• Witamy na Forum Anglików!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno anglika w PL i poruszanie się po PL

Tutek

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam serdecznie.
Przepraszam z góry, że to mój pierwszy post, ale czas mnie nagli ...

Konkretniej planuje kupić samochód na terenie Polski zarejestrowany jako anglik i chcę go przeznaczyć na części. Jeszcze dokładniej, kupić go w sobotę w Poznaniu i wrócić nim na kołach do Gdańska i więcej go nie użytkować na drogach publicznych.

Sprawa wygląda następująco:
- samochód będzie miał polskie OC na 30 dni
- brak MOTu
- sprzedający ma dokumenty, lecz tylko sekcję 9. oraz 10.

Czy te dokumenty wystarczają? Jakie mogą być konsekwencje, gdyby policja skontrolowała mnie podczas powrotu do Gdańska i nie miałbym MOTu?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź, bo już mam wykupiony bilet na Polskiego Busa na sobotę o 7:30.

Pozdrawiam!

sherves

Anglikomaniak
Punktów
73
Miasto
UK
Na taki problem i wszystkie inne są odpowiedzi na forum, tylko trzeba poszukać. To ja powinienem zapytać "jak żyć?" skoro w kółko mam odpowiadać na jedno i to samo?

Luka5

Początkujący
Punktów
1
Ryzyk fizyk. Jak Cię złapią i doczepią się to lipa. Bez MOT'u nie możesz jeździć po drogach. Jak byś miał jakąś stłuczkę/wypadek po drodze to ubezpieczyciel dojdzie do tego że nie miałeś przeglądu na samochód i będziesz płacił z własnej kieszeni. Czyli są dwie opcje 1) zajechać na kołach ''a nuż się uda'' ( czego nie polecam) 2) laweta

Do góry Bottom