• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II '01 po przekładce usterki

Bogusław

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Właśnie odebrałem Lagunę i nasunęło mi się kilka pytań,
Czy jest to standardem przekładek że:
wymienia się tylko tarcze licznika a przebieg pozostaje w milach,
lusterka boczne kierowcy i pasażera nie są zamieniane, a mechanizm sterowania lusterek - ustawiam lewe reaguje prawe i na odwrót

Z racji, iż jestem laikiem dałem się zahipnotyzować mechanikowi, że autko po przekładce będzie identyczne jak europejczyk a tymczasem w umowie są punkty, które stwierdzają czego przekładka nie obejmuje (może powinienem zmienić nick na 'gapa'). Wymiany świateł przednich i tylnych, lusterek i wkładów, licznika, fotelów, dywanu i klamek.

Pytanie czy tylko mój zakład nie wymienia tych elementów, głównie chodzi o przebieg i lusterka, czy po prostu dałem się zrobić w balona?

Dotychczasowe usterki, które wyszły w trakcie użytkowania:
- blokuje się pedał od sprzęgła, trzeba sobie nogą pomóc żeby wrócił do pozycji wyjściowej
- klamka do otwierania maski, po kilku bardzo mocnych naciśnięciach czasami zadziała, dziewczyna absolutnie nie da rady, mile widziana osoba, która dociśnie maskę
- wyciek płynu chłodniczego, czy to może mieć związek z przekładką bo wcześniej się nic takiego nie działo a autko zrobiło 2300 km ciągiem

Pozdrawiam,

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
wymienia się tylko tarcze licznika a przebieg pozostaje w milach,
lusterka boczne kierowcy i pasażera nie są zamieniane, a mechanizm sterowania lusterek - ustawiam lewe reaguje prawe i na odwrót
Niektore warsztaty nie wymieniaja luster bocznych w standardzie ale wiekszosc zakladow wymienia je extra dodatkowo podwyzszajac koszta - nie wiem czemu niektorzy tak robia, widocznie chca wiecej $$ wyciagnac od klienta.
Co do mechanizmu sterowania luster to jest to juz karygodne i swiadczy albo o slabej znajomosci przekladanego auta albo o totalnym olewactwie klienta, jedno i drugie dyskwalifikuje w moicha oczach taki zaklad.

Z racji, iż jestem laikiem dałem się zahipnotyzować mechanikowi, że autko po przekładce będzie identyczne jak europejczyk a tymczasem w umowie są punkty, które stwierdzają czego przekładka nie obejmuje (może powinienem zmienić nick na 'gapa').
Rzeczywiscie powienienes chyba zmienic nick na 'gapa', jezeli wczesniej spisales umowe z zakladem w ktorej jest zapis czego przekladka nie obejmuje to pretensje w tym przypadku mozesz miec tylko do siebie.

Pytanie czy tylko mój zakład nie wymienia tych elementów, głównie chodzi o przebieg i lusterka, czy po prostu dałem się zrobić w balona?
Ciezko mowic o zrobieniu w balona gdy przed przekladka spisales umowe w ktorej jest napisane co nie zostalo zrobione.

Jednak sie nie martw, wszystko to co opisales powyzej da sie spokojnie naprawic i doprowadzic do zadowalajacego Cie stanu.

A swoja droga to powinienes najpierw przejrzec dokladnie nasze forum, pozadawac pytania i nastepnie wybrac zaklad ktory Twoim zdaniem najlepiej wykona przekladke bo podejrzewam ze wyboru zakladu w ktorym przelozyles auto dokonales na allegro wybierajac najtansza opcje.

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
moim zdaniem trafiłeś na partaczy, większość rzeczy o których piszesz powinna być zrobiona w ramach przekładki i działać prawidłowo(bez dopłaty), mi na przykład było by wstyd oddać auto klientowi gdzie np lusterka by działały nieprawidłowo czy też inne pozdespoły. Swoją drogą jestem ciekaw ile Cię skasowali za przekładkę? i w jakim czasie zrobili auto.
Pozdrawiam
Andrzej

KZ1

Anglikomaniak
Punktów
1
Miasto
Katowice
no ej wszystko zależy od tego ile zapłacił :D bo jak sie okaże, że 4 tysiące to się nie będzie co dziwić :D

Bogusław

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Zakład wybrałem z forum z listy "zaufane warsztaty"
Koszt 6300,- z przeglądem zerowym
Czas realizacji: 1 tydzień (wg. umowy miało być 2)

magik

Anglikomaniak
Punktów
22
Miasto
gdzieś w polsce
za tako cenę:banan: to wszystko powinno śmigać jak w ruskim czołgu

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
W zakładce warsztaty są ogólnie wszystkie warsztaty, które wpisały się na forum i nie wszystkie są koniecznie zaufane a co do tej kwoty którą zapłaciłeś to jak napisał Magik powinno być zrobione kompletnie wszystko na tip top bez fuszerki i bez tych punktów czego to przekładka nie obejmuje

magik

Anglikomaniak
Punktów
22
Miasto
gdzieś w polsce
ja za robotę biorę troszkę taniej ale wszystko wymieniam i wszystko działa

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
kilka dni temu przyjechał do mnie gość z Passatem, który robiła jedna taka tam firma, sporo zapłacił za przekładkę(dużo więcej niz u mnie) a do poprawy kupa rzeczy, sterowanie lusterek, szyb, licznik, wyświetlanie drzwi, brakujące plastiki, tunel podłokietnik i reczny z angola itd ;) a dodam że po przekładce był już u nich kilk arazy bo nie działało jeszcze mnóstwo rzeczy np: tempomat, klakson, czujnik stop, klimatronik odwrotnie - Goście nie dokończą porządnie nie sprawdzą tylko z takim autem do klienta a robili go 2 miesiące!! i niby już dużo ich przełożyli :lol:

Bogusław

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
do listy usterek można dorzucić wycieraczki, kiedy padało leciutko było ok. Dzisiaj złapała mnie zlewa i zaczęły wycierać 2/3 szyby, pojawił się hałas i przeskoki przy końcach piór, jakby były ciągnięte po nie równej powierzchni

magik

Anglikomaniak
Punktów
22
Miasto
gdzieś w polsce
pewno mechanizm leży na płask bo niema pod nim jednego uchwytu który trzeba przyspawać

Bogusław

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
co do mechanizmu wycieraczek to nie wiem czy jest na płask czy normalnie ale zajrzałem tam i 2 śrubki na trzy latały sobie luzem, trzecia jeszcze trzymała silniczek, wkręciłem je i w sumie chodzą niby normalnie,
zostały drgania, widać że pracują z oporem i nie wiem, czy przy takim obciążeniu nie siądzie po prostu silniczek, gdzieś są tarcia
Czy przy montowaniu silniczka korzysta się z zaczepów firmowych czy po prostu samemu nawierca otwory na oko?

angeelo

Forumowy grafik
Zaufany warsztat
Punktów
90
Miasto
Działdowo Warm-Maz
jeśli nie ma tego uchwytu o którym pisze Magik to na pewno bedą chodziły z oporem z drganiami, jak coś to zrób fotkę jak to wygląda wstaw na forum to koledzy Ci podpowiedzą

magik

Anglikomaniak
Punktów
22
Miasto
gdzieś w polsce
zobacz na jakie śruby przykręcony jest mechanizm jak na blachowkręty to na bank niema tego uchwytu ale da rade podłożyć kilka podkładek będzie git

Do góry Bottom