• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II jak zmienić fotele na europejskie?

yzrej

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Posiadam przełożoną Lagunę II Ph I (przed liftem).
W aucie nadal są angielskie fotele, jedyne co zostało zmienione to przełożony czujnik zapięcia pasów wraz z obudową, kabel został ucięty przy zapięciu z prawej strony, przedłużony i podłączony do zapięcia z lewej.

Mam fotele z wersji europejskiej, prawy fotel jest razem z pasem bezpieczeństwa i tym plastikiem na słupku, natomiast lewy jest bez pasa i bez napinacza tego przy mocowaniu pasa (przy zapięciu jest).

Jak przełożyć te fotele, czyli czy trzeba coś zmieniać w instalacji?
Czy brakujący napinacz w europejskim fotelu kierowcy mogę przełożyć z angielskiego fotela kierowcy?
Rozumiem, że pas odkręca się od napinacza... ?

Proszę o łopatologiczne wyjaśnienie czy wystarczy zamienić fotele i instalacja będzie pasować, czy trzeba coś przerabiać a jeśli tak to co?

yzrej

Początkujący
Punktów
0
Poczytałem o przekładaniu wiązek od foteli, poduszek i wydaje mi się to dość skomplikowane.
Pomyślałem, czy nie lepiej będzie zmienić tylko fotel z lewej strony, czyli europejski kierowcy.
Czy wtedy trzeba coś rzeźbić we wtyczce pod fotelem, czy będzie pasował?

Na fotelu po prawej stronie zmieniłbym tylko tapicerkę, bo moja jest w dużo gorszym stanie, czy da się to zrobić i czy to bardzo skomplikowane?

Miałbym dwa fotele z regulacją podparcia lędźwi, oba z nową tapicerką i bez grzebania w kablach i obszedłbym problem brakującego napinacza bo bym zamontował do fotela kierowcy ten pas co jest.

Co radzicie koledzy?

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Zamieniając fotel z lewej strony musisz też przełożyć wiązkę z pasażera do kierowcy i odwrotnie. Wiązki od airbagów muszą zostać na swoich miejscach.
Zrobiłem podobnie jak ty, tylko muszę jeszcze napinacze powymieniać. Czyli u kierowcy dwa napinacze do którego podłącza się kostki, a u pasażera jeden napinacz przy tunelu środkowym z kostką, a przy drzwiach zwykły bez kostki.
Jeszcze nie przekładałem wiązki foteli, więc dokładnie nie opiszę co z czym.
Napinacz z angielskiego kierowcy nie będzie pasował do europejskiego kierowcy.

yzrej

Początkujący
Punktów
0
Zdecydowałem, że nie będę się bawił z przekładaniem kabli.
Prawy fotel zostaje angielski z dwoma napinaczami, podparciem lędźwi, zamienię tylko tapicerkę z europejskiego bo ta jest przepalona papierosem i poprzecierana.
Natomiast lewy fotel wywalę i zamontuję europejski z podparciem lędźwi, ładną tapicerką, tylko że posiada on jeden napinasz przy zapięciu od strony tunelu a drugiego brak, ale chyba z przymocowaniem pasa nie powinno być problemu...
Zastanawia mnie jedynie czy lewy fotel europejski będzie pasował w miejsce lewego fotela angielskiego, chodzi mi o podpięcie wtyczek.

salceson

Początkujący
Punktów
0
Miasto
slask
zostaw stelaż angielski
podp lędźwi załóż tylko do niego

będzie mniej wyruchany

napinacz lewy kierowcy można kupić obecnie w dobrej kasie

pas będzie pasował

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Dokładnie zostaw fotel, nie odkręcaj. Dołóż tylko regulację lędźwiową i wymień tapicerką tam gdzie trzeba. Da się to wszystko zrobić bez odkręcania foteli.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Ja w takim przypadku i tak bym się pobawił, dokupił napinacz i zrobił instalację tak jak ma być. Bo podczas codziennej jazdy być może to nie przeszkadza, natomiast podczas wypadku dwa napinacze po stronie lewej są po to żeby docisnąć kierowcę a nie pasażera, chyba bezpieczeństwo jest najważniejsze, prawda?

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
Tak tak bezpieczeństwo najważniejsze, ja auto odebrałem po przekładce to akurat to nie było zrobione, dokupiłem napinacze europejskie. Czekają tylko na wymianę, a muszę znaleźć kumatego elektronika i kanał do odkręcenia foteli.

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
muszę znaleźć kumatego elektronika i kanał do odkręcenia foteli.
Bez przesady, byle Pan Edzio elektryk da sobie z tym radę bo tam nie ma nic skomplikowanego, a fotele w Lagunach zawsze odkręcałem ręką leżąc na boku i sięgając ręką, do Laguny ogólnie kanał jest zbędny

michael

Anglikomaniak
Punktów
2
Miasto
UK
No chyba, że będę patrzył mu na ręce, bo już raz zaufałem mechanikowi i musiałem poprawiać. Dużo przekładania tych kabli? Dzień czasu wystarczy na zrobienie?

yzrej

Początkujący
Punktów
0
Czy da się zostawić lewy stelaż angielski i przełożyć z europejskiego tylko podparcie lędźwi?
Jeśli tak, to by mocno ułatwiło mi pracę, bo w sumie siedzisko mam dobre, tylko oparcie poprzecierane i bez podparcia :)

Drugie ważne pytanie: jak zdjąć ten plastik z siedzenia?
Doszedłem jak odkręcić dźwignię do regulacji wysokości, ale co dalej?

Do góry Bottom