• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kupno Anglika z aukcji z kategorią C czy da sie go zarejestrowacw polsce

Demon

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
London
witam zalogowałem sie dzis na aucji hbc.co.uk chcialem kupic tam autko ale nie do konca wiem czy z kat C da sie zarejestrowac w polsce. Czy auto musi zostac naprawione w angli potem specjalny przegląd i dopiero odzyskujemy log buk/. czy dvla gdy poinformujemy ich ze auto na export idzie da nam wszystkie dokumenty potrzebne do rejestracji. Naprawde okazyjnie mozna kupic auto na tej aukci czy dac sobie spokuj i kupic od prywatnej osoby? dzieki wszystkim za wypowiedzi pozdrwiam:)

** Dodano: 30-04-2009, 16:56 **
Obserqwowałem bmw 318 z 2000roku aukcja zakonczyła sie na 740 funów bmka sliczna puknieta przodem zderzak gril leiutko maska wgieta swiatła stłuczone błotniki nie ruszone. Cena atrakcyjna kolejnym plusem jest to ze swiatła itak sie wymienia w pl. Bmw z tego rocznika stoi tu okolo 3 tys funtow
CZy zakop bmw to dobry pomysł na auto do przeróbki czy lepiej wybrac
np. vw passat,bora czy golf, audi a4,a6 ,peugeot606? ktore z tych aut najlepiej sie przerobi jakie ceny

i gdzie znajde profesjonalną firme w woj Łodzkim
ktora sie tym wszystkim zaimie :thumb:

** Komentarz dodany przez: Auto-Mis: 30-04-2009, 17:00 **
Jest to nieodpowiedni dzial do zadawania pytan z drugiej czesci Twojego postu. Radze zalozyc temat w odpowiednim dziale jezeli chcesz uzyskac odpowiedzi na te pytania.

** Dodano: 30-04-2009, 17:06 **
Wiec pominmy drugą czesc mojego postu czy dostane jakies info na czesc pierwszą?

** Dodano: 30-04-2009, 17:08 **
Zory za zamieszanie ale nie cznam jeszcze tego forum postaram sie uwazniej sledzic tematy nastepnym razem. prosze o pomoc pozdrawiam

nowak

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubań
Z kategorią C, owszem i zarejestrujesz, ale pod takim warunkem, że autko naprawisz i pojdziesz do UK i zrobisz tam przegląd.

Innej mozliwosci nie ma, no chyba ze sprzedasz go na części.

A co do warsztatu, to w Łodzi masz VIP-CAR.
Śledź forum to znajdziesz wiecej informacji.

Demon

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
London
Własnie znalazłem firme z pl ona załatwia wszystkie papiery za 1000zł trwa to około 6 tyg :banan: i tak sie oplaca

** Dodano: 30-04-2009, 17:39 **
Witam
Możemy uzyskać dla Pana dokument do rejestracji Pana BMW.
Czas oczekiwania około 6 tygodni.
Opłata za usługę łącznie z uzyskaniem dokumentu wynosi 1000 PLN, płatne przy odbiorze
Po wyrażeniu zainteresowania proszę o kontakt mail`em
biuro@kotarbamotors.com Firma a zaimuje ise sprowadzaniem aut z wielu panstw miedzy innymi z Angli znalazłem ją na waszej stronce gdzie

** Dodano: 30-04-2009, 17:43 **
http://www.vectormotors.pl/new/vector_index.php tu macie linka do stronki tej firmy naprawde super jakies obejscie zjebanego polskiego systemu no niestety nie za darmo ale zawsze i tak vsie oplaci. Angliki super forum : :klaszcze:

mapigerman

Nowy
Punktów
0
Miasto
UK
Witam,

tak czytam i zastanowila mnie jedna rzecz... Piszecie tu o samochodach z kat.C bez dokumentu V5C (log book)... Oczywiste, ze jeżeli nie mamy tego dokumentu to możemy zapomnieć o rejestracji samochodu w Polsce.

A co w sytuacji gdy posiadam samochód z kat.C i posiadam do niego log book?? Samochód jest moja własnością i jest lekko stuknięty w tył. Ubezpieczalni nie opłacało się go naprawiać ale nie zabrali mi tez V5C - żeby było śmiesznie to DVLA przysłał mi dwa takowe dokumenty po zakupie tego samochodu... I dwa nadal posiadam :eek:kulary:

Rozumiem, ze w tym przypadku mogę ten samochód normalnie sprzedać do Polski i nowy nabywca sobie po naprawie zarejestruje go bez problemu... Jeżeli źle myślę proszę poprawcie mnie...

Pozdrawiam...

Kazek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-wa
Witam
Piszecie, ze jak kategoria C to nie można zarejestrować. To fakt, że DLVA bez VIC nie wyda nam V5, ale przecież można dostać zaświadczenie salvage vehicle export certificate [v963], który wg. zarządzenia ministerstwa pozwala [teoretycznie] zarejestrować auto.

Czy ktoś interesował się tym tematem?

zweckform

Zaufany warsztat
Punktów
248
Miasto
Grodzisk Mazowiecki
Wiem że są miejsca gdzie na ten papier da radę załatwić rejestrację
Robiłem niedawno astrę II i właśnie właściciel miał tylko ten dokument i zarejestrował na jakiegoś słupa a następnie od niego odkupił
Kosztowało to dodatkowy 1000 zł
Pozdrawiam
Rafał

Kazek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-wa
No ale właśnie ciekawi mnie jak to wygląda w urzędach. Wg. przepisów do zarejestrowana potrzeby jest dokument rejestracyjny lub jakikolwiek dokument zaświadczający, że pojazd jest zarejestrowany. Takim dokumentem jest przecież v963. Posiada wszystkie dane samochodu... Więc teoretycznie mają obowiązek zarejestrować na jego podstawie...

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Kazek napisał:
Wg. przepisów do zarejestrowana potrzeby jest dokument rejestracyjny lub jakikolwiek dokument zaświadczający, że pojazd jest zarejestrowany. Takim dokumentem jest przecież v963.
Niestety ale nie jest to dokument zaswiadczajacy ze pojazd jest zarejestrowany.
Nie zarejestruesz na ten dokument przeciez auta w UK a w PL tym bardziej nie akceptuja tego dokumentu w Urzedach Komunikacyjnych.
zweckform napisał:
Wiem że są miejsca gdzie na ten papier da radę załatwić rejestrację
Robiłem niedawno astrę II i właśnie właściciel miał tylko ten dokument i zarejestrował na jakiegoś słupa a następnie od niego odkupił
Kosztowało to dodatkowy 1000 zł
Nie wiem na jakiej zasadzie sie to odbylo ale podejrzewam ze lewizna poszla w Urzedzie

Kazek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-wa
Auto-Mis napisał:
Nie zarejestruesz na ten dokument przeciez auta w UK a w PL tym bardziej nie akceptuja tego dokumentu w Urzedach Komunikacyjnych.
W UK nie zarejestruje bo po co? Dokument jest na eksport. Jak chce zarejestrować auto z kat C w UK wystarczy zrobić VIC i złożyć podanie o wydanie V5

A z tego co wiem, to w całej UE rejestrują na v963.
Auto-Mis napisał:
Niestety ale nie jest to dokument zaświadczający ze pojazd jest zarejestrowany.
Jak to nie jest :?: To jest dokument zaświadczający o eksporcie auta uszkodzonego zarejestrowanego w UK.

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Kazek napisał:
W UK nie zarejestruje bo po co? Dokument jest na eksport. Jak chce zarejestrować auto z kat C w UK wystarczy zrobić VIC i złożyć podanie o wydanie V5
No ale mowimy tutaj o aucie z kategoria C bez VIC. Jak zrobisz VIC to zupelnie inna bajka i rejestrujesz jak normalne auto a dyskusja dotyczy auta bez V5C.
Poza tym dokument na eksport to V561 i wtedy mozesz ponownie zarejestrowac auto w UK. V963 jest dokumentem eksportowym auta zlomka i na ten dokument juz nie zarejestrujesz auta w UK (no chyba ze zrobisz Vehicle check ale o to nie dotyczy tego tematu).
Kazek napisał:
A z tego co wiem, to w całej UE rejestrują na v963.
Nie wiem jak jest w calej Unii ale my jestesmy w Polsce i na chwile obecna nie zarejestrujesz ani na V561 ani tym bardziej na V963. Dopóki nikt nie zaskarzy Polski do Trybunalu Europejskiego to mozesz raczej zapomniec o rejestracji aut na ktorys z tych dokumentow (oczywiscie o lapowkach tutaj rowniez nie rozmawiamy). Mozesz sie naturalnie klucic z urzedasem i z naczelnikiem, a nuz widelec sie uda.
Kazek napisał:
Jak to nie jest :?: To jest dokument zaświadczający o eksporcie auta uszkodzonego zarejestrowanego w UK.
W swietle polskiego prawa nie jest, patrz powyzej.

Kazek

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
W-wa
Jeszcze jedno. Piszesz czysto teoretycznie, czy próbowałeś kiedyś rejestrować na v963 lub v561 ?

Misiek

VIP
Punktów
82
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Nie pisze czysto teoretycznie. Moja wiedza oparta jest na podstawie problemow uzytkownikow poprzedniego forum na ktorym nikomu nie udalo sie zarejestrowac na ten dokument po 2008 roku kiedy to wprowadzili restrykcje odnosnie tego certyfikatu. Rozmowialem rowniez z kierownikiem Urzedu Komunikacji w Szczecinie na ten temat i stwierdzil on ze zgodnie z rozporzadeniem ministerstwa infrastruktury z 2008r. (nie zapisalem sobie artykulu do ktorego sie odnosil ale moge poszukac jezeli bardzo chcesz) nie moze on zaakceptowac certyfikatu eksportu z UK, jedynym dokumentem ktory jest akceptowalny to V5C.
Owszem przed 2008r. mozliwym bylo rejestrowac auto na certyfikat eksportu ale aktualnie jest to niemozliwe.

Tomek_dab

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Często zdarza się, że sprzedający samochody na allegro z kategorią C, wmawiają klientom, że da się zarejestrować auto z certyfikatem, bez V5C. Z drugiej strony na to patrząc nie byłoby wcale konieczności udawania się tym autem do UK, by tam go naprawić i tam zrobić mu przegląd, dlatego, że istnieją firmy w POlsce, które trudnią się odzyskiwaniem dokumentów i załatwianiem różnych spraw papierkowych w UK za opłatą.
Tak więc myślę, że z tego certyfikatu możnaby zrobić spowrotem V5C, korzystając z usług takich firm, a auto naprawić samemu w Polsce. Chyba już nie byłoby żadnych haczyków ?

Burcys

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wadowice
Jeśli chodzi o certyfikat V561 w polskim urzędzie nie ma problemów z rejestracją takiego auta.
Ja osobiście rejestrowałem auto z tym certyfikatem w poniedziałek tj 15.06.2009 w Wydziale Komunikacji w Wadowicach. Babka Zabrała papiery posprawdzała czy jest wszystko i czy dane się zgadzają i po godzinie odebrałem tablice. Dodam że nawet nic się nie odezwała na temat dokumentów.

Troszkę szukałem po necie i na stronie ministerstwa (na samym dole strony) http://www.mi.gov.pl/2-483e69fcbfcb4-30572-p_1.htm certyfikat v561 jest uznawany za dokument na który można rejestrować więc nie rozumiem dlaczego wydziały komunikacji miały by go nie akceptować.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
A ja na nim widzę cancelled .... i chyba wszystko jasne ... no chyba , że czegoś nie wiem ?

Burcys

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wadowice
no w sumie prawda ale na większości dokumentów z tej strony też tak pisze więc może to tylko tak żeby nikt tego przypadkiem nie wydrukował i nie zrobił sobie dowodziku
W każdym razie mnie o nic nikt się nie pytał tylko zarejestrowali.

oktawian

Anglikomaniak
Punktów
3
Miasto
Zielona Góra
a V62 ? na to nie można wyrobić dowodu rejestracyjnego ? Z tego co ta czytam to właśnie dotyczy pojazdów z kategorią B,C oraz D .

Do góry Bottom