• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno i sprowadzenie anglika

Brondix

Nowy
Punktów
0
Witajcie,
Otóż mój ojciec, który siedzi w Anglii, ma samochód którego nie używa, i chciałbym go od niego wziąć/kupić, moje pytanie jest, jak to wygląda z opłatami na miejscu, ubezpieczeniem, road taxem, i potrzebnymi papierami. Wiem, że to pewnie prosta sprawa, ale jestem naprawdę słaby w te klocki, a chciałbym wszystko dobrze załatwić, żeby nie narobić sobie problemów. Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

jabartek

Nowy
Punktów
0
Zależy czy auto ma przyjechać do polski lawetą czy na kołach jeśli an kołach to obowiązuje road tax oraz ubezpieczenie jeśli nie chcesz tracić dużo kasy na ubezpieczenie polecam jednodniowe i jedziesz do polski. Natomiast jeśli laweta to nie potrzebujesz żadnej z tych rzeczy. Potrzebujesz jeszcze wypełnić papiery i odesłać ze auto zabierasz z kraju tzw import/eksport.

romano

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Rzeszów
Po poruszaniu się po drogach potrzebny jeszcze ważny MOT (badanie techniczne w UK) jeśli nie ma.
Jeśli auto nie ma nic, a skoro "stoi" to pewno tak jest to lepiej wrzuć go na "lorę" tudzież "firankę" i heja do PL nie wiele więcej zapłacisz
W Polsce z rejestracja jak z każdym innym, jak narazie trzeba przekładke zrobić

Do góry Bottom