• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Lampy i ich przerobienie lub wymiana

drekke

Gość
Punktów
45
Miasto
Wąsosz
www.http
Obie przesłony przerabiamy identycznie, bez znaczenia czy prawa czy lewa, jeśli jest płaska wystarczy odwrócić, jeśli wypukla wystarczy oszlifować, potem nieco obniżyć bo będą świecić wyżej. Warto zaznaczyć sobie np markerem żeby szlif był prosty, jeśli będzie poszarpana linia odcięcia lub kąt będzie niewłaściwy, nie ustawisz świateł prawidłowo.

Danavan

Początkujący
Punktów
0
LEWA ZASŁONA - LEWE LAMPA PRAWA ZASŁONA - PRAWA LAMPA - PATRZĄC OD PRZODU POJAZDU.
Czy podpowie ktoś co, gdzie i jak zrobić, aby było dobrze?
Mazda6.

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Przesłona umożliwia ustawienie lampy aby świeciła na "płasko". Ustaw w obu na wprost. Utnij te uszy aby nikt już tego nie przestawiał. Najlepiej te przestawiane przesłonki przyklej na stałe np. Poksipolem. Potem małą szlifierką przeszlifuj na odwrotną stronę. Najlepiej to zadzwoń i wytłumaczę o co chodzi bo ciężko to opisać.
Jak Ci się wydaje to zbyt trudne to wyślij mi te blaszki to Ci przerobię.

Danavan

Początkujący
Punktów
0
OK TO CZEGO SIĘ DOWIEDZIAŁEM POZA FORUM.
Otóż, nie wiem czy to kwestia "rodzaju przesłonek czy szczęścia czy czegokolwiek, ale natknąłem się na coś takiego.
sprawa ma się tak:
Do soczewek ksenonowych jest montowana nieco inna przesłona (o troszkę innym kształcie krawędzi), ale jest ona również przesuwna. Okazuje się, że ruchomość przesłony jest zastosowana po to, aby jadąc do kraju, gdzie panuje ruch po przeciwnej stronie, niż przystosowane jest do tego nasze auto, bierzemy śrubokręt i w łatwy sposób po zdjęciu dekielka przesuwamy przesłonę w górę, aby "obciąć" wiązkę światła (zastosowaną do doświetlenia pobocza) i tym samym nie oślepiać kierowców z naprzeciwka (np. w ruchu lewostronnym).
Tak więc :
W przesłonki przestawiam na odwrót, LEWA PRZYSŁONKA - W GÓRĘ, aby odciąć wiązkę światła dla nadjeżdżających pojazdów z naprzeciwka, PRAWA PRZYSŁONKA -W GÓRĘ, ABY OŚWIETLAŁO POBOCZE. JEŻELI CHCĘ ZNÓW NA UK TO OBIE OSŁONKI W DÓŁ WTEDY MAMY ODWROTNY EFEKT.

Od początku mi to nie pasowało bo, gdy oglądałem zdjęcia przerabianych przysłonek to wyglądały zupełnie inaczej. Poza tym obie przysłonki są identyczne, tak więc nie rozumiem, jak wersja europejska miałaby się różnić. Tak więc dziękuję wszystkim za chęć pomocy, pozdrawiam!

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Czyli mam rozumieć że uważasz że wystarczy przestawić przesłonki i już będzie LHD, bez żadnego cięcia czy szlifowania?

Danavan

Początkujący
Punktów
0
Tego nie powiedziałem, ale póki nie będą rejestrować anglików to, to rozwiązanie mi wystarczy. Nie będę raził, a więc jest połowa sukcesu. Chyba, że jesteś w stanie wyjaśnić mi, który kawałek trzeba zeszlifować to póki nie złożyłem lampy to z chęcią wykonam tą operację, aby oszczędzić ponownego późniejszego rozklejania lampy.

W wolnej chwili prosiłbym o zerknięcie na pw, może tam w którymś ze zdjęć udałoby Ci się pokazać co i jak trzeba zeszlifować. Z ogromną chęcią bym to podesłał do Ciebie i zapłacił, ale okropnie goni mnie czas.

Ostatnia edycja:

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Napisałeś że obie przesłonki są takie same więc nie rozumiesz jak mogły by różnić się od europejskich. Więc skoro uważasz że się nie różnią to chyba uważasz że nie trzeba ich przerabiać. No bo po co przerabiać jak się nie różnią.
W drugim poście piszesz że póki nie będą rejestrowali anglików to taka sytuacja Ci wystarczy, a jeśli będą rejestrować to nie wystarczy?
Jak je przerobić:
Z lewej strony jest niżej z prawej wyżej. Po przerobieniu ma być odwrotnie. Prawa ma być niższa i trzeba ją zeszlifować. Lewą natomiast "podnieść" czyli zaślepić w tym celu można użyć przestawianej przesłonki.
Obie blachy czyli i ta do lewej i ta do prawej lampy mają być tak samo przerobione.

Danavan

Początkujący
Punktów
0
Goni mnie czas jak wspominałem, a chcę pozbyć się naklejek na lampach, aby nie oślepiaç. Malowałem środki lamp,więc chęcią zrobić z tymi przysłonami. Jeżeli dobrze zrozumiałem to ma to wyglądać tak :

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
za ostro na środku przyłóż jedną do drugiej i odrysuj skos

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Tak właśnie. Jednak tak jak napisał Rysiu łagodniej ze skosem.

Danavan

Początkujący
Punktów
0
Proszę tylko o potwierdzenie czy dobrze robię i przystępuję do roboty.
Otóż Obecnie wygląda to tak, że przesuwając przysłonę, obniża się "po lewej stronie przysłony" czyli strony pobocza, a po stronie pojazdów z naprzeciwka jest ta blaszka wyżej. Ma to wyglądać tak, że zasłaniam przysłonę, żeby było na równi (czyli zasłonięta przysłona podbije światło od strony pobocza tak?) i mam zeszlifować kawałek blaszki niżej od strony pojazdów nadjeżdżających z naprzeciwka?. Nie wiem czy jest to zrozumiale napisane.

Wstawiam więc zdjęcie.
Ostatnie pytanie to czym to zeszlifować najlepiej.
Czy takim kamieniem da radę?

czy lepiej

rys00

Zaufany warsztat
Punktów
493
Miasto
łódzkie
hehe nie studiowałeś czasem na politechnice ? moja córka jak piecze ciasto to gramy przelicza na procenty i na blacie leży kalkulator, druga po uniwerku sypie na szklanki, dobra do tematu bo temat prosty
masz fabryczną linie po opuszczeniu przesłony musisz zrobić identyczną po dugiej stronie (lustrzane odbicie) po wycięciu /wypiłowaniu podnosisz przesłone i zabezpieczasz
79922701373702688265.jpg

Danavan

Początkujący
Punktów
0
Hehe to wesoło masz z córami!
Czyli ma to wyglądać tak?

Załączniki

• 20150519_114332.jpg
    20150519_114332.jpg
    342,9 KB · Wyświetleń: 49

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Tak, tak, właśnie TAK!!!

Danavan

Początkujący
Punktów
0
Hehe rozumiem nerwy i "uszczypliwość" :oops: Wierzę, że bardzo ciężko było mi to wytłumaczyć, ale mimo wszystko wspólnymi siłami udało się! Dziękuję bardzo @apollo i @rys00 za cierpliwość i naprowadzenie. No nic zabieram się za robotę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

mądruś

Nowy
Punktów
0
Miasto
leśnica
Lampy, które da się przerobić bez ponoszenia kosztów:

Alfa Romeo 166 (do obrócenia przesłonka)
Audi A4 B5 (po FL) jest przysłona więc wystarczy przestawić i jest europejskie
Audi A4 B6 (są dwa rodzaje jedne z przysłoną drugie bez), bez przysłony z roczników 2004 wtedy trzeba przerabiać
Audi A6 C5 (reflektory w których trzeba rozkleić szkło aby przerobić)
Audi Q7
Audi TT
BMW Seria 5 w model E39
nie trzeba nic rozklejać, na lampach jest specjalna zaślepka pod która jest mechanizm. Wszystko możną zrobić bez użycia jakichkolwiek narzędzi :) i bez zdejmowania lamp
BMW E90 (reflektory w których trzeba rozkleić szkło aby przerobić -xenon)
Citroen Berlingo II -zmiana kąta padania światła
Fiat Marea - do obrócenia blaszki
Fiat Punto 2 - blaszki do obrócenia
Ford Mondeo MK3 -wystarczy wymienić odbłyśnik
Landrover Freelander - zmiana kąta padania światła
Mazda 6 -przełożyć soczewki
Opel Omega BFL (xenony)
Opel Omega B przed liftem -94-99 xenony
-do obrócenia przesłonka w soczewce
Opel Vectra C
Peugeot 407 (soczewki)
Peugeot 807 (soczewki)
- obrócenie blaszek o 180 stopni
Peugeot Partner II -zmiana kąta padania światła
Skoda Octavia II (reflektory w których trzeba rozkleić szkło aby przerobić)
VW Passat B5FL (reflektory w których trzeba rozkleić szkło aby przerobić)
VW Passat B6 (model po 2005) (reflektory w których trzeba rozkleić szkło aby przerobić)

Lampy, które da się przerobić tanim sposobem:

Fiat Ducato-1994-2002
-wystarczy wymienić same szkła
Ford Mondeo Mk2 (96-00) -wymiana samych kloszy
Opel Astra H wystarczy wymienić odbłyśnik
Peugeot Boxer 1994-2002 -wystarczy wymienić same szkła
Renault Laguna II (xenony) (kupno zwykłych i zrobienie z dwóch jednej)
Renault Laguna II wystarczy wymienić odbłyśnik (niestety przez cięcie lampy)
VW Bora wystarczy wymienić odbłyśnik
VW Golf IV wystarczy wymienić odbłyśnik
VW LT 1996-2006 (wymiana kloszy)
Volvo s60, s80, v70 - (wymiana samych szkieł)

Lampy, których nie da się przerobić (trzeba kupić w wersji kontynentalnej):

Citroen Jumper 1995-2002
Citroen Xsara Picasso
Fiat Bravo
Landrover Freelander po lifcie(2004 i w górę)
Mercedes Sprinter 1996-->
Nissan terrano II
Opel Corsa - Combo
Opel Vectra B
Opel Zafira A
VW Passat B5 przed FL

Proszę dopisywać modele aut których nie ma na liście.
witam co dokładnie trzeba zrobic z lampami z audi a6 c5 wersja anglik

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
a czego dokładnie nie wiesz?

apollo

Zaufany warsztat
Punktów
73
Miasto
Konin
www.przerabiacze.pl
Z przysłoną soczewki trzeba zrobić to co w przypadku innych lamp soczewkowych czyli ją przerobić. Należy to zrobić tak mniej więcej, jak jest to opisywane w poprzednich postach.

Do góry Bottom