownie! :t3:

[/b]rys00 Proszę Cię o pomoc Jak wygląda ta przekładna Freelandera PO 2004r ?? Deskę trzeba kupić nową nie przekłada się tak jak w starym Freelanderze?? Przybliż coś w tym temacie, co robi się inaczej, pozdrawiam

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
Nakładke deski tylko nową ok 2 tys albo swoja dać do przerobienia od 1100-1500 zł plus przerobienie poduszki (ma inaczej wyprofilowaną góre),i nie kombinuj z szukaniem zamiennika z maglownicą z rodziny opla ,dał byś swojemu dziecku w prezencie wyrób czekoladopodobny ?

** Dodano: 12-12-2009, 13:07 **
Sorki za nieco szorstki dopisek ale większość dzwoniących mimo że odradzam to i tak wchodzą w te magle oplowskie a później przyznają że gdyby wiedzieli że to nie to samo i nic do niczego nie pasuje ( ciecie spawanie wiercenie skracanie piłowanie,przewody prężą odstaja końcówki drążka wykręcone trzymaja na 3-5 zwojów) o dali by sobie spokuj i dołożyli te 1500 zł,a to nie koniec problemów,ale o tym już nie chce mi sie pisać :wack:

Freelander

Nowy
Punktów
0
Miasto
Przemyśl
rys00 dzieki za odpowiedź, chodziło mi właśnie o tą deskę;) :thumb: Co do maglownicy to nie bawie się w takie rzeczy :weez: Jeszcze raz dzieki!! A jeszcze mam pytanie, słyszałes że angliki mozna do końca roku rejestrować, potem już koniec dobrego?? Nie wiem ile w tym prawdy, ale znajomy załatwia teraz papierkowe sprawy by zdążyć do końca roku.

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
nie prawda ta plotka ma już jakieś 5 lat

waldis75

Nowy
Punktów
0
Miasto
wielkopolska
Z tym maglem od opla to rys00 ma racje :thumb: , sam sie go radziłem w tej kwestji. Tam nic nie pasuje mimo tego co mówią tak zwani "specjaliści" Mocowania są przesunięte o jakieś 4 cm, no i wyjście na sztyce też jest za krótkie. Chociaż podobno są różne te przekładnie. Ja po szybkim obejrzeniu kupiłem uzywaną oryginalną, i jestem zadowolony. Dobrze że tę od opla miałem za darmo na przymierzenie. Podobno te oplowskie mocują z jednej strony na płytkach z grubej blachy, więc wiecie jak to wygląda. :dol:

Do góry Bottom