• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II Różnice pomiędzy częściami do przekładki - diesel vs benzyna

olymp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WLKP
Witam wszystkich Forumowiczów :)
Jestem nowym użytkownikiem na forum, choć w zasadzie przeglądałem je już od długiego czasu, z racji bardzo bogatego zasobu informacji, jakie można tu znaleźć. Przyszedł wreszcie czas na zarejestrowanie się :)
Długo zastanawiałem się nad kupnem auta w wersji angielskiej i przystosowania go do ruchu prawostronnego. Z forum dowiedziałem się jakie części wymagane są do podjęcia próby przekładki.
Wybór padł na Lagunę II, którą zakupiłem kilka dni temu.
Wcześniej natomiast nabyłem części do "przekładki".
I tu zrodził się problem.
Części zostały zdemontowane z laguny z silnikiem 1,9 dci natomiast moje auto to laguna 1,8 16v. Zdobyłem numer do pewnego mechanika, który zajmuje się zabiegiem przerabiana aut. Poinformował mnie, że w zasadzie nie ma różnicy pomiędzy częściami z auta o silniku diesla oraz benzyny.
Wyczytałem jednak, że na pewno licznik będę musiał nabyć inny, gdyż nie pasuje on do wersji benzynowej. Czy występują jeszcze jakieś istotne różnice pomiędzy częściami z wersji diesla a benzynowej? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
pedał gazu beznyna a diesel są takie same :)
różnica to licznik ale te nie są drogie

Pozdrawiam
Rafał

olymp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WLKP
Dziękuję Panom za rozwianie moich wątpliwości:gora:
Rodzą się niestety a może stety kolejne. Otóż wyczytałem tu na forum, że różnica jest w długości przewodów od maglownicy. Rozumiem, że należy zakupić odpowiednie czy można jakoś wykorzystać te z wersji diesel?
Kolejne pytanko to pionowa podpora wzmocnienia deski. Jest ona mocowana do tunelu środkowego. Czy blachę, do której jest ona przykręcona trzeba przyspawać do tunelu (po przeciwnej stronie) czy można ją przykręcić bądź też zastosować w tym wypadku lepsze rozwiązanie czyli przynitować. Nie wiem czy śruby bądź nity nie będą kolidowały z elementami znajdującymi się pod tunelem, stąd to pytanie.
Pozdrawiam.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
przewody można przekuć ciśnieniowo i będzie git
co do wzmocnienia to dowolnie jak to zrobisz ma się trzymać i tyle

Pozdr
Rafał

olymp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WLKP
Hmm, nie za bardzo rozumiem co kryje się pod pojęciem "przekuć ciśnieniowo".
Inna kwestia (choć nie wiem czy mój tytuł tematu jest adekwatny do treści) tyczy się kolejnych "problemów". Moja lagunka nie jest wyposażona w system esp, i jest to chyba przyczyną tego, iż serwo w angliku posiada dwa czujniki, natomiast serwo jakie zakupiłem z przekładką nie ma żadnego. Należy wymienić serwo na odpowiednie z czujnikami czy można zamontować to okrojone?

Kolejne pytanie dotyczy klimatronika.
Laguna posiada klimatronik, i doliczyłem się 6 silniczków sterujących położeniem przysłon. "Klimatronik", który zakupiłem nie posiada jednego silniczka pomiędzy nagrzewnicą a silnikiem dmuchawy (zdjęcie poniżej obrazuje silniczek i klapki w angliku, mój klimatronik tego nie posiada). Wydaje mi się jednak, że raczej nie jest to klimatronik lecz zwykład klimatyzacja. Czy dobrze myślę? Jeśli tak to czy wystarczy dołożyć od klimatronika z wersji angielskiej silniczek, przesłony oraz instalację?
Pozdrawiam.

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
249
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
tak serwo musi być z czujnikami jak coś mamy takie na stanie i możemy odsprzedać w dobrej cenie
co do przekucia można wyjąc przewody z angola i europy i podjechac do zakładu zajmującego się ciśnieniowym przerabianiem przewodów czasem maszynki mają także serwisy klimy lub większe warsztaty
co do nagrzewnicy podeślij mi fotki z angola i europy a powiem Ci co i jak przerobić

Pozdrawiam
Rafał

olymp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
WLKP
Witam wszystkich i z góry przepraszam za długą nieobecność skutkującą brakiem odpowiedzi na powyższy post, ale niestety wynikło kilka osobistych problemów...
Czas jednak wracać do pracy przy aucie, więc również kontynuacja tematu jest wskazana.

Na wstępie chciałem wspomnieć o przewodach wspomagania. Jednak odpuszczam sobie ich zakuwanie gdyż taki zabieg wyniósłby mnie jakieś 130zł a za taką kwotę można dostać "oryginały" na znanym portalu aukcyjnym :gora:

Druga sprawa tyczy się serwa. I tu słowa kieruję do zweckform'a. Pisałeś wyżej, że posiadasz takie serwo, więc jeśli jest to nadal aktualne to chętnie bym z Tobą o nim porozmawiał:)

Kolejna ważna sprawa na dobre wiążąca się z moim tematem dotyczy licznika. Moja Lagunka posiada silnik 1.8 a mam do kupienia licznik od wersji 1.6. Organoleptycznie stwierdzam, iż pomiędzy nimi nie ma żadnej różnicy. Czy jednak po zamontowaniu licznika z 1.6 do 1.8 wszystko będzie grało?

No i ostatnia na dziś kwestia tyczy się klimki.
Kolego zweckform, pisałeś, że byłbyś w stanie pomóc mi w transformacji mojej manualnej klimki do klimatronika. Czy jest to nadal aktualne? Jeśli tak z przyjemnością podrzucę fotki na forum bądź też na maila.
Pozdrawiam.

bench77

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Katowice
jeszcze sie roznią przewody od wspomagania nie chodzi mi o dlugosc bo akurat kupilem z diesla a potrzebowalem do benzyny i byly takiej samej dlugosci tylko ze w przewodzie z diesla nie bylo czujnika ktory jest na przewodzie z beznyny, musialem go przespawac chyba ze to zalezy od wersji samochodu

Do góry Bottom